Статті

Чи обов’язково зазначати інформацію про критерії по статті 16 в електронних полях під час оголошення процедури відкриті торги з особливостями? 

2
341

Відносно нещодавно на електронних майданчиках відбулось оновлення. І зачепило воно як замовників, що стикнулися із необхідністю оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи, так і тих хто оприлюднював оголошення про проведення процедури відкритих торгів. Більш детально щодо роботи із даним функціоналом можна ознайомитись у матеріалі «Новий функціонал майданчиків: щодо зазначення підстави та обґрунтування у нововведених електронних полях при здійсненні закупівлі у відповідності до пункту 13 Особливостей та щодо появи нового розділу «Критерії по статті 16» при оголошенні процедури відкритих торгів»

Щодо першої частини оновлень все доволі просто – під час оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи, закупівельники зобов’язані заповнювати два нових електронних поля виключно у випадках, якщо така закупівля здійснюється у відповідності до пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості). А як же бути із другою частиною оновлень? Чи зобов’язаний замовник зазначати в нововведених електронних полях оголошення про закупівлю за процедурою відкриті торги з особливостями інформацію щодо застосування (чи не застосування) кваліфікаційних критеріїв відповідно до статті 16? І на які норми законодавства доцільно звернути увагу, аби віднайти відповідь на вищезазначене питання? 

Яку інформацію повинне містити оголошення про закупівлю процедури відкритих торгів? 

Згідно норм пункту 26 Особливостей, оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити інформацію, визначену частиною другою статті 21 Закону з урахуванням цих особливостей. 

Відповідно частиною другою статті 21 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) передбачено, що оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити наступну інформацію: 

  1. найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія; 
  2. назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності); 
  3. кількість та місце поставки товарів, обсяг і місце виконання робіт чи надання послуг; 
  4. очікувана вартість предмета закупівлі; 
  5. строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг; 
  6. кінцевий строк подання тендерних пропозицій; 
  7. умови оплати; 
  8. мова (мови), якою (якими) повинні готуватися тендерні пропозиції; 
  9. розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій (якщо замовник вимагає його надати); 
  10. дата та час розкриття тендерних пропозицій, якщо оголошення про проведення відкритих торгів оприлюднюється відповідно до частини третьої статті 10 цього Закону; 
  11. розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону у межах від 0,5 відсотка до 3 відсотків очікуваної вартості закупівлі або в грошових одиницях; 
  12. математична формула для розрахунку приведеної ціни (у разі її застосування). 

В оголошенні про проведення відкритих торгів може зазначатися інша інформація. 

Отож у відповідності до вищезазначеної норми Закону, немає прямої вимоги, яка передбачає обов’язкове внесення в оголошення про відкриті торги з особливостями інформації щодо застосування кваліфікаційних критеріїв згідно статті 16 Закону. Відповідно Особливості теж не містять подібної вимоги. Проте рекомендуємо врахувати й інші норми законодавства сфери публічних закупівель. 

Аналіз вимог Закону та Особливостей щодо оприлюднення тендерної документації 

Невід’ємною складовою процедури відкритих торгів є тендерна документація. Пункт 28 Особливостей повідомляє, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих особливостей. 

Частиною першою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація безоплатно оприлюднюється замовником разом з оголошенням про проведення конкурентних процедур закупівель в електронній системі закупівель для загального доступу шляхом заповнення полів в електронній системі закупівель

У свою чергу частина друга статті 22 Закону наголошує, що у тендерній документації зазначаються такі відомості: 

… 

2) один або декілька кваліфікаційних критеріїв відповідно до статті 16 цього Закону, підстави, встановлені статтею 17 цього Закону, та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством. 

Відповідно відображення інформації щодо застосування (або не застосування) кваліфікаційних критеріїв у відповідності до статті 16 Закону у спеціально відведених для цього електронних полях оголошення про закупівлю є обов’язковою умовою при оприлюдненні закупівлі за процедурою відкриті торги з особливостями. 

Підсумки 

Аналізуючи вимоги пункту 26 Особливостей та частини другої статті 21 Закону, варто підмітити, що прямої вимоги щодо відображення інформації про застосування (або не застосування) кваліфікаційних критеріїв відповідно до статті 16 Закону в оголошенні про процедуру закупівлі відкриті торги з особливостями немає. 

У той же час варто звернути увагу на вимогу, передбачену статтею 22 Закону, а саме: тендерна документація оприлюднюється разом з оголошенням про проведення конкурентних процедур закупівель в електронній системі закупівель для загального доступу шляхом заповнення полів в електронній системі закупівель. І так як оновлений функціонал передбачає окремо виділені електронні поля для відображення інформації про застосування (або не застосування) кваліфікаційних критеріїв відповідно до статті 16 Закону в оголошенні про процедуру закупівлі відкриті торги з особливостями, замовнику доцільно заповнити їх. 

#відкриті торги#майданчики#оголошення про закупівлю

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard