Статті

Практика моніторингу щодо підтвердження відсутності підстав для відхилення ТП згідно статті 17 переможцем закупівлі від представника ДАСУ

0
165

Статтею 17 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) визначені підстави для відмови в участі учасникам у процедурі закупівлі. Частиною 6 статті 17 Закону визначено, що переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини 1 та частиною 2 цієї статті.

Однак з початком війни застосування частини 6 статті 17 Закону зазнало певних змін. Зокрема, Постановою Кабміну «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» від 12.03.2022 № 263 було обмежено доступ користувачів до державних реєстрів. Тому замовники не можуть перевірити інформацію, яка міститься у формі відкритих даних у відповідності до частини 5 статті 17 Закону.

Водночас, незважаючи на відсутність доступу до державних реєстрів, інформацію про відсутність підстав для відхилення замовники повинні перевіряти. Тобто вимоги частини 6 статті 17 Закону мають бути виконані як замовниками, так і переможцями незважаючи на існування зазначених обмежень.

При цьому, Державна аудиторська служба України (далі – ДАСУ) активно моніторить застосування частини 6 статті 17 Закону. Тому сьогодні пропонуємо розглянути порушення, які встановлює ДАСУ щодо застосування частини 6 статті 17 Закону.

Приклад 1. Моніторинг № UA-M-2022-08-08-000023, оголошення № UA-2022-06-06-002785-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: на порушення вимог частини 3 статті 22 Закону тендерна документація не містить вимогу до переможця про надання документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, та 8 частини 1 статті 17 Закону, як передбачено частиною 6 статті 17 Закону.

Зокрема, відповідно до частини 6 статті 17 Закону переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини 1 та частиною 2 цієї статті.

Згідно частини 5 статті 17 Закону, замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та / або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель.

Однак, у зв'язку із широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України, на період дії воєнного стану згідно постанови Кабміну «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» від 12.03.2022 № 263, доступ до більшості публічних електронних реєстрів тимчасово зупинено або обмежено. Зокрема, можливості роботи з реєстром, який пов’язаний з пошуком та переглядом відомостей стосовно осіб, притягнутих до кримінальної, адміністративної та / або дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, а також аналітичний блок реєстру заблоковано до моменту припинення або скасування воєнного стану в Україні. Аналогічно, з метою захисту та збереження інформації, що міститься в Єдиному реєстрі підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, на час дії воєнного стану обмежено відкритий доступ до відомостей з цього реєстру.

Приклад 2. Моніторинг№ UA-M-2022-08-08-000018, оголошення № UA-2022-07-01-004316-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: замовником у Додатку 2 до тендерної документації зазначено: «Переможець торгів у строк, що не перевищує п’яти днів з дати оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір про закупівлю повинен надати замовнику документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 5, 6 частини 1 статті 17 Закону», що суперечить вимогам частини 6 статті 17 Закону в редакції від 25.06.2022, відповідно до якої переможець у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини 1 та частиною 2 цієї статті.

Крім того, у складі тендерної документації замовника відсутня інформація про спосіб документального підтвердження згідно із законодавством щодо відсутності підстав, передбачених пунктом 12 частини 1 та частиною 2 цієї статті для переможця процедури закупівлі, що є порушенням вимог частини 3 статті 17 Закону в редакції від 25.06.2022.

Приклад 3. Моніторинг № UA-M-2022-06-27-000008, оголошення №  UA-2022-04-06-001473-c

Витяг з висновку за результатами моніторингу: відповідно до частини 6 статті 17 Закону переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини 1 та частини 2 цієї статті.

Умовами тендерної документації замовника (таблиця 2 Додатку 1) визначено, що переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини 1 та частиною 2 статті 17 Закону, та зазначено перелік документів, які переможець тендеру повинен надати Замовнику на підтвердження відсутності підстав, визначених у пунктах 5, 6, 12 та 13 частини 1 та частиною 2 статті 17 Закону. При цьому, умовами тендерної документації визначено, що відсутність підстав, передбачених пунктами 5, 6, 12 і 13 частини 1 цієї статті підтверджується інформацією, електронною довідкою чи сканованою копією з оригіналу документа (-ів), виданого відповідним органом, який має такі повноваження, а спосіб підтвердження інших підстав визначається учасником самостійно (наприклад, - у формі довідки довільної форми).

Проведеним моніторингом встановлено, що в недотримання вимог частини 6 статті 33 Закону та таблиці 2 Додатку 1 до тендерної документації замовника переможцем тендеру БО «БТ» не надано замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель жодних документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених відповідними пунктами частини 1 та частиною 2 статті 17 Закону.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 31 Закону замовник відхиляє тендерну пропозицію у разі, якщо переможець процедури закупівлі не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, установлених статтею 17 цього Закону.

Коментар: як бачимо, замовники допускають як типові порушення, зокрема, як було в прикладі 2 та 3, де в тендерній документації не було визначено вимог щодо підтвердження відсутності підстав для відхилення тендерної пропозиції згідно статті 17 Закону та відсутність в складі тендерної пропозиції переможця будь-яких документів, наданих переможцем закупівлі у відповідності до частини 6 статті 17 Закону, так і порушення, які спричинені обмеженістю доступу до державних реєстрів, що стосується відсутності в тендерній документації вимоги щодо надання переможцем закупівлі документів на підтвердження відсутності підстав для відхилення згідно пунктами 2, 3, та 8 частини 1 статті 17 Закону.

Тому з огляду на обмеженість доступу до державних реєстрів, переможець закупівлі повинен завантажувати інформацію в електронну систему закупівель про відсутність підстав для відхилення його тендерної пропозиції, щодо пунктів 2, 3, та 8 частини 1 статті 17 Закону. При цьому, зазначену умову замовник повинен передбачити в тендерній документації. Як це зробити, читайте в статті «Оновлені вимоги до учасників та переможців щодо підтвердження статті 17 Закону».

#відхилення тендерної пропозиції#моніторинг закупівель#переможець закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard