Статті

Чи потрібно нові додатки (вимоги до учасників та переможців) згідно останніх змін завантажувати окремими файлами

4
876

Постановою Кабміну від 5 липня 2024 р. № 782 «Про внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» були внесені чергові зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості).

Зокрема, внаслідок внесених змін замовникам необхідно внести чимало змін до тендерної документації. Більше про те, які зміни необхідно внести до тендерної документації читайте в статті «Зміни до тендерної документації, які мають бути внесені з 09.07.2024».

Водночас досить частим питанням, яким задаються замовники після внесених змін – чи потрібно нові додатки згідно останніх змін завантажувати окремими файлами? Тут необхідно звернутися до приписів Закону України «Про публічні закупівлі» (далі-Закон) та Особливостей.

Абзац 1 пункту 28 Особливостей передбачає, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих особливостей.

Згідно з частиною 1 статті 22 Закону тендерна документація безоплатно оприлюднюється замовником разом з оголошенням про проведення конкурентних процедур закупівель в електронній системі закупівель для загального доступу шляхом заповнення полів в електронній системі закупівель. Тендерна документація не є об’єктом авторського права та/або суміжних прав.

При цьому, згідно внесених змін згідно Постанови Кабміну від 5 липня 2024 р. № 782 «Про внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» пункт 28 Особливостей доповнено абзацом 10 наступного змісту: Тендерна документація повинна містити перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції, та перелік документів та / або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі. Зазначені переліки оформляються як окремі додатки до тендерної документації.

У відповідності до даної норми, замовники всі вимоги (перелік інформації та / або документів) до учасників та переможців закупівлі повинні винести в окремі додатки до тендерної документації.

При цьому, зазначеними нормами Закону та Особливостей, зокрема з урахуванням внесених змін, не визначено вимог додатки до тендерної документації завантажувати в електронну систему закупівель окремими файлами.

При цьому, Мінекономіки наказом № 680 від 13.04.2016 затверджено примірну тендерну документацію, яка містить:

  • обов'язкову інформацію, визначену статтею 22 Закону, яка оформлюється у вигляді таблиці, що складається з трьох граф та подається замовником окремим файлом. У графі «1» зазначається нумерація, у графі «2» - перелік складових тендерної документації, у графі «3» - вимоги щодо їх заповнення відповідно до Закону;
  • інформацію, що формується замовником шляхом заповнення окремих полів електронних форм електронної системи закупівель;
  • додатки, що завантажуються до електронної системи закупівель окремими файлами.

Разом з тим, в статті «Чи зобов’язані замовники враховувати положення Примірної тендерної документації, яка затверджена наказом Мінекономіки № 680?» був зроблений висновок, що замовники повинні складати тендерну документацію у відповідності до вимог статті 22 Закону з урахуванням вимог Особливостей.

В свою чергу, положення наказу Мінекономіки від 13.04.2016 №680 «Про затвердження примірної тендерної документації» не є обов’язковими до застосування, оскільки таких вимог не містить ні положення Закону, ні самого наказу Мінекономіки від 13.04.2016 №680, а також Особливостей.

Відповідно з огляду на все вище викладене, обов’язкових вимог завантаження додатків до тендерної документації, і зокрема додатків, які замовники повинні сформувати внаслідок останніх змін, в електронну систему закупівель окремими файлами законодавство не містить.

Тобто замовники додатки до тендерної документації завантажувати в електронну систему закупівель можуть разом із тендерною документацією одним файлом, або ж завантажувати додатки в електронну систему закупівель окремими файлами.

#відкриті торги#майданчики#новини закупівель#тендерна документація

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard