Статті

Що публікуємо в ЕСЗ за результатами закупівель згідно пункту 13 Особливостей після внесених змін до Особливостей від 12.05.2023

4
1298

Згідно з Постановою Кабміну від 12.05.2023 № 471 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 і від 21 березня 2023 р. № 253 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено чергові зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості).

Зазначені зміни торкнулися й пункту 13 Особливостей. Зокрема, було внесено зміни до кількох підпунктів зазначеного пункту Особливостей, а також змінено вимоги щодо оприлюднення інформації при публікації звіту про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель.

Як бачимо, зміни торкнулися вимог щодо оприлюднення інформації та документів разом зі звітом про договір про закупівлю, укладеним без використання електронної системи закупівель, зокрема замість обґрунтування застосування замовником підстави для здійснення закупівлі замовники повинні зазначати підстави для здійснення такої закупівлі.

Що потрібно оприлюднювати в ЕСЗ після внесених змін?

Підпункти 1-4, 12-13, 15 пункту 13 Особливостей:

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, тобто не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору про закупівлю.

Підпункти 5-11, 14 пункту 13 Особливостей:

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. тобто не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору про закупівлю;
  • договір про закупівлю;
  • додатки до договору про закупівлю;
  • підстави для здійснення закупівлі відповідно до цього пункту.

Що варто вважати підставами для здійснення закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей?

Особливості не розкривають вимог при зазначенні підстав для здійснення закупівлі відповідно до цього пункту. Водночас в Словнику української мови підстава визначена - те, чим пояснюються, виправдовуються вчинки, поведінка і т.н.

Відповідно при оприлюдненні звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, а також оприлюднення в електронній системі закупівель договору про закупівлю та додатків до нього, замовники повинні лише зазначати підстави для здійснення закупівлі відповідно до цього пункту. Тобто оприлюднювати певну інформацію, зокрема документи для здійснення закупівлі замовники не повинні, натомість достатньо буде в електронній системі закупівель вказати такі підстави. Далі розглянемо, що замовники повинні зазначати при оприлюдненні звітів згідно з підпунктами 5-11, 14 пункту 13 Особливостей у якості підстав для здійснення закупівель.

Підстави для здійснення закупівлі:

1. абзац 2 підпункту 5 пункту 13 Особливостей - роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку, якщо предмет закупівлі полягає у створенні або придбанні витвору мистецтва або художнього виконання:

  • підтвердження виключного права на витвір мистецтва або художнього виконання з боку учасника;

2. абзац 3 підпункту 5 пункту 13 Особливостей - роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку, якщо укладається договір про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу:

  • результати проведення архітектурного або мистецького конкурсу, які зафіксовані в наказі Міністерства культури та інформаційної політики / протоколі, в якому зафіксовані результати архітектурного конкурсу;

3. абзац 4 підпункту 5 пункту 13 Особливостей - роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником:

  • наявність учасника закупівлі в Зведеному переліку суб’єктів природних монополій;

4. абзац 5 підпункту 5 пункту 13 Особливостей - роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку, якщо є необхідність захисту прав інтелектуальної власності:

  • посилання на свідоцтво про авторське право / патент / промисловий зразок, яке видане учаснику з яким укладається договір про закупівлю;

5. абзац 6 підпункту 5 пункту 13 Особливостей - роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу:

  • зазначення постачальника «останньої надії» електричної енергії Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго», яке визначене у відповідності до розпорядження Кабміну від 25.11.2022 № 1061-р «Про внесення зміни до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1023»;

6. підпункт 6 пункту 13 Особливостей - відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з цими особливостями, у тому числі за лотом:

  • посилання на звіт про проведення процедури закупівлі, яка не відбулася, через неподання жодної тендерної пропозиції;

7. підпункт 7 пункту 13 Особливостей - після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару тим самим постачальником, якщо в разі зміни постачальника замовник буде вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призведе до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і технічним обслуговуванням, або у разі, коли така закупівля зумовлена змінами до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я:

  • посилання на закупівлю, за результатами якої був укладений договір про закупівлі;
  • зазначення причин неможливості придбання товару в іншого постачальника, у зв’язку з технічними особливостями такого товару;
  • нормативно-правові акти, якими внесено зміни до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;

8. підпункт 8 пункту 13 Особливостей - у замовника після укладення договору про закупівлю виникла необхідність у закупівлі додаткових робіт чи послуг, пов’язаних з предметом закупівлі основного договору, в того самого виконавця робіт / надавача послуг:

  • посилання на закупівлю, за результатами якої був укладений основний договір про закупівлі;
  • зазначення пов’язаності додаткових робіт чи послуг з предметом закупівлі основного договору.

9. підпункт 9 пункту 13 Особливостей - здійснюється закупівля послуг з адвокатської діяльності:

  • посилання на свідоцтво та / або посвідчення адвоката, яке видане учаснику з яким укладається договір про закупівлю;

10. підпункт 10 пункту 13 Особливостей - здійснюється закупівля юридичних послуг, пов’язаних із захистом прав та інтересів України, у тому числі з метою захисту національної безпеки і оборони, під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України:

  • повідомлення / інформація / документи, які отримує Міністерство юстиції України щодо спору / справи, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України для забезпечення захисту прав та інтересів України у відповідності до Указу Президента України від 25.06.2002 № 581/2002 (в редакції Указу Президента України від 18.10.2022 № 722/2022) «Про Порядок здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України і заяв, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок міжнародного збройного конфлікту на території України»;

11. підпункт 11 пункту 13 Особливостей - здійснюється закупівля послуг, необхідних для проведення спортивних заходів, спортивних змагань, заходів з фізичної культури і спорту, фізкультурно-спортивної реабілітації, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік:

  • посилання на спортивні заходи, спортивні змагання, заходи з фізичної культури і спорту, фізкультурно-спортивної реабілітації в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України;

12. Підпункт 14 пункту 13 Особливостей - здійснюється закупівля природного газу суб’єктом господарювання, визначеним для придбання природного газу за рахунок видатків, передбачених за бюджетною програмою «Придбання природного газу для проходження опалювального сезону 2022-2023 років» (КПКВК 2401200) відповідно до частини 1 статті 41 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»:

  • нормативний документ, в якому визначені суб’єкти, які можуть здійснювати придбання природного газу за рахунок видатків, передбачених за бюджетною програмою «Придбання природного газу для проходження опалювального сезону 2022-2023 років» (КПКВК 2401200).

Підсумки

Після внесених змін до Особливостей, постановою Кабміну від 12.05.2023 № 471, замовники повинні оприлюднювати згідно підпунктів 1-4, 12-13, 15 пункту 13 Особливостей - звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону.

Водночас згідно з підпунктами 5-11, 14 пункту 13 Особливостей замовники повинні оприлюднювати:

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону;
  • договір про закупівлю;
  • додатки до договору про закупівлю;
  • підстави для здійснення закупівлі відповідно до цього пункту.

При цьому, оприлюднювати інформацію (документи), які підтверджуватимуть підстави для здійснення закупівлі замовники не повинні, однак зобов’язані зазначати в електронній системі закупівель підстави для здійснення закупівлі відповідно до цього пункту.

пов'язані статті