Статті

Проблеми технічної реалізації під час оприлюднення РП та оголошення закупівель через електронний каталог

1
516

Для успішного проведення закупівель через електронний каталог замовнику необхідно бути в курсі усіх наявних проблем пов’язаних з технічною реалізацією закупівель через електронний каталог. Тож у цьому матеріалі ознайомимося з проблемами технічної реалізації закупівель через електронний каталог під час оприлюднення річного плану, запиту пропозицій постачальників та спробуємо знайти шляхи вирішення таких проблем для недопущення порушень замовником.

Назва виду закупівлі в електронній системі не відповідає законодавству

З першою проблемою, з якою стикається замовник  це невідповідність назви виду закупівлі, яка визначена в пункті 56 Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабміну від 14.09.2020 № 822 (далі – Порядок) назві  виду закупівлі в електронній системі закупівель, яка  обирається під час оприлюднення річного плану або змін до нього та відображається в самій закупівлі. Тобто вид закупівлі в електронній системі закупівель відображається як «запит ціни пропозиції» замість «запит пропозицій постачальників», що не відповідає вимогам законодавства. Це пов’язано з тим, що з 01.09.2023 діє нова редакція Порядку і пункт 56  Порядку  визначає, що замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту пропозицій постачальників.

Така невідповідність може вважатися порушенням законодавства, але необхідно звернути увагу, що таке порушення допущене не замовником, а електронною системою закупівель та за таке порушення відсутня адміністративна відповідальність.

Тому рекомендуємо замовникам:

  • зафіксувати таку невідповідність в електронній системі закупівель шляхом формування протоколу про технічну помилку, а також звернутися до авторизованого електронного майданчика та адміністратора електронної системи закупівель (ДП «Прозорро») за підтвердженням наявності невідповідності;

або

  • зазначити в примітках: вид закупівлі - запит пропозицій постачальників, згідно пункту 56 Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабміну від 14.09.2020 № 822. У разі відсутності можливості зазначення такої інформації в примітках можливо розглянути варіант завантаження в електронну систему закупівель Протоколу річного плану або змін до нього, в якому міститься інформація про вид закупівлі.

Невідповідність назви предмету закупівлі в річному плані та назві запиту пропозицій постачальників

У річному плані згідно пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі - Закон) повинна міститися інформація:

  • назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності).

Запит пропозицій постачальників згідно пункту 57 Порядку повинен містити інформацію про найменування.

Оскільки назва предмету закупівлі пов’язує річний план та закупівлю, тому рекомендуємо замовникам   відслідковувати відповідність назви предмета закупівлі в річному плані та запиті пропозиції постачальників. Для дотримання відповідності радимо створити чернетку річного плану та запиту пропозицій постачальників для можливості редагування виявлених невідповідностей.

Відсутність електронних полів для зазначення МНН або коду та назви медичного виробу відповідно до національного класифікатора  НК 024:2023

Згідно пункту 12 Наказу Мінекономіки «Про затвердження Порядку розміщення інформації  про публічні закупівлі» №1082 від 11.06.2020 (далі - Наказ) під час розміщення в електронній системі закупівель інформації про предмет закупівлі в окремих полях зазначається інформація щодо:

  • назви предмета закупівлі (у разі визначення предмета закупівлі - послуга з виконання науково-технічних робіт, у цьому електронному полі зазначається конкретна назва науково-технічної роботи).

Відповідно до пункту 13 Наказу крім полів, визначених пунктом 12 цього Порядку, у випадках, зазначених у цьому пункті, додатково в окремих полях заповнюється інформація щодо:

  • міжнародної непатентованої назви лікарського засобу (далі - МНН), у разі визначення предмета закупівлі - лікарський засіб. Якщо предмет закупівлі містить два та більше лікарських засобів, замовником зазначається МНН кожного лікарського засобу;
  • коду та назви медичного виробу відповідно до національного класифікатора НК 024:2019 «Класифікатор медичних виробів», затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 05 лютого 2019 року № 159, у разі визначення предмета закупівлі - медичний виріб. Якщо предмет закупівлі містить два та більше медичних виробів, замовником зазначаються код та назва кожного медичного виробу.

В даних пунктах Наказу не визначено переліку закупівель яких вони стосуються, тому робимо висновок, що дія цих пунктів розповсюджується на всі закупівлі. Тому при оголошені запиту пропозицій постачальників  в електронному каталозі необхідно визначити назву предмета закупівлі, МНН при закупівлі лікарських засобів, коду та назви медичного виробу відповідно до нового національного класифікатора  НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів» затвердженого Наказом Мінекономіки «Про затвердження національного класифікатора НК 024:2023 та скасування національного класифікатора НК 024:2019» № 4139 від 24.05.2023 при закупівлі медичних виробів.

На основі проведеного аналізу технічної реалізації оголошення запиту пропозицій постачальників в електронній системі закупівель в матеріалі Чи потрібно під час проведення запиту пропозицій постачальників зазначати номенклатурні позиції та найбільш наближений код виявлено, що при закупівлі медичних виробів технічно не реалізовано додатково  окремого поля для зазначення коду та назви медичного виробу відповідно до національного класифікатора  НК 024:2023 Класифікатор медичних виробів», а також в технічних характеристиках предмета закупівлі відсутня дана інформація. При закупівлі лікарських засобів  також не реалізовано додатково  окремого поля для зазначення МНН, але при закупівлі лікарських засобів МНН підтягується автоматично з профілю  і зазначається в технічних характеристиках. При цьому наявні випадки, коли не по всіх позиціях підтягується інформація про МНН.

Тому радимо при закупівлі товарів по яких визначені додаткові вимоги згідно Наказу до назви предмета закупівлі додатково зазначити (відповідно до товару, який купується) МНН або код та назву медичного виробу відповідно до національного класифікатора  НК 024:2023.

Відсутнє електронне поле для зазначення інформації про умови оплати

Відповідно до пункт 57 Порядку замовник оголошує запит пропозицій постачальників в електронному каталозі через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про:

  • найменування ;
  • очікувану вартість;
  • кількість;
  • строк;
  • місце поставки товару;
  • умови його оплати;
  • кінцевий строк подання постачальником ціни пропозиції (строк для подання постачальником ціни пропозиції не може бути меншим, ніж два робочих дні з дня оприлюднення замовником запиту пропозицій постачальників в електронній системі закупівель).

Тобто Порядок зобов’язує замовника зазначати інформацію про умови оплати шляхом заповнення електронних форм з окремими полями.

Проте, під час оголошення запиту пропозицій постачальників на авторизованих електронних майданчиках відсутнє електронне поле для зазначення інформації про умови оплати.

Для недопущення порушень законодавства, яке тягне за собою адміністративну відповідальність згідно частини 1 статті 164-14 КУпАП неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 грн), рекомендуємо замовникам:

  • зазначити інформацію про умови оплати  у примітках:
  • у разі відсутності можливості зазначення такої інформації в примітках можливо розглянути варіант завантаження в електронну систему закупівель окремого файлу в форматі  DOC(X) або PDF з зазначенням інформації лише про умови оплати або всієї інформації, яка вимагається пунктом 57 Порядку.
#закупівлі через електронний каталог#майданчики#огорошення про закупівлю#планування закупівель#річний план

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard