З 01.03.2024  розширюється перелік лікарських засобів, які мають закуповуватися через електронний каталог

0
1283

Ще у липні 2023 року законодавці зобов’язали заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій здійснювати закупівлі лікарських засобів та медичних виробів, що визначені додатком до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) через електронний каталог.

Такий перелік вперше був розширений у січні цього року, змінами, внесеними постановою Кабміну від 05.01.2024 № 34, до Особливостей. Так, з 20.01.2024 оновлено перелік медичних виробів. Детальніше про це у статті «20.01.2024 набрала чинності Постанова № 34, якою внесено зміни до Особливостей».

Проте, частина зміни, які було внесено постановою Кабміну від 05.01.2024 № 34 до Особливостей, набирає чинності 01.03.2024, а саме: оновлено та розширено перелік лікарських засобів, які мають закуповуватися виключно через електронний каталог закладами охорони здоров’я та структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій.

Тож відповімо на основні запитання закупівельників далі.

Запитання № 1. Як бути із закупівлями, які оголошені до 29.02.2024 (включно)? Такі закупівлі необхідно завершувати, адже на них не розповсюджується дія змін, які набрали чинності 01.03.2023 згідно статті 58 Конституції України.

Запитання № 2. Чи можна проводити закупівлю лікарських засобів та / або медичних виробів, які входять в Перелік разом з тими, які не входять? Так, проте такий спосіб має певні особливості, детальніше про це у статті за посиланням.

Запитання № 3. Чи можуть учасники оскаржувати закупівлі, які здійснюються через електронний каталог шляхом запиту ціни пропозицій? Ні, положення Особливостей та Закону передбачають оскарження в публічних закупівлях виключно у випадку проведення відкритих торгів. Більше у статті за посиланням.

Запитання № 4. Скільки часу має УО на підтвердження (кваліфікацію) учасника у запиті пропозиції постачальників? Такі строки не визначені, а ні Порядком, а ні Особливостями. Адже функція визначення переможця належить електронній системі закупівель та не є обов’язком замовника. Відповідно скільки б часу до пройшло до моменту «підтвердження» замовником постачальника, це не призведе до порушень законодавства чи настання відповідальності. При цьому, ідеєю впровадження з боку законодавця електронного каталогу є не лише спрощення самого механізму закупівлі, але й строків такої закупівлі. Тож, не рекомендуємо затягувати із кваліфікацією постачальника. Замовник може  «підтвердити» учасника в той же день, коли відбулося розкриття. Детальніше в однойменній статті за посиланням.

Запитання № 5. Чи можуть змінюватися умови договору за результатами закупівлі через електронний каталог на етапі його укладання? Відповідно до Порядку 822 заборонено змінювати умови проекту договору, окрім ціни договору в сторону зменшення без зміни обсягу. Відмінність проєкту договору від договору, який укладається за результатами запиту пропозиції може мати місце лише у разі виправлення технічних, механічних помилок, або якщо такі зміни вони пов’язані із приведенням у відповідність зміст договору до норм чинного законодавства. Детальний аналіз даного питання за посиланням.

Наостанок рекомендуємо ознайомитися з Алгоритмом закупівлі через електронний каталог з 02.11.2023, якщо вартість предмета закупівлі на рік є меншою ніж 100 тис. грн та Алгоритмом закупівлі через електронний каталог з 02.11.2023, якщо вартість предмета закупівлі на рік ≥ 100 тис. грн, аби не припуститися помилки.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard