Статті

Чи сумувати закупівлі послуг і робіт за кодом 71320000-7

2
612

Початковим етапом здійснення будь-якої закупівлі є визначення предмета закупівлі. Визначаючи предмет закупівлі замовникам слід бути особливо уважними, оскільки за неправомірне визначення предмета закупівлі передбачена адміністративна відповідальність згідно з статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В той же час, визначення предмета закупівлі є доволі непростим завданням, яке досить часто призводить до численних порушень. Так, визначаючи предмет закупівлі замовники повинні насамперед керуватися положеннями Закону України «Про публічні закупівлі» (далі-Закон) та Порядком визначення предмета закупівлі, який затверджений наказом Мінекономіки від 15.04.2020 №708 (далі-Порядок №708). Однак проаналізувавши положення зазначених нормативно-правових актів в замовників все ж залишаються певні питання при визначенні предмета закупівлі.

Сьогодні пропонуємо надати відповідь на питання, яке досить часто турбує замовників, до прикладу при закупівлі розроблення проєктної документації – чи потрібно сумувати закупівлі послуг і робіт за кодом Єдиного закупівельного словника - 71320000-7 - Послуги з інженерного проектування?

Адже досить часто замовники здійснюючи закупівлі розроблення проєктної документації на об’єкти будівництва при закупівлі робіт або при закупівлі поточного ремонту, або ж придбаваючи інші види послуг зазначають саме зазначений код Єдиного закупівельного словника. Тому постає досить логічне питання чи потрібно всі закупівлі за цим кодом сумувати.

Шукаючи відповідь на зазначене питання потрібно звернутися до нормативно-правових актів, про які вже згадувалось вище – Закону та Порядку № 708.

Пункт 3 розділу 1 Порядку № 708 визначає, що предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини першої статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Водночас пункт 4 розділу 1 Порядку № 708 передбачає, що визначення предмета закупівлі робіт здійснюється замовником згідно з пунктом 27 частини першої статті 1 Закону за об’єктами будівництва та з урахуванням положень кошторисних норм України «Настанова з визначення вартості будівництва», затверджених наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 01 листопада 2021 року № 281, а також галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301.

Згідно з пунктом 3 розділу 2 Порядку № 708 під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04 червня 2014 року № 163, та/або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301. 

В свою чергу, стаття 1 Закону містить наступні визначення предмета закупівлі послуг та робіт:

  • роботи - розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт;
  • послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм(оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проектної документації.

У відповідності до зазначених норм видається, що визначати предмет закупівлі робіт замовники повинні саме за об’єктом будівництва. 

Водночас визначати предмет закупівлі послуг замовники повинні за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.Однак в обох випадках замовники можуть обирати код Єдиного закупівельного словника - 71320000-7 - Послуги з інженерного проектування.

До прикладу, розроблення проєктної документації на об’єкти будівництва згідно Закону є роботами, і відповідно в такому випадку предмет закупівлі визначатиметься саме за об’єктом, а не за кодом Єдиного закупівельного словника, зокрема за кодом - 71320000-7 - Послуги з інженерного проектування.

Натомість зазначати 2-5 цифру Єдиного закупівельного словника замовники повинні при закупівлі робіт з огляду на положення Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі, який затверджений наказом Мінекономіки від 11.06.2020  № 1082.

Однак сумувати зазначений предмет закупівлі – розроблення проєктної документації на об’єкти будівництва, за кодом - 71320000-7 - Послуги з інженерного проектування, з іншими закупівлями замовники не повинні, оскільки, як уже було зазначено, предмет закупівлі робіт визначається (сумується) виключно за об’єктом.

Натомість при здійсненні закупівлі розроблення проєктної документації для поточного ремонту або інших видів послуг предмет закупівлі в таких випадках визначається виключно за четвертою цифрою Єдиного закупівельного словника у відповідності до пункту 3 розділу 1 Порядку №708.

Тому здійснюючи закупівлі послуг за кодом - 71320000-7 - Послуги з інженерного проектування, якими можуть бути, до прикладу, розроблення проєктної документації для поточного ремонту або інші види послуг, замовники зазначені види послуг повинні сумувати за четвертою цифрою кодом - 71320000-7 - Послуги з інженерного проектування.

Однак сумувати такі види послуг згідно зазначеного коду Єдиного закупівельного словника із предметом закупівлі - розроблення проєктної документації на об’єкти будівництва, за кодом - 71320000-7 - Послуги з інженерного проектування, замовники не повинні, оскільки це є різні предмети закупівлі.

пов'язані статті