Статті

Керівник учасника чи його тезка внесений в Реєстр корупціонерів: як зрозуміти чи є підстава для відхилення

1
323

Однією з підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі є підстава, коли керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбачена підпунктом  3 пункту 47 Особливостей.

Як відомо, учасник процедури закупівлі підтверджує відсутність підстав, зазначених в пункті 47 Особливостей (крім підпунктів 1 і 7 цього пункту), шляхом самостійного декларування відсутності таких підстав в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції.

Замовник не вимагає від учасника процедури закупівлі під час подання тендерної пропозиції в електронній системі закупівель будь-яких документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених у цьому пункті, крім самостійного декларування відсутності таких підстав учасником процедури закупівлі відповідно до абзацу шістнадцятого цього пункту, по що йдеться в пункті 47 Особливостей.

Разом з тим, абзацом 2 підпункту 1 пункту 44 Особливостей визначено, що замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли учасник процедури закупівлі підпадає під підстави, встановлені пунктом 47 цих особливостей.

За таких умов, замовник перевіряє інформацію про учасника по пункту 47 Особливостей у відкритих державних реєстрах, доступ до яких є вільним Зокрема, в Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів) можна перевірити чи керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Хто та за що потрапляє до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення?

Відповідно до статті 59 Закону України “Про запобігання корупції” відомості про осіб, яких притягнуто до кримінальної, адміністративної, дисциплінарної або цивільно-правової відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також про юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру у зв’язку з вчиненням корупційного правопорушення, вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, що формується та ведеться Національним агентством.

Відповідно до Положення про Реєстр НАЗК внесенню до Реєстру корупціонерів підлягають відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, та про юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру у зв’язку з вчиненням корупційного правопорушення.

 У Реєстрі корупціонерів опублікована інформація про:

  • фізичних осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення;
  • юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру 

Але тут маємо проблему: особа внесена в Реєстр корупціонерів може бути повною тезкою керівника учасника чи фізичної особи, яка є учасником процедури закупівлі. Саме так сталося у закупівлі UA-2023-09-08-011804-a, наведеній далі у прикладі.

Витяг із рішення органу оскарження № 16153-р/пк-пз від 10.10.2023: відповідно до протоколу підставою відхилення Пропозиції Скаржника було наступне: після перевірки тендерної пропозиції ФОП Макаров Сергій Миколайович, було виявлено наявність підстави для відхилення тендерної пропозиції за пп. 3 п.47 Особливостей, п. 3 ст. 17 Закону України, "Замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов'язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли: керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов'язаного з корупцією", а саме: відомості про Макарова Сергія Миколайовича містяться в Єдиному державному реєстрі осіб які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Особу притягнуто до кримінальної відповідальності вироком приморського районного суду, ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 17.12.2014 р. у справі № 1522/25700/12. Враховуючи викладене, тендерна пропозиція ФОП Макаров Сергій Миколайович підлягає відхиленню.

Скаржник зазначає, що Макарова Сергія Миколайовича ніколи не було притягнуто судом до кримінальної відповідальності, і, тим більше, він не вчиняв корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. На підтвердження вищезазначеної інформації у якості додатків додаються Інформаційна довідка з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, а також Витяг з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості". Також, ознайомившись з інформацією з протоколу щодо прийняття рішення уповноваженою особою року про відхилення ФОП Макаров С.М., було знайдено інформацію по справі №1522/25700/12. Так, за вищевказаною було засуджено Макарова Сергія Миколайовича, проте уродженця с. Ликина, Сведловської області. У документах тендерної пропозиції ФОП МАКАРОВ СЕРГІЙ МИКОЛАЙОВИЧ було надано документ – "Сканована копія паспорту.pdf", в якому вказано, що місцем народження громадянина України Макарова Сергія Миколайовича є інше місто. Отже, в справі №1522/25700/12 йдеться мова про повного тезку (оскільки вказані ПІБ є досить розповсюдженими) Макарова Сергія Миколайовича, що є учасником процедури закупівлі .

У ході розгляду зазначеного питання встановлено, що відповідно до пункту 47 Особливостей Замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли: 3) керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією. Замовник не довів та документально не підтвердив, що саме Скаржника (ІПН 21….) було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією. Враховуючи наведене, Пропозиція Скаржника була неправомірно відхилена Замовником з наведеної вище підстави.

З одного боку можна вважати, що замовник зробив все вірно. Адже перевірив учасника та не мав підстав вважати, що в Реєстрі корупціонерів містяться відомості не про керівника учасника. За таких умов замовник виконав свій обов'язок та відхилив учасника, як такого, що підпадає під підстави, встановлені пунктом 47  Особливостей. Але, виявляється, ситуації бувають доволі цікаві. Тож, на основі закупівлі із прикладу пропонуємо розглянути алгоритм дій, які мав вчинити замовник в даній ситуації.

Перш за все, дійсно варто перевірити чи Учасник не підпадає під підстави, встановлені пунктом 47 Особливостей, зокрема чи керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, не було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Для цього: 

  • Відкриваємо реєстр осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення за посиланням: https://corruptinfo.nazk.gov.ua/
  • Обираємо розділ «Пошук»
  • Натискаємо «Фізична особа». Далі вводимо прізвище ім’я та по батькові керівника учасника,  фізичної особу, яка є учасником процедури закупівлі та натискаємо «Пошук».
  • Отримуємо результат.

Що маємо в результаті перевірки згідно наведеного прикладу? Учасник процедури закупівлі - ФОП Макаров Сергій Миколайович. Особа, яка внесена в Реєстр корупціонерів - Макаров Сергій Миколайович. Іншої інформації, за якою замовник міг би додатково ідентифікувати особу керівника учасника фактично немає. Проте, в Реєстрі можемо віднайти номер судової справи, яку теж варто проаналізувати у разі необхідності ідентифікувати особу за іншими персональними даними, які можуть вказуватися у рішенні суду. Але ж не завжди в складі тендерної пропозиції надаються персональні дані керівника чи фізичної особи, співставляючи які із відомостями в рішенні про притягнення до відповідальності, можна чітко визначити, чи особа в реєстрі є керівником учасника чи його повним тезкою.

Тож, далі пропонуємо проаналізувати можливі варіанти дій замовника. 

Варіант 1. 

Якщо на етапі розгляду замовник не може за наявною в нього інформацією про учасника ідентифікувати, чи особа внесена в Реєстр корупціонерів дійсно є керівником учасника процедури закупівлі, фізичною особою, яка бере участь у процедурі закупівлі та відповідно, наявні підстави для відхилення, тоді доцільно на підставі пункту 42 Особливостей звернутися за підтвердженням інформації, наданої учасником процедури закупівлі, до органів державної влади, підприємств, установ, організацій відповідно до їх компетенції. В даному випадку до Національного агентства з питань запобігання корупції. 

Подання запиту відбувається  шляхом заповнення форм на інформацію за посиланням. У запиті варто вказати всю відому замовнику інформацію про керівника учасника чм фізичну особу, учасника процедури закупівлі (за наявності ІПН та / або номер, серію паспорта та / або адресу реєстрації тощо) для того, щоб НАЗК змогло підтвердити чи спростувати інформацію про внесення відомостей саме про керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особою, яка бере участь у процедурі закупівлі до Реєстру корупціонерів. 

Крім того, малоймовірно, що замовник отримає відповідь протягом 5 робочих днів, які є для розгляду, тому варто на підставі частини 10 статті 29 Закону продовжити строк розгляду тендерної пропозиції до 20 робочих днів у зв'язку направленням запиту до НАЗК на підставі пункту 42 Особливостей та очікуванням відповіді від даного органу.

Якщо ж, замовник по завершенню 20 робочих днів, які в нього є для розгляду тендерної пропозиції, не отримує відповіді від НАЗК або із отриманої відповіді  замовник знову ж таки не зможе зрозуміти чи особа, внесена в Реєстр корупціонерів, не є повною тезкою керівника учасника, більш безпечним варіантом буде відхилення тендерної пропозиції на підставі абз. 2 пп. 1 п. 47 Особливостей (учасник підпадає під підстави, встановлені пунктом 47 цих особливостей). У разі оскарження таких дій замовника з боку учасника, замовник виконає рішення АМКУ. Та перед прийняттям рішення по варіанту 1 рекомендуємо проаналізувати, чи замовник не може застосувати варіант 2.

Варіант 2. 

Якщо учасник в складі тендерної пропозиції відразу надає Інформаційну довідка з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, до прикладу  за власною ініціативою. Або ж,  знаючи, що його тезка внесений в Реєстр корупціонерів учасник  повідомляє замовника іншими способами про відсутність щодо його керівника підстав для відхилення та надсилає таку довідку для ознайомлення. 

Замовнику варто перевірити надану довідку за її номером через Функціонал. Якщо із наданої Інформаційної довідки з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення виявляється, що керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, НЕ було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, відповідно особа яку замовник за результатами перевірки віднайшов у  Реєстрі корупціонерів є повною тезкою учасника, тому замовник може визнавати такого учасника переможцем торгів. Вже переможець буде зобов'язаний підвантажити Інформаційну довідка з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, яка буде свідчити, що керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, НЕ було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

#відкриті торги#відхилення тендерної пропозиції#підстави для відмови в участі#тендерна пропозиція

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard