Статті

У закупівлях, оголошених 18.05.2023 відбуваються аукціони

1
593

Усі закупівлі оголошені до 18.05.2023 (включно) мають завершуватися у порядку, що діяв на момент їх оголошення. Не виключенням є й відкриті торги. Тобто закупівлі, які завершують після набрання чинності змін до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості), які набрали чинності 19.10.2023, але були оголошено до 18.05.2023 (включно) мають проходити без застосування електронних аукціонів.

Проте за аналізом відкритих торгів в електронній системи закупівель та звернень передплатників було виявлено, що деякі закупівлі, оголошені 18.05.2023 відбуваються із застосуванням електронних аукціонами. До прикладу:

1. закупівля № UA-2023-05-18-015952-a

2. закупівля № UA-2023-05-18-015977-a

Проте така ситуація не з усіма закупівлями. Якщо проаналізувати інформацію, то можна дійти висновку, що електронні аукціони відбуваються у відкритих торгах, які були оголошені після 20:00. Поясненням є інформація від ДП «Прозорро», що була опублікована 17.05.2023 на їх офіційному сайті, про те, що вихід функціоналу (повернення електронних аукціонів) в продуктивне середовище відбулося 18.05.2023 після завершення робочого дня, а саме після 20:00. Тобто оголошуючи відкриті торги 18.05.2023 після 20:00 уповноважена особи мала прибирати галочку навпроти «налаштування аукціону», яка за замовченням відображається в оголошенні про проведення відкритих торгів.

Тож як бути тим уповноваженим особам, які не звернули увагу на оновлений функціонал електронної системи закупівель?

Якщо ваші відкриті торги були оголошені 18.05.2023 після 20:00 (відповідно не було прибрано галочку навпроти «налаштування аукціону») та на закупівлю було подано дві та більше тендерних пропозицій, то у вас відбудеться аукціон. Це звичайно є порушенням порядку проведення відкритих торгів, умов тендерної документацію та законодавства, яке діяло на час оголошення такої закупівлі, так як відкриті торги мали відбуватися без застосування електронного аукціону.

У разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель замовник має обов’язок відмінити відкриті торги згідно підпункту 2 пункту 47 Особливостей з їх описом. Тож наведемо приклад опису такого порушення.

Приклад опису порушення

Відкриті торги на закупівлю _______________ (зазначити предмет закупівлі та код Єдиного закупівельного словника) № ________ було оголошено у відповідності до Особливостей (у редакції від 20.04.2023). Так, пунктом 35 Особливостей визначено, що відкриті торги проводяться без застосування електронного аукціону. Згідно з пунктом 36 електронною системою закупівель після закінчення строку для подання тендерних пропозицій, визначеного замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, розкривається вся інформація, зазначена в тендерній пропозиції (тендерних пропозиціях), у тому числі інформація про ціну / приведену ціну тендерної пропозиції (тендерних пропозицій). Пунктом _____ розділу ________ тендерної документації було визначено ідентичну інформацію.

Проте під час проведення відкритих торгів на закупівлю _______________ (зазначити предмет закупівлі та код Єдиного закупівельного словника) № ________ було виявлено, що о ______ (зазначити час та дату проведення електронного аукціону) відбувся електронний аукціон, що призвело до порушення вимог законодавства, а саме: пунктів 35 та 36 Особливостей.

Підпунктом 2 пункту 47 Особливостей визначено, що  замовник відміняє відкриті торги у разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень.

Враховуючи викладене вище та те, що дане порушення неможливо усунути, постала необхідність відповідно до підпункту 2 пункту 47 Особливостей, відмінити відкриті торги закупівлю _______________ (зазначити предмет закупівлі та код Єдиного закупівельного словника) № ________.

Підсумки

Під час завершення відкритих торгів, які оголошені до 18.05.2023 (включно), будьте уважними та перевіряйте чи не відбувся електронний аукціон. У разі якщо закупівлю було проведено із застосуванням електронного аукціону замовник має відмінити такі відкриті торги керуючись підпунктом 2 пункту 47 Особливостей.

#відкриті торги#порушення у закупівлях#суперечливі позиції у закупівлях

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard