Статті

Чи можна вносити зміни до ТД та/або оголошення про проведення відкритих торгів, якщо залишилося менше 2 днів до кінця строку подання тендерних пропозицій

2
517

Абзац 1 пункту 3 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припиненя або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) передбачає, що замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі з урахуванням цих особливостей та з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом.

Відповідно до абзацу 1 пункту 28 Особливостей тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих особливостей.

Водночас під час здійснення закупівлі законодавство дозволяє замовнику вносити зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів.

Проте, замовники при необхідності внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів, іноді сумніваються щодо можливості внесення таких змін, до прикладу, коли до кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишається менше 2 днів? Чи може замовник внести зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів в такому випадку?

В цьому випадку необхідно насамперед звернутися до норми, яка регулює внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів.

Абзаци 3-4 пункту 54 Особливостей передбачають, що замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів. У разі внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель, а саме - в оголошенні про проведення відкритих торгів таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів.

Зміни, що вносяться замовником до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів, розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у новій редакції зазначених документації та/або оголошення додатково до їх попередньої редакції. Замовник разом із змінами до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів в окремому документі оприлюднює перелік змін, що вносяться. Зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів у машинозчитувальному форматі розміщуються в електронній системі закупівель протягом одного дня з дати прийняття рішення про їх внесення.

Згідно наведених норм вбачається, що законодавство дозволяє замовнику внести зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів в окремих випадках. Однак зазначені норми не визначають терміну, до якого замовник може внести такі зміни – за 1, 2, 3 дні до кінцевого строку подання тендерних пропозицій.

Як, до прикладу, має місце із зверненням фізичної/юридичної особи до замовника за роз’ясненнями щодо тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів у відповідності до абзацу 2 пункту 54 Особливостей, згідно з яким фізична/юридична особа може звернутися до замовника за роз’ясненнями не пізніше ніж за три дні до закінчення строку подання тендерної пропозиції.

Тобто з аналізу вище наведених норм, можна зробити висновок, що замовник не обмежений певним терміном внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів.

При цьому, абзац 3 пункту 54 Особливостей передбачає, що у разі внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель, а саме - в оголошенні про проведення відкритих торгів таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів.

Отож, згідно положень наведеної норми вбачається, що замовники можуть вносити зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів, навіть якщо залишається менше чотирьох днів до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій.

Проте, після внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів, замовник повинен продовжити строк подання тендерних пропозицій таким чином, щоб до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох (календарних) днів.

Водночас більше про внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів читайте в наступних статтях:

#відкриті торги#строки у закупівлях#тендерна документація

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard