Статті

Чи може замовник внести зміни до оголошення про проведення відкритих торгів?

0
361

Досить часто після оприлюднення процедури закупівлі замовникам, в силу різних обставин, потрібно внести зміни до оголошення про проведення відкритих торгів. Водночас чи можуть вони внести такі зміни з’ясуємо далі.

Згідно з пунктом 26 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити інформацію, визначену частиною 2 статті 21 Закону.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) оголошення про проведення відкритих торгів безоплатно оприлюднюється в електронній системі закупівель відповідно до статті 10 цього Закону. Оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити наступну інформацію:

1) найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія;

2) назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності);

3) кількість та місце поставки товарів, обсяг і місце виконання робіт чи надання послуг;

4) очікувана вартість предмета закупівлі;

5) строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг;

6) кінцевий строк подання тендерних пропозицій;

7) умови оплати;

8) мова (мови), якою (якими) повинні готуватися тендерні пропозиції;

9) розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій (якщо замовник вимагає його надати);

10) дата та час розкриття тендерних пропозицій, якщо оголошення про проведення відкритих торгів оприлюднюється відповідно до частини третьої статті 10 цього Закону;

11) розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону у межах від 0,5 відсотка до 3 відсотків очікуваної вартості закупівлі або в грошових одиницях;

12) математична формула для розрахунку приведеної ціни (у разі її застосування).

В оголошенні про проведення відкритих торгів може зазначатися інша інформація.

Однак Особливості та Закон не містять норм, які передбачають можливість внесення змін до оголошення про проведення відкритих торгів, як це передбачено для тендерної документації.

Так, в абзаці 3 пункту 51 Особливостей визначено, що замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації. Про що також неодноразово зазначала Державна аудиторська служба України.

Моніторинг UA-M-2022-09-26-000096, оголошення № UA-2022-09-15-009527-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: за результатами моніторингу процедури закупівлі встановлено, що під час унесення інформації щодо предмета закупівлі послуг в оголошення про проведення відкритих торгів не дотримано пункту 14 «Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі», затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 11.06.2020 № 1082, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.07.2020 за № 610/34893 (далі – Порядок № 1082) щодо зазначення коду товару, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі. Національний класифікатор України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749 містить наступну позицію щодо товарів, які має намір придбати замовник згідно інформації, розміщеної у Додатку 2 до тендерної документації, а саме: 15113000-3 — Свинина Відповідно до пункту 7 Порядку № 1082 замовник / ЦЗО / учасник / постачальник може вносити зміни до інформації, яку вже оприлюднено на веб-порталі, у випадках, передбачених Законом. При цьому, Законом не передбачено внесення змін до оголошення про проведення процедури відкритих торгів, яка передбачена частиною 1 статті 13 Закону. Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 32 Закону замовник відміняє тендер у разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень, які неможливо усунути.

Моніторинг UA-M-2022-06-01-00000, оголошення № UA-2022-02-07-016094-b

Витяг з висновку за результатами моніторингу: … Законом не передбачено внесення змін до оголошення про проведення процедури відкритих торгів, яка передбачена частиною 1 статті 13 Закону.

Отож, в разі потреби внесення змін до оголошення про проведення відкритих торгів замовники не можуть вносити такі зміни та у разі такої необхідності їм потрібно відмінити процедуру закупівлі у відповідності до підпункту 2 пункту 47 Особливостей - неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень.

пов'язані статті