Статті

Учасник вказав в технічній специфікації іншу одиницю виміру: яке рішення повинен прийняти замовник

3
252

Здійснюючи процедуру закупівлі шляхом відкритих торгів замовник в тендерній документації обов'язково має зазначити інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію. Вказуючи ж кількість товару, обсяги робіт чи послуг, замовник зазначає одиницю виміру щодо предмета закупівлі чи кожної номенклатурної позиції, або ж щодо певного виду робіт / послуг. Проте, можливі випадки, коли учасники пропонують предмет закупівлі з необхідними замовнику якісними характеристиками, але з іншою одиницею виміру, як то упаковка замість штук, кілограм замість літрів. Далі виникає питання, що ж замовнику робити з такою тендерною пропозицією: відхиляти чи надавати можливість усунення невідповідностей? Тож, про все по порядку.

Щодо підстави для відхилення згідно абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей

Замовник зобов'язаний відхилити тендерну пропозицію, що не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей (абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей).

Технічна специфікація до предмета закупівлі - встановлена замовником сукупність технічних умов, що визначають характеристики товару (товарів), послуги (послуг) або необхідні для виконання робіт щодо об’єкта будівництва, що можуть включати показники впливу на довкілля й клімат, особливості проектування (у тому числі щодо придатності для осіб із обмеженими фізичними можливостями), відповідності, продуктивності, ресурсоефективності, безпечності, процедури забезпечення якості, вимоги щодо найменування продукції, під яким вона продається, термінологію, символи, методику випробувань і тестування, вимоги до пакування, маркування й етикетування, інструкції для користувачів, технологічні процеси й технології виробництва на будь-яких етапах життєвого циклу робіт, товару чи послуги (пункт 33 частини 1 статті 1 Закону). 

Згідно статті 23 Закону технічна специфікація повинна містити опис усіх необхідних характеристик товарів, робіт або послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні, функціональні та якісні характеристики. Характеристики товарів, робіт або послуг можуть містити опис конкретного технологічного процесу або технології виробництва чи порядку постачання товару (товарів), виконання необхідних робіт, надання послуги (послуг). 

Серед  таких необхідних характеристик предмета закупівлі замовник вказує одиницю виміру. Відповідно, якщо учасник на підтвердження інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі вказує іншу одиницю виміру, ніж передбачена умовами тендерної документації в замовника наявна підстава для відхилення згідно абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей.

Щодо (не)можливості розміщення вимоги про усунення невідповідностей

Якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель (пункт 43 Особливостей).

Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.  

Далі спробуємо зрозуміти, чи зміна одиниці виміру є зміною предмета закупівлі. Звернемося до Тлумачного Словника української мови, який визначає «зміну» як перехід, перетворення чого-небудь (перев. стану, руху, ознаки, властивості  і т. ін.) у щось якісно інше; змінювання /  заміна кого-, чого-небудь кимось, чимось іншим. 

Тобто, коли замовник вимагає підтвердити конкретні технічні характеристики предмета закупівлі  із визначеною одиницею виміру, а учасник пропонує, до прикладу  100 уп замість 100 кілограм, це є зміною предмета закупівлі. Відповідно в такому разі замовник не може застосувати механізм надання “24 год”, а повинен відхилили учасника на підставі абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей.

Приклад 1. Закупівля UA-2023-12-24-000342-a, моніторинг UA-M-2024-01-10-000001

Витяг із висновку за результатами моніторингу: за результатами аналізу питання розгляду тендерних пропозицій установлено, що на порушення вимог підпункту 2 пункту 44 Особливостей не відхилено тендерну пропозицію учасника ТОВ «О», як таку, що не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 Особливостей.

Так, відповідно до  тендерної документації, тендерні пропозиції подаються шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації, а саме, зокрема, інформації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі згідно технічної специфікації, що зазначена в Додатку 2 до тендерної документації.

Відповідно до Додатка 2 тендерної документації, додатково у складі тендерної пропозиції учаснику необхідно надати, зокрема, довідку за вказаним Замовником зразком із заповненими учасником полями щодо найменування товару, фасування, одиниця виміру, кількість та технічні характеристики товару. Згідно з приміткою таблиці з детальним описом технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі Додатка 2 тендерної документації, Замовник зазначив: «*Технічні характеристики та фасування товару, що пропонується учасником не повинні відрізнятися від заявлених Замовником технічних характеристик та фасування». Пунктом 2 таблиці з детальним описом технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі Додатка 2 тендерної документації, Замовником зазначено, що одиниця виміру фасування та кількість товару оливи бензинової М8 повинно складати 500 літрів. На виконання вказаних вимог учасником ТОВ «О» у складі тендерної пропозиції надана довідка про технічний стан товару, в якій у пункті 2 вказана одиниця виміру фасування оливи NRG М-8B в кількості 25 штук, чим не дотримано вимоги Додатка 2 тендерної документації в частині фасування товару.

Вимога Замовника:

В таких випадках учасники можуть наполягати на виконанню ними умов тендерної документації (25 шт каністр по 20 літрів кожна буде дорівнювати 500 л). Однак, умовами тендерної документації не було передбачено зазначення одиниці виміру на розсуд учасника тощо, а замовник не мав підстав переводити штуки в літри.

Приклад 2. Закупівля UA-2024-03-08-004235-a, моніторинг UA-M-2024-05-08-000025

Витяг із висновку за результатами моніторингу: на виконання вимоги Додатку 2 до ТД учасник в складі тендерної пропозиції надано кошторисні розрахунки, відповідно до яких встановлено наступне. Локальні кошториси на будівельні роботи не відповідають вимогам ТД в частині найменування робіт та витрат, одиниці виміру та кількості, а саме: 

  • згідно ТД сітки  в кількості 1,56 м2, а згідно наданої інформації у тендерній пропозиції сітки в кількості 1,56 шт;
  • згідно ТД сітки металеві в рамках кількості 0,1825 м2, а згідно наданої інформації у тендерній пропозиції сітки металеві в рамках  в кількості 0,1825 шт;

Зважаючи на викладене, Переможцем у складі тендерної пропозиції на підтвердження відповідності технічним, якісним та кількісним характеристикам предмета закупівлі, надано розрахунки, що містяться у локальних кошторисах, які не відповідають вимогам ТД, чим не дотримано вимоги Додатку 2 до ТД. Відповідно до підпункту 2 пункту 44 Особливостей № 1178 замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.

….

Зважаючи на викладене, Замовником, оприлюднено вимогу про усунення невідповідностей (виправлення помилок) в документах про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі виправлення яких призвело до зміни предмета закупівлі, запропонованого ТОВ «С» у складі його тендерної пропозиції, чим порушено вимоги пункту 43 Особливостей № 1178. Враховуючи вищезазначене, Замовником, на порушення вимог пункту 43 та підпункту 2 пункту 44 Особливостей № 1178, не відхилено тендерну пропозицію ТОВ «С», як таку, що не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, а, натомість, укладено з ним договір.

Приклад 3. Закупівля UA-2024-05-06-002608-a, рішення органу оскарження №10721-р/пк-пз від 20.06.2024

Витяг із рішення: Скаржник зазначає, що відповідно до вимог переліку та обсягів будівельних матеріалів та устаткування, передбачених проектно-кошторисною документацією передбачено перелік та обсяги будівельних матеріалів та устаткування для першої черги будівництва. У складі Пропозиції Переможця надано документ "Підсумкова відомість ресурсів", який містить сукупність матеріальних ресурсів (матеріалів, виробів і комплектів) та технічних ресурсів (будівельних машин та механізмів), які необхідні для виконання будівельних робіт, тобто, зокрема, і перелік та обсяги будівельних матеріалів та устаткування, що пропонуються Переможцем для першої черги будівництва. Наданий документ не відповідає вимогам до переліку та обсягів будівельних матеріалів технічного завдання тендерної документації, які розміщені в документі "Перелік та обсяги будівельних матеріалів та устаткування передбачених проектно кошторисною документацією". Всупереч вимогам технічного завдання для першої черги Переможцем пропонується 11,34 шт Дверей, іншу кількість Болтів будівельних з гайками та шайбами, інші одиниці виміру щодо Огородження з нержавіючої сталі AISI 304 з повним вертикальним заповненням для навчальних закладів або аналог та щодо Кріпильна сітка 25x15 мм

У ході розгляду зазначеного питання встановлено наступне. Відповідно до Документації учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій інформацію та документи, які підтверджують відповідність тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі з відповідною технічною специфікацією. Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерної пропозицій документальне підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником, а саме: 

Файл "І черга_ПВР_.xls" містить перелік та обсяги будівельних матеріалів та устаткування передбачених проєктно-кошторисною документацією: 

  "Огородження з нержавіючої сталі AISI 304 з повним вертикальним заповненням для навчальних закладів або аналог" м 18. 

У складі Пропозиції Переможця містяться: - підсумкова відомість ресурсів, в якій

Огородження з нержавіючої сталі AISI 304 з повним вертикальним заповненням для навчальних закладів або аналог 18 пм; 

Разом з тим, надана кошторисна документація Переможця не відповідає обсягам будівельних матеріалів та устаткування, передбаченим проєктно-кошторисною документацією Замовника. Враховуючи наведене, Пропозиція Переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.

Приклад 4. Закупівля UA-2024-04-29-002034-a, моніторинг UA-M-2024-05-31-000014

Витяг із висновку за результатами моніторингу:  моніторингом відповідності повідомлень з вимогами про усунення невідповідностей вимогам Закону та Особливостям встановлено, що Додатком 1 «Інформація про необхідні технічні, якісні, кількісні характеристики предмета закупівлі та документи на підтвердження вимог до предмета закупівлі» до тендерної документації встановлено для учасників вимогу з надання ними у складі тендерної пропозиції копії паспорта якості та/або сертифікату якості та/або сертифікату відповідності та/або інших документів виробника, встановлених для даного типу Товару, які містять інформацію про фактичні характеристики запропонованого товару. При цьому, у складі тендерної пропозиції пропозиції ФОП, єдиними документами, що містять інформацію про фактичні характеристики запропонованого товару є паспорти якості на товар. Однак, в наданих паспортах якості відсутня інформація щодо одиниці виміру, що не відповідає вимогам Додатку 1 до тендерної документації. Отже, тендерна пропозиція ФОП підлягала відхиленню на підставі підпункту 2 пункту 44 Особливостей.

Поряд з цим, Замовником розміщено повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником ФОП у тендерній пропозиції та/або подання яких вимагалось тендерною документацією наступного змісту: «… 2. На підтвердження відповідності тендерної пропозиції технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником у Технічній специфікації Учасником було завантажено паспорти якості (4 шт), де в показниках ширина та довжина відсутні одиниці виміру. Для виправлення даної невідповідності Учаснику необхідно зазначити одиниці виміру показників ширина та довжина в усіх паспортах якості.» 

Однак, відповідно до абз. 2 п. 43 Особливостей, під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо. Таким чином, відсутність в документах, які надані учасником на вимогу Технічної специфікації, обов’язкових показників щодо одиниці виміру предмету закупівлі НЕ Є НЕВІДПОВІДНІСТЮ у розумінні Особливостей, яка може бути виправлена, оскільки подібне виправлення призведе до зміни технічних (габаритних) показників предмету закупівлі, які встановлені технічними та якісними характеристиками предмета закупівлі.

Наслідки укладення договору про закупівлю з іншою одиницею виміру, ніж передбачена ТД

Одним із найбільш поширених додатків до проєкту договору, а далі й до самого договору про закупівлю, є специфікація предмета закупівлі. Говорячи про закупівлю робіт, то відповідний перелік та обсяги робіт містяться у таких додатках, зокрема як локальний кошторис, підсумкові відомість ресурсів. Тобто, скоріше за все відомості про одиницю виміру мають бути відображені також і в договорі про закупівлю.

Відповідно до пункту 18 Особливостей умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі, у тому числі за результатами електронного аукціону, крім випадків:

  • визначення грошового еквівалента зобов’язання в іноземній валюті;
  • перерахунку ціни в бік зменшення ціни тендерної пропозиції переможця без зменшення обсягів закупівлі;
  • перерахунку ціни та обсягів товарів в бік зменшення за умови необхідності приведення обсягів товарів до кратності упаковки.

Отже, замовник зобов'язаний укласти договір про закупівлю згідно умов тендерної пропозиції, а тендерна пропозицій, своєю чергою, повинна відповідати вимогам тендерної документації.

Порушення в частині укладення з учасником, який став переможцем процедури закупівлі, договору про закупівлю, умови якого не відповідають вимогам тендерної документації та/або тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі передбачає адміністративну відповідальність та штраф у розмірі від 25500 грн.

Підсумки

Якщо замовник вимагає підтвердити конкретні технічні характеристики предмета закупівлі  із визначеною одиницею виміру, а учасник в складі тендерної пропозиції зазначає іншу одиницю виміру, це є зміною предмета закупівлі.  Відповідно, якщо учасник на вимогу замовника для підтвердження інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі вказує іншу одиницю виміру, ніж передбачена умовами тендерної документації в замовника наявна підстава для відхилення згідно абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей. 

#24 години#виправлення невідповідностей#відкриті торги#відхилення тендерної пропозиції#тендерна пропозиція#технічні вимоги#учасник закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard