Статті

Як знайти постачальника під час війни через bi.prozorro.org

0
228

Зараз замовникам вкрай важливо швидко знаходити бізнес, який працює, щоб можна було оперативно підписати договір або визначити очікувану вартість закупівлі. Є підприємства, які продовжили свою діяльність або змінили спеціалізацію. Інші зараз не працюють із публічними закупівлями взагалі, а деякі просто скоротили обсяги роботи. При цьому потребу у товарах, роботах та послугах закривати потрібно. Тому ділимося методом, як замовникам знайти постачальника через аналітичний інструмент команди DOZORRO Transparency international Ukraine.

Це модуль BI Prozorro — це безкоштовний сервіс для аналізу закупівель. Він допомагає працювати з даними з Prozorro — відшукати потрібні, відсортувати та згрупувати, а ще будує графіки і діаграми. Словом, модуль готує вам аналітику по закупівлях, щоб ви могли покращити та спростити свою роботу.

За допомогою BI Prozorro можна знайти постачальників, які нещодавно хотіли продати свою продукцію чи підписали договори з державними замовниками. Припускаю, що саме вони й далі готові працювати в Prozorro. Тож ми створили в BI Prozorro новий фільтр — «Постачає під час війни». Він відбирає всіх учасників, які або подалися на закупівлі, або підписали договір після 01.03.2022.

Швидкий пошук потенційного постачальника, який співпрацює з державою, розпочинаємо з листа «Учасники» додатка «12. Етап закупівель (за останні два роки)» модуля аналітики.

Щоб таблиця з даними учасників відобразилася, потрібно відібрати до 5 тисяч підприємців. У цьому допоможуть фільтри, які розташовані на боковій панелі. Спершу оберіть фільтр «Постачає під час війни» та натисніть на позначку «Так».

На середину червня модуль показує 65 тисяч учасників, які після 01.03.2022 мали хоча б один підписаний контракт у Prozorro чи подавали свою пропозицію. На момент створення цього фільтра#nbsp;таких учасників було 27 тисяч. Тобто приріст є.

Але зробити лише цей відбір недостатньо. Далі потрібно сформувати перелік саме тих учасників, хто працює у вашій області або в сусідніх. Для цього скористуйтеся фільтром «Регіон організатора». Для прикладу, нехай це буде Житомирська область. Тепер BI Prozorro відсортує ті бізнеси, які працювали із замовниками Житомирщини після 01.03.2022.

Тепер оберемо продавців саме того товару, який ви шукаєте — у нас це буде молоко та різні молочні продукти. Натисніть на фільтр «Клас CPV лота», введіть у поле пошуку код CPV «155» і виберіть варіанти, що запропонувала система. Натисніть Enter.

Перед вами — перелік учасників, що продають молоко, молочні та сирні продукти у Житомирській області, і які потенційно можуть стати вашими постачальниками.

Зараз замовники можуть віддавати пріоритет місцевим постачальникам або тим, які мають потужності у сусідній області. Це може знизити витрати на логістику, бо паливо в Україні дороге та дефіцитне. Щоб обмежити коло учасників сусідніми областями, слід скористатися фільтром «Регіон учасника» чи зробити відбір через колонку у таблиці з такою самою назвою.

Далі необхідно зв’язатися з представниками бізнесу і дізнатися, чи мають вони потрібний для вас товар, чи готові укласти договір на його поставку. А для цього треба контакти. Cформуйте ці дані в самому модулі — у графі «Показати поля» поставте пташку поруч із «Контакти». Ми радимо завантажити цю таблицю, щоб з нею було зручніше працювати далі. Клікніть правою кнопкою миші по таблиці з даними, далі оберіть «Таблиця», «Експортувати», а потім#nbsp;— «Експортувати дані».

Оскільки всі ці дії ми зробили в додатку з даними за останні два роки, модуль показує дані про обраних постачальників включно з усіма їхніми закупівлями за 2021-2022. Якщо хочете дізнатися більш актуальну інформацію, звузьте її до 2022 року. А після відсортуйте учасників за полем «Кількість виграних пропозицій» — так побачите, кого частіше обирали замовники. Якщо хочете дізнатися деталі закупівель, виберіть, наприклад, постачальника з найбільшою кількістю виграшів та перейдіть на лист «Тендери/Лоти».

На цьому листі ви дізнаєтеся, що конкретно закуповували, за скільки, як і хто.

У разі, коли цей перелік знайдених постачальників не допоміг вам знайти потрібних, тоді краще його розширити. А саме вибрати учасників, які взагалі працювали протягом останніх двох років у сфері закупівель по відповідному коду класу CPV у певних областях України. Адже є бізнес, який працює, проте у 2022 році не брав участь у закупівлях і не укладав жодних контрактів.

Додатково рекомендую базово перевірити надійність постачальника та його досвід у закупівлях. За допомогою модуля аналітики можете подивитися статус юридичної особи, наявність податкового боргу та відсіяти частину ризикових постачальників. Для глибшого аналізу щодо наявності судових справ, підозрілої діяльності чи зв’язків можна скористатися ресурсами наших партнерів Opendatabot і YouControl, перехід на які розміщено у таблиці «Учасники».

А для додаткової перевірки надійності постачальника, можна сконтактувати із замовниками, з якими він співпрацював. Також як варіанти дослідити історію виконання договорів постачальниками через новий додаток публічного модуля «13. Етап договорів».

#bi prozorro#воєнні закупівлі#учасник закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard