Статті

Що робити замовнику, який виявив помилку у тендерній документації та тендерній пропозиції

0
238

Праця в закупівельній сфері - це складний процес, який починається з ознайомлення з інформацією, а закінчується прийняттям рішення… Тим паче, якщо на фінальному етапі закупівлі помічено помилку, яка була допущена раніше, треба швидко, але усвідомлено приймати рішення.

Так, якщо замовником, після кінцевого строку для подання тендерних пропозицій, виявлено недоліки у проєкті договору про закупівлю, який учасники продублювали у тендерній пропозиції, постає питання щодо можливості / необхідності внесення змін до тексту договору про закупівлю. Детальніше про правозастосування пункту 18 Особливостей читайте у статті  - «Чи можуть умови договору про закупівлю відрізнятись від проєкта договору про закупівлю?».

Перед тим, як прийняти рішення про зміну тексту договору про закупівлю замовникам слід оцінити - чи будуть зміни тексту договору про закупівлю будь-яким чином впливати на права та обов’язки сторін договору про закупівлю, або ж третіх осіб. Якщо жодних змін у правах та обов’язках сторін та третіх осіб не відбувається, такі зміни можна вносити. Прикладом таких змін є заповнення технічних пунктів договору про закупівлю.

Якщо зміна тексту договору про закупівлю може будь-яким чином вплинути на права та обов’язки сторін договору про закупівлю та / або третіх осіб, слід проаналізувати, чи може дана зміна умов трактуватись як виправлення технічної помилки на підставі об’єктивних та суб’єктивних критеріїв, про які зазначалось вище.

Об’єктивні критерії можуть підтвердити наявність саме технічної помилки, у випадку якщо пункт проєкту договору про закупівлю фактично та об’єктивно неможливо виконати, а тендерна документація та / або тендерній пропозиції містить положення що дублюють текст, який планується внести в остаточний варіант договору про закупівлю.

Більше про приклади зміни умов договору, які суд вважає допустимими читайте у статті – «Приклади умов договору про закупівлю, які можна змінити, якщо замовник готовий захищати свою позицію в судовому порядку».

Також, у статті «Судова практика щодо зміни умов договору про закупівлю під час його укладення» ви ознайомитеся з практикою судів з цього питання.

У випадку, коли об’єктивні критерії не можуть однозначно підтвердити наявність саме технічної помилки, замовнику не слід змінювати умови договору про закупівлю, якщо він не готовий захищати себе в судовому порядку. Натомість, слід відмінити торги, на підставі підпункту 2 пункту 47 Особливостей, у зв’язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень.

Підсумки

Намагайтесь оцінити свої шанси об’єктивно, у будь-якому разі. Однак, якщо ви не готові захищати свою позицію в суді, то краще відмінити торги.

#відкриті торги#тендерна документація#тендерна пропозиція

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard