Статті

Призупинення та продовження строків при оскарженні закупівель

1
911

Важливою умовою здійснення ефективного та правомірного проведення закупівель є дотримання строків, які визначені законодавством з публічних закупівель. При цьому, законодавство з публічних закупівель передбачає певні особливості при обчисленні строків. Зокрема, законодавством передбачено зупинення певних строків при оскарженні закупівель.

Так, згідно з абзацом 5 пункту 67 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) розгляд скарги зупиняє перебіг строків, установлених частиною 10 статті 29 Закону і абзацом 4 пункту 49 цих особливостей. Перебіг зазначених строків продовжується з дня, наступного за днем прийняття рішення органом оскарження за результатами розгляду скарги, рішення про припинення розгляду скарги або рішення про залишення скарги без розгляду.

У відповідності до зазначеної норми скарга призупиняє перебіг наступних строків:

  • частина 10 статті 29 Закону - строк розгляду тендерної пропозиції / пропозиції, що за результатами оцінки визначена найбільш економічно вигідною, не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня визначення найбільш економічно вигідної пропозиції;
  • абзац 4 пункту 49 Особливостей - замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, протягом строку дії його пропозиції, не пізніше ніж через 15 днів з дати прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладення договору може бути продовжений до 60 днів. У разі подання скарги до органу оскарження після оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю перебіг строку для укладення договору про закупівлю зупиняється.

Водночас як правильно обчислювати призупинення та продовження строків при поданні скарги розглянемо далі.

Частина 10 статті 29 Закону

Як ми уже визначили вище, у відповідності до частини 10 статті 29 Закону строк розгляду тендерної пропозиції / пропозиції, що за результатами оцінки визначена найбільш економічно вигідною, не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня визначення найбільш економічно вигідної пропозиції. Тому в замовника є 5 робочих днів для розгляду тендерної пропозиції.

Для розуміння механізму обчислення призупинення та продовження строку при оскарженні закупівлі наведемо наступну ситуацію. Замовником 08.05.2023 відхилено тендерну пропозицію учасника, відповідно строк розгляду наступної тендерної пропозиції з урахуванням положень статті 253 Цивільного кодексу України, де визначено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок, почався 09.05.2023. Натомість 11.05.2023 іншим учасником подано скаргу до органу оскарження і була оприлюднена реєстраційна картка скарги.

Так, згідно з пунктом 65 Особливостей датою початку розгляду скарги є дата оприлюднення реєстраційної картки скарги в електронній системі закупівель. Відповідно строк розгляду тендерної пропозиції тривав з 09.05.2023 по 10.05.2023 (2 робочі дні), оскільки подання скарги призупинило строк розгляду тендерної пропозиції.

Орган оскарження виніс рішення 19.05.2023, 22.05.2023 ним було опубліковано резолютивну частину рішення. В свою чергу, згідно з абзацом 6 пункту 65 Особливостей перебіг зазначених строків продовжується з дня, наступного за днем прийняття рішення органом оскарження за результатами розгляду скарги, рішення про припинення розгляду скарги або рішення про залишення скарги без розгляду.

З огляду на викладене, з 22.05.2023 поновився строк розгляду тендерної пропозиції. І відповідно останнім днем розгляду тендерної пропозиції буде 25.05.2023.

Абзац 4 пункту 49 Особливостей

У відповідності до абзацу 4 пункту 49 Особливостей замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, протягом строку дії його пропозиції, не пізніше ніж через 15 днів з дати прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі.

Згідно з абзацом 3 пункту 49 Особливостей з метою забезпечення права на оскарження рішень замовника до органу оскарження договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 5 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Отож, в замовника є 15 календарних днів для укладення договору про закупівлю. Тут знову на конкретному прикладі розберемо, яким чином обчислювати призупинення та продовження строку для укладення договору про закупівлю.

Замовником 15.05.2023 опубліковано повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Відповідно 15.05.2023 почався строк для укладення договору про закупівлю в 15 календарних днів, адже норма визначає «з дати». 18.05.2023 подано скаргу до органу оскарження. Тому з 18.05.2023 було призупинено строк для укладення договору про закупівлю. До подання скарги строк для укладення договору про закупівлю становив 3 календарні дні з 15.05.2023 по 17.05.2023. Відповідно в замовника залишилось 12 календарних днів для укладення договору про закупівлю. Органом оскарження було прийнято рішення 26.05.2023. І тому, з огляду на вимоги абзацу 6 пункту 65 Особливостей з 27.05.2023 поновився строк для укладення договору про закупівлю, який завершився 07.06.2023 (включно).

Важливо відзначити, що строки надання документів переможцем не зупиняються, а тому переможець процедури закупівлі має надати у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей.

Підсумки

Обчислюючи строки при оскарженні закупівель важливим є правильне визначення часу початку та закінчення призупинення та поновлення строків розгляду тендерної пропозиції, який не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня визначення найбільш економічно вигідної пропозиції та строку для укладення договору про закупівлю з учасником, який становить не більше ніж 15 днів з дати прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. При цьому, обчислюючи такі строки потрібно враховувати норми Особливостей та Цивільного кодексу України.

#практика оскарження#строки у закупівлях

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard