Статті

Як визначити предмет закупівлі послуг з виготовлення проектної документації для поточного ремонту?

0
404

Замовники, на балансі яких перебувають будинки, будівлі, споруди, лінійні об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури, досить часто стикаються з потребою здійснення поточного ремонту на таких об’єктах.

Водночас необхідною передумовою здійснення поточного ремонту є визначення переліку послуг, які необхідно виконати при здійсненні поточного ремонту та очікуваної вартості, про що детальніше можете ознайомитися в статті «Як визначити очікувану вартість поточного ремонту».

Так, одним із способів визначення необхідного переліку послуг, які необхідно виконати при здійсненні поточного ремонту та визначення очікуваної вартості закупівлі є складення проектної документації. Хоча, як зазначалось у вище зазначеній статті, обов’язкових вимог проведення поточного ремонту на підставі проектної документації, окрім ДСТУ 8747:2017 «Автомобільні дороги. Види та переліки робіт з ремонтів та експлуатаційного утримання», законодавство не містить.

Однак певна частина замовників проводять поточний ремонт на підставі проектної документації. Відповідно замовникам в такому випадку потрібно придбавати проектну документацію для здійснення поточного ремонту.

При цьому, при закупівлі проектної документації для поточного ремонту важливим є правильне визначення предмета закупівлі, оскільки визначення предмета закупівлі послуг з поточного ремонту має певні особливості.

Щоб визначити предмет закупівлі послуг з виготовлення проектної документації для поточного ремонту слід звернутися до положень Закону України «Про публічні закупівлі» (далі-Закон) та Наказу Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 «Про затвердження Порядку визначення предмета закупівлі» (далі-Порядок №708).

Відповідно до пункту 21 частини 1 статті 1 Закону послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проектної документації.

Пунктом 3 розділу 1 Порядку № 708 визначено, що предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини 1 статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Згідно з пунктом 3 розділу 2 Порядку № 708 під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04 червня 2014 року № 163, та/або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301.

При цьому, в ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» містяться наступні визначення:

  • будівля - різновид споруди, що складається з несучих та огороджувальних або сполучених (несучоогороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для життєдіяльності людей та виробництва продукції;
  • будинок - різновид будівлі, яка призначена, як правило, для проживання та обслуговування людей;
  • споруда - штучно створений об'ємний, площинний або лінійний об'єкт, що має природні або штучні просторові межі, встановлений стаціонарно (нерухомо) відносно землі та призначений для досягнення певних цілей;
  • лінійний об'єкт інженерно-транспортної інфраструктури - наземні, надземні або підземні лінійні об'єкти для пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів, передачі електроенергії тощо.

З огляду на викладене, предмет закупівлі послуг з поточного ремонту визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури із зазначенням четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Проте визначення предмета закупівлі послуг з поточного ремонту за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури із зазначенням четвертої цифри Єдиного закупівельного словника стосується виключно самого поточного ремонту.

При цьому, зазначені норми не поширюються на визначення предмета закупівлі послуг з виготовлення проектної документації для здійснення поточного ремонту.

Тому визначати предмет закупівлі послуг з виготовлення проектної документації для поточного ремонту замовники повинні як «звичайну» послугу у відповідності до пункту 3 розділу 1 Порядку №708.

Тобто в даному випадку визначення предмета закупівлі послуг з виготовлення проектної документації для поточного ремонту слід визначати за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Більше про здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту дізнаєтесь в книзі за посиланням

пов'язані статті