Статті

Які дії замовника у випадку, якщо товар, що пропонується постачальником не відповідає специфікації товару, що зазначена у запиті замовника

2
455

На сьогоднішній день велика кількість замовників при здійсненні закупівлі через електронний каталог зустрічається з постачальниками, які пропонують товар, який не відповідає специфікації товару (в тому числі не відповідає технічним, якісним характеристикам та бренду, при можливості його вибору з дотриманням норм Особливостей), що зазначені у запиті пропозицій постачальників. Що ж робити замовнику у такому випадку розглянемо в матеріалі.

Відповідно до пункту 58 Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабміну від 14.09.2020 № 822 (далі – Порядок) постачальник через електронний каталог подає пропозицію відповідно до вимог, установлених замовником у запиті пропозицій постачальників в електронній системі закупівель.

Постачальник у відповідь на запит пропозицій постачальників від замовника не може подати пропозицію, товар в якій не відповідає специфікації товару, що зазначена в такому запиті.

Тобто, норми законодавства передбачають, що постачальники не зможуть запропонувати товар, який не відповідає технічним, якісним вимогам замовника та бренду (при можливості його вибору з дотриманням норм Особливостей) визначених в запиті пропозицій постачальників. Проте, на практиці маємо іншу ситуацію, коли електронна система закупівель пропускає пропозиції, які не відповідають специфікації товару, що зазначена у запиті замовника.

Для того, щоб знайти вихід необхідно проаналізувати підстави для відхилення, визначені пунктом 64 Порядку, а саме: замовник відхиляє пропозицію переможця відбору, якщо постачальник:

1) не підписав договір у строк, визначений абзацом 1 пункту 66 цього Порядку;

2) письмово відмовився від укладення договору на умовах, визначених замовником у запиті пропозицій постачальників, зокрема у проекті договору, що є складовою частиною запиту пропозицій постачальників;

3) пропонує товар походженням з Російської Федерації / Республіки Білорусь.

Тому в даному випадку можливі 2 варіанта дій в залежності від ситуації, яка склалася:

  • відповідно задля того, щоб замовник мав можливість відхилити переможця необхідно у проєкті договору про закупівлю встановити технічні та якісні вимоги до товару, зазначити бренд при можливості його вибору з дотриманням норм Особливостей. Це можуть бути чітко визначенні технічні характеристики або ж поле для заповнення із зазначенням в дужках діапазону таких технічних та якісних вимог. Але варто звернути увагу, що зазначені характеристики мають бути зазначені в межах специфікації,  що зазначена у запиті пропозицій постачальників.

За таких умов переможець матиме обов’язок укласти договір / договір про закупівлю з урахуванням технічних, якісних характеристик та бренду (при можливості його вибору з дотриманням норм Особливостей), визначених у договорі та запиті пропозицій постачальників або зазначити їх згідно визначених в договорі умов замовником. Якщо ж переможець відмовиться від укладення договору про закупівлю, замовник має вимагати письмову відмову та відхиляє його пропозицію на підставі підпункту 2 пункту 64 Порядку.

  • у випадку, коли постачальники не готові надати письмову відмову від укладення договору / договору про закупівлю, замовник має зачекати 5 календарних днів з дня визначення електронною системою закупівель постачальника переможцем відбору та відхилити пропозицію переможця на підставі підпункту 1 пункту 64 Порядку.

Також радимо замовникам після підтвердження учасника готувати на направляти лист щодо строків укладання договору разом із проєктом договору та використовувати в роботі - Приклад листа до переможця відбору щодо укладення договору/договору про закупівлю за результатами здійснення закупівлі шляхом запиту ціни пропозицій.

#вимоги замовника#закупівлі через електронний каталог

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard