Статті

Чи можна укласти договір про закупівлю на додаткові товари, роботи чи послуги якщо основний договір ще не виконаний

2
882

Відповідно до пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) замовники можуть здійснювати закупівлі шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, наявності підстав, які визначені даним пунктом.

При цьому, при застосуванні пункту 13 Особливостей виникає чимало питань. Зокрема, одним із таких питань є (не)можливість застосування підпунктів 7 та 8 пункту 13 Особливостей у випадку, коли виконання основного договору ще не завершено. Тому із зазначеним питанням розберемось далі детальніше.

Так, як ми уже визначили, підпунктами 7 та 8 пункту 13 Особливостей визначено, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли:

7) після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару тим самим постачальником, якщо в разі зміни постачальника замовник буде вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призведе до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і технічним обслуговуванням, або у разі, коли така закупівля зумовлена змінами до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Закупівля додаткового обсягу товару в того самого постачальника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість такого постачання не перевищує 50 відсотків ціни договору про закупівлю;

8) у замовника після укладення договору про закупівлю виникла необхідність у закупівлі додаткових робіт чи послуг, пов’язаних з предметом закупівлі основного договору, в того самого виконавця робіт/надавача послуг. Можливість і умови виконання таких додаткових робіт чи надання послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю, укладеному за результатами проведення закупівлі. Закупівля додаткових робіт чи послуг у того самого виконавця робіт/надавача послуг здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення закупівлі.

Водночас в наведених нормах помічаємо, що присутні конструкції «після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність» та«у замовника після укладення договору про закупівлю виникла необхідність».

Тобто обов’язковою умовою для застосування підстав для укладення «прямого» договору згідно підпунктів 7-8 пункту 13 Особливостей є укладення договору про закупівлю (основного договору), на підставі якого замовники можуть здійснити закупівлі, які передбачені підпунктами 7-8 пункту 13 Особливостей.

Натомість в жодній із розглянутих норм не зазначено, що договір про закупівлю на підставі якого здійснюється закупівля згідно з підпунктів 7-8 пункту 13 Особливостей повинен бути виконаний або строк його дії закінчився.

Тому з огляду на вище наведене у випадку, коли, наприклад, замовник здійснив закупівлю поточного ремонту за результатами проведення процедури відкритих торгів та під час здійснення поточного ремонту були виявлені додаткові послуги, які є пов’язаними з предметом закупівлі основного договору, замовник може одразу укласти «прямий» договір на підставі підпункту 8 пункту 13 Особливостей та учасник, з яким укладено договір може надавати послуги згідно з умовами такого договору.

Водночас більше про здійснення закупівель згідно підпунктів 7 та 8 пункту 13 Особливостей читайте в наступних статтях: «Закупівля додаткових робіт чи послуг згідно Особливостей», «Додаткова закупівля товарів відповідно до Особливостей».

пов'язані статті