Статті

Звертаємо увагу! Внесено зміни до прикладу тендерної документації

7
1175

До змісту прикладів тендерних документацій, які запропоновані для використання нашим передплатникам були внесенні зміни в наступних частинах.

Зміна № 1. Пункт «Інша інформація» розділу «Оцінка тендерної пропозиції» тендерної документації, а саме: ««аномальна низька ціна».

Коментар: попередньо у прикладах тендерних документацій було наведене визначення аномально низької ціни, визначене пунктом 37 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості). При цьому, за результатами детального аналізу норм Закону з урахуванням Особливостей, які після змін 19.05.2023 розглядаються, як сукупність норми, що визначають та встановлюють правила проведення відкритих торгів, в тому числі і порядок проведення оцінки тендерної пропозиції та електронного аукціону.

Фактично змінами було розділено проведення відкритих торів та оцінки тендерних пропозицій на три види, які встановлюють різні правила застосування тих чи інших норм, як Особливостей, так і Закону, які мають бути враховані замовником у змісті тендерної документації замовників.

Обґрунтування необхідності внесення змін до тендерних документацій та аналіз норм Закону та Особливостей додається за посиланням.

Зміна № 2. Внесено зміни до додатку № 2 прикладу тендерної документації. Зміна стосується пункту 11 зазначеного додатку, а саме в частині підтвердження учасником відсутності підстави, визначеної у підпункту 11 пункту 47 Особливостей. Зазначений пункт Особливостей, передбачає, що замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли учасник процедури закупівлі або кінцевий бенефіціарний власник, член або учасник (акціонер) юридичної особи — учасника процедури закупівлі є особою, до якої застосовано санкцію у вигляді заборони на здійснення нею публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України «Про санкції».

Проте електронну систему закупівель не приведено у відповідність до змін, які відбулися із 19.05.2023.  Відповідно текст, визначений у підпункті 11 пункту 47 Особливостей в електронній системі закупівель  залишився у старій редакції, що зумовлює встановити вимогу у тендерній документації щодо надання учасниками процедури закупівлі довідки у довільній формі замовникам з метою підтвердження відсутності підстави, яка визначена у підпункті 11 пункті 47 чинної редакції Особливостей.

Адже навіть такі незначні, на перший погляд зміни, а  саме: заміна формулювання «у неї» на «нею» кардинально змінюють трактування та зміст підстави, відсутність якої має підтвердити учасник.

Важливо! Якщо передплатниками платформи були оголошені відкриті торги 19.05.2023 за прикладом тендерної документації,  то таким замовникам варто внести зміни до тексту тендерної документації в цій частині. Приклад протоколу про внесення змін додається.

#відкриті торги#тендерна документація

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard