Статті

Чи можливо здійснити закупівлю робіт з будівництва із розробленням проектної документації однією закупівлею

2
316

Визначення предмета закупівлі є необхідною передумовою закупівлі будь-якого предмета закупівлі.

При цьому, визначення предмета закупівлі робіт викликає чимало труднощів та питань в замовників. Питання визначення предмета закупівлі робіт вже неодноразово висвітлювалось на платформі, зокрема в статтях «Особливості визначення предмета закупівлі робіт», «Визначення предмета закупівлі — розроблення проєктної документації на об’єкти будівництва».

Натомість сьогодні пропонуємо розглянути можливість закупівлі робіт з будівництва із розробленням проєктної документації однією закупівлею.

Згідно з пунктом 22 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі-Закон) предмет закупівлі - товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції/пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника, затвердженого у встановленому законодавством порядку.

Окрім цього, пункт 27 частини 1 статті 1 Закону визначає, що роботами є розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт.

Як бачимо, пункт 27 частини 1 статті 1 Закону виділяє такий окремий вид закупівлі робіт як роботи з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації.

Також задля з’ясування визначення поняття «будівництво» звернемось до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Пункт 1 частини 1 статті 1 зазначеного Закону визначає, що будівництвом є нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт об’єкта будівництва.

Тому з огляду на зазначені норми можна зробити висновок, що замовники можуть закупляти проектну документацію із новим будівництвом, реконструкцією, реставрацією та капітальним ремонтом об’єкта будівництва в межах однієї закупівлі, оскільки така законодавча можливість передбачена.

Що врахувати при здійсненні закупівлі робіт з будівництва із розробленням проектної документації однією закупівлею?

Відповідно до статті 875 Цивільного кодексу України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

У відповідності до наведеної норми договір будівельного підряду для нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту повинен укладатися та повинні здійснюватися будівельні роботи на підставі проектно-кошторисної документації, яку замовники, як правило, закупляють (виготовляють власними силами, в разі наявності фахівців необхідної кваліфікації) заздалегідь.

Відповідно визначати очікувану вартість та формувати технічне завдання при оголошенні закупівлі для вище наведених видів будівельних робіт замовники також повинні у відповідності до попередньо закупленої проектно-кошторисної документації.

При цьому, якщо визначення очікуваної вартості та формування технічного завдання для розроблення проектної документації не викликає питань, так, визначення очікуваної вартості розроблення проектної документації розглядалося в статті «Визначення очікуваної вартості закупівлі розроблення проєктної документації», то в разі, здійснення «комплексної» закупівлі робіт з будівництва із розробленням проектної документації однією закупівлею замовникам буде доволі складно визначити очікувану вартість самих робіт із нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єктів будівництва, оскільки на момент оголошення закупівлі ще не буде розроблено проектно-кошторисну документацію.

Водночас Наказом Мінінфрастуктури від 22.09.2023 № 854 «Про затвердження Змін до кошторисних норм України» були внесені зміни № 3 до кошторисних норм України у будівництві «Настанови з визначення вартості будівництва», якими «Настанову з визначення вартості будівництва» було доповнено новим розділом VIІI «Особливості визначення вартості об’єкта будівництва у випадку, коли розроблення проектної документації покладається на підрядника» такого змісту:

8.1. У разі реалізації інвестиційно-будівельного проекту з використанням підрядного договору, який передбачає окрім виконання будівельних робіт покладання на підрядника розробку проектної документації, вартість будівництва визначається:

  • на етапі передпроектних робіт — відповідно до пункту 2.5 цієї Настанови та положень цього розділу;
  • на етапі проектування — відповідно до розділу ІІІ та ІV цієї Настанови;
  • на стадії договірної ціни — відповідно до пунктів 8.4 та п. 8.6 цієї Настанови;
  • на стадії взаєморозрахунків — залежно від виду договірної ціни в порядку, обумовленому в договорі: за проектні роботи — відповідно до положень Настанови з визначення вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво; за будівельні роботи, інші витрати, устаткування, меблів та інвентарю — відповідно до розділу VI цієї Настанови.

8.3. Для розрахунку ціни пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни) замовник надає: завдання на проектування; технічні умови, містобудівні умови та обмеження, результати інженерних вишукувань та обстежень споруд - (за наявності); відомість обсягів робіт; інші основні характеристики об’єкта будівництва, що впливають на його вартість, за формою, наведеною в додатку 46 цієї Настанови.

8.4. До складу пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни) включаються витрати на розроблення проектної документації (у тому числі її експертизи якщо за умовами договору замовником експертизи є підрядник), вартість будівельних робіт, інших витрат, устаткування, меблів та інвентарю.

8.4.1. Вартість проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво розраховується відповідно до завдання на проектування та пункту 4.34 цієї Настанови.

8.4.2. Вартість будівельних робіт, інших витрат, устаткування, меблів та інвентарю визначається, у тому числі, із застосуванням даних щодо вартості об’єктів-аналогів або на підставі укрупнених кошторисних норм та/або укрупнених показників вартості будівництва (видів робіт, конструктивних елементів тощо) з приведенням до поточного рівня цін.

8.4.3. Договірна ціна складається за формою, наведеною у додатку 31.2 до Настанови, та узгоджується замовником.

8.5. Вартість будівництва об’єкта на етапі проектування розраховується відповідно до положень розділу ІІІ та ІV цієї Настанови.

8.5.1. Поточні ціни на матеріальні ресурси, приймаються на підставі проведеного підрядником аналізу цін за ціною, яка не може бути вищою за середню ціну матеріальних ресурсів, що склалася на момент розроблення проектної документації, та узгоджуються із замовником.

8.5.2. Вартість людино-години визначається з урахуванням положень пункту 5.3. цієї Настанови та узгоджується із замовником.

8.5.3. Вартість експлуатації будівельних машин та механізмів визначається відповідно до положень пункту 5.4. цієї Настанови та узгоджується із замовником.

8.5.4. Адміністративні та загальновиробничі витрати визначаються відповідно до положень пунктів 5.13.-5.18 цієї Настанови.

8.6. Після затвердження проектної документації на підставі позитивного експертного звіту (якщо проведення експертизи є обов’язковим або здійснюється за рішенням замовника) договірна ціна уточнюється у встановленому законодавством та договором порядку відповідно до форм, наведених в додатках 30 та 31 цієї Настанови».

Отож, згідно наведених норм замовники повинні здійснювати закупівлі будівельних робіт з розробленням проектної документації, зокрема визначати очікувану вартість.

В свою чергу, певні питання виникають до формування технічного завдання для закупівлі будівельних робіт, оскільки, як уже зазначалось, на момент оголошення закупівлі відсутня розроблена проектна документація.

Тому видається, що технічним завданням для закупівлі будівельних робіт слугуватимуть - завдання на проектування; технічні умови, містобудівні умови та обмеження, результати інженерних вишукувань та обстежень споруд - (за наявності); відомість обсягів робіт; інші основні характеристики об’єкта будівництва, які замовник повинен надати для розрахунку ціни пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни).

Підсумки

Таким чином, законодавча можливість закупівлі будівельних робіт із розробленням проектної документації однією закупівлею присутня.

Однак замовникам при здійсненні таких закупівель варто враховувати ризики, щодо складності визначення очікуваної вартості та предмета закупівлі, через відсутність заздалегідь розроблення проектної документації, що, зокрема може призвести до необхідності, додаткових робіт на об’єкті будівництва, які замовник не врахував при оголошенні закупівлі.

#віддділ будівництва#закупівля робіт#планування закупівель#предмет закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard