Статті

Покроковий алгоритм закупівель за виключеннями визначеними Постановою № 169 з 29.06.2022

0
198

У статті «Аналізуємо підстави для укладання прямих договорів за Постановою № 169» ми розглянули у яких випадках замовники мають право укладати прямі договори без застосування порядку проведення спрощених закупівель та / або електронного каталогу, тож у цьому матеріалі впорядкуємо дій замовника для здійснення такої закупівлі.

Крок № 1. Перший крок у нас незмінний – має бути визначена та призначена особа відповідальна за закупівлі товарів, робіт та послуг в умовах воєнного стану за постановою Кабміну від 28.02.2022 № 169 зі змінами (далі – Постанова № 169). При здійсненні закупівлі за виключеннями передбаченими Постановою № 169 такою особою може бути як уповноважена так і відповідальна. Повторно наведу приклади відповідних наказів.

Приклад наказу для завантаження за цим посиланням.

Приклад наказу для завантаження за цим посиланням.

Крок № 2. Відповідно до підпункту 2 пункту 2 Постанови № 169 переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг визначаються рішеннями замовників / державних замовників, що здійснюють такі закупівлі. Отже необхідно затвердити відповідним рішенням керівника підприємства / установи / організації перелік та обсяги необхідних товарів, робіт та послуг. Нагадую, що рішення щодо предметів закупівлі та їх обсяги приймає керівник підприємства / установи / організації, а не уповноважена особа або інша особа, яка є відповідальною за закупівлі товарів, робіт та послуг в умовах воєнного стану.

Приклад наказу для завантаження за цим посиланням.

Приклад наказу для завантаження за цим посиланням.

Також замовник може внести зміни до існуючого наказу або іншого розпорядчого рішення керівника, яким затверджено перелік та обсяги закупівлі товарів, робіт та послуг в умовах воєнного стану (за виключенням тих позицій, які вже затверджені) відповідним наказом керівника підприємства / установи / організації.

Приклад наказу для завантаження за цим посиланням.

Крок № 3. Здійснення закупівлі товарів, робіт та послуг. Відповідно до підпункту 3 пункту 1 Постанови № 169 під час здійснення закупівель, передбачених підпунктом 1 пункту, без використання електронної системи закупівель замовники повинні відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» дотримуватися таких принципів здійснення публічних закупівель:

  • максимальна економія, ефективність. Тобто замовник має придбати товари, роботи чи послуги за найнижчою запропонованою ціною, але врахувавши усі технічні вимоги, вимоги до якості тощо;
  • запобігання корупційним діям і зловживанням. Для дотримання даного принципу здійснення публічних закупівель у замовника має бути відсутня змова між ним та потенційним учасником / учасником.

Отже для дотримання принципів здійснення публічних закупівель замовникам варто:

  1. робити запити до потенційних учасників або проводити онлайн зустрічі з ними. Чим більше потенційних учасників, тим краще;
  2. обирати найнижчу цінову пропозицію. Саме у цьому нам і допоможуть дії викладені у першому пункті. Тобто обираємо найнижчу пропозицію та укладаємо договір. В такому випадку ми дотримуємося принципу максимальна економія, ефективність та пропорційність.

Як шукати постачальників / надавачів послуг / виконавців робіт? У кожного замовника є переможці попередніх закупівель, тож замовники можуть звернутися із запитами цінових пропозицій до них. Не варто забувати про те, що чим більше цінових пропозицій є, тим більше замовник дотримується принципів здійснення публічних закупівель, тому пропоную для їх пошуку обирати модуль аналітики BI Prozorro/

Для того, щоб знайти постачальників через BI Prozorro необхідно зайти за вказаним посиланням, обрати «Етапи закупівель (2021/2022)», потім обрати «Тендери/Лоти (2021-2022», у стовпчику «Лот» зазначити ключове слово, наприклад молоко та натиснути галочку.

Далі обираємо «Учасники (2021-2022)». Також можемо обрати «Регіон учасника», «Місто учасника» та «Постачає під час війни» і обов’язково натискаємо «Контакти».

Завантажуємо інформацію про учасників та направляємо відповідні запити.

Крок № 4. Укладаємо договір. Нагадую, що строк дії договору та строк виконання зобов’язань за ним має бути в межах дії воєнного стану в України (на момент написання цієї статті воєнний стан в України діє до 05:30 23.08.2022, тому рекомендую зазначати строк до 22.08.2022 включно). Крім цього у договорі рекомендую зазначати код за Єдиним закупівельним словником.

Крок № 5. Оприлюднюємо інформацію про закупівлю в електронній системі закупівель. Відповідно до абзацу 8 підпункту 3 пункту 1 Постанови № 169 закупівлі без використання електронної системи закупівель не включаються до річного плану закупівель. За результатами їх здійснення в електронній системі закупівель за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. грн, замовник оприлюднює:

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  • договір про закупівлю;
  • всі додатки до договору;
  • зміни до договору

після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Важливо: відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Тому строки оприлюднення договорів укладених до 29.06.2022 залишається незмінним – 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Враховуючи, що з 29.06.2022 змінено перелік документів, які має оприлюднити замовник в електронній системі закупівель та строки їх оприлюднення пропоную до вашої уваги наступну табличку.

Це і є останнім кроком закупівлі без застосування порядку проведення спрощених закупівель та / або електронного каталогу за Постановою № 169, тож підсумуємо усе вищезазначене.

Підсумки

  1. Товари, роботи та послуги, які закуповуються відповідно до виключень визначених Постановою № 169 без застосування порядку проведення спрощених закупівель та / або електронного каталогу включаються до переліку та обсягів, який затверджується відповідним рішенням керівника.
  2. Під час здійснення закупівель без застосування порядку проведення спрощених закупівель та / або електронного каталогу замовник має отримуватися таких принципів публічних закупівель як: максимальна економія, ефективність та запобігання корупційним діям і зловживанням, зокрема, шляхом направлення запитів цін пропозицій потенційним постачальникам, надавачам послуг / виконавцям робіт.
  3. Строк дії договору та строк виконання зобов’язань за ним має бути в межах дії воєнного стану в України (на момент написання цієї статті воєнний стан в України діє до 05:30 23.08.2022, тому рекомендую зазначати строк до 22.08.2022 включно). Крім цього у договорі рекомендую зазначати код за Єдиним закупівельним словником.
  4. замовник оприлюднює:
  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  • договір про закупівлю;
  • всі додатки до договору;
  • зміни до договору

після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

пов'язані статті