Статті

Розірвано договір, який укладався на підставі пп.6 п.13 Постанови № 1178: чи потрібно замовнику для укладення прямого договору згідно даної підстави знову проводити відкриті торги

0
357

Підпункт 6 пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) дозволяє замовнику укласти «прямий» договір у разі, відміни відкритих торгів через неподання жодної тендерної пропозиції. Дана підстава для укладення «прямого» договору є найбільш популярною серед замовників.

Застосування зазначеної норми неодноразово висвітлювалось на платформі TNDR в наступних статтях:

Проте, все ж залишаються питання, які потребують відповідей задля правомірного здійснення закупівлі згідно підпункту 6 пункту 13 Особливостей.

Так, важливим питанням, на яке в замовника повинна бути відповідь при здійсненні закупівлі згідно підпункту 6 пункту 13 Особливостей є наступне - розірвано договір, який укладався на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей: чи потрібно замовнику для укладення прямого договору згідно даної підстави знову проводити відкриті торги?

Тому далі з’ясуємо це питання.

Відповідаючи на зазначене питання потрібно проаналізувати підпункт 6 пункту 13 Особливостей в якому визначено, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли:

  • відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з цими особливостями, у тому числі за лотом. При цьому предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, проект договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 цих особливостей), та сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінено через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі (учасника процедури закупівлі), з урахуванням прийнятного відсотка перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо такий прийнятний відсоток був зазначений у тендерній документації.

З огляду на положення зазначеної норми видається, що укласти «прямий» договір згідно з розглядуваної норми замовники можуть виключно, коли замовником було відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції.

При цьому, дана норма дозволяє укласти такий договір тільки один раз. Відповідно укладення ще одного  договору на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей, якщо сторонами був розірваний договір про закупівлю, який був укладений згідно цієї ж підстави, суперечитиме приписам зазначеної норми.

Тому якщо замовником було розірвано договір про закупівлю, який укладався на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей, замовник не може укласти ще один договір згідно розглядуваної підстави, оскільки замовник уклавши договір, який ним був розірваний, вже вичерпав своє право для укладення договору.

В свою чергу, замовнику у випадку, розірвання договору про закупівлю, який укладався на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей, потрібно проводити відкриті торги знову. І тільки, якщо такі відкриті торги знову не відбудуться через неподання жодної тендерної пропозиції в замовника знову буде підстава для укладення «прямого» договору згідно з підпункту 6 пункту 13 Особливостей.

пов'язані статті