Статті

Чи можна вносити зміни до назви предмета закупівлі, якщо допущено друкарську помилку або невірно вказане слово або пропущене слово?

2
610

На будь-якому етапі здійснення закупівлі уповноваженою особою можуть бути допущені помилки. В даному матеріалі розглянемо чи можна внести зміни до назви предмета закупівлі, якщо було допущено друкарську помилку або невірно вказано слово або пропущене слово на певному етапі здійснення закупівлі. Таку інформацію наведемо у формі зведеної таблиці. Під друкарською помилкою необхідно розуміти технічну/механічну помилку.

Планування

Етап закупівліПомилкаЯк виправляється помилка
Закупівля ще не оголошенадопущено друкарську помилку або невірно вказане слово або пропущене слово в назві предмета закупівлівиправлення здійснюється шляхом внесення змін до річного плану закупівель. Тобто уповноважена особа формує протокол про внесення змін до річного плану закупівель з описом допущеної помилки та вносить зміни в електронній системи закупівель у відповідний рядок річного плану.

Прямий договір

Етап закупівліПомилкаЯк виправляється помилка
У разі, якщо вже внесена інформація в електронну систему закупівель під час звітуванняневірно вказане слово або пропущене слово в назві предмета закупівлі1. Якщо строк для оприлюднення «прямого договору» ще не закінчився можливо зробити протокол про допущення технічної /механічної помилки та оприлюднити такий протокол через розірвання договору. А потім оприлюднити «прямий договір» з правильною назвою предмета закупівлі дотримуючись строків оприлюднення.  

2. Якщо строк для оприлюднення «прямого договору» закінчився розглянемо 2 варіанта виправлення помилки: найбезпечніший варіант це розірвати «прямий договір» та в електронній системі закупівель відобразити відповідну інформацію;скласти протокол про виправлення технічної / механічної помилки. Але даний варіант є більш ризикованішим, оскільки можливе встановлення Держаудитслужбою невідповідності назви предмета закупівлі.  
допущено друкарську помилку1. Якщо строк для оприлюднення «прямого договору» ще не закінчився можливо зробити протокол про допущення технічної /механічної помилки та оприлюднити такий протокол через розірвання договору. А потім оприлюднити «прямий договір» з правильною назвою предмета закупівлі дотримуючись строків оприлюднення.

2. Якщо строк для «прямого договору»  закінчився помилку виправляємо шляхом складання протоколу (рішення) уповноваженої особи про виправлення технічної / механічної помилки.

Закупівля через електронний каталог

Етап закупівліПомилкаЯк виправляється помилка
У разі, якщо вже оголошено запит пропозицій постачальників в електронному каталозіневірно вказане слово або пропущене слово в назві предмета закупівліНайбезпечніший варіант є відміна такої закупівлі так як це є порушення законодавства про закупівлі. Відміна закупівлі відбувається шляхом прийняття рішення уповноваженою особою.
допущено друкарську помилкуВиправляється шляхом складання протоколу (рішення) про виправлення технічної/механічної помилки.

Відкриті торги

Етап закупівліПомилкаЯк виправляється помилка
У разі виявлення помилки на етапі подання тендерних пропозицій, тобто до дати яка визначена як кінцевий термін подання тендерних пропозиційдопущено друкарську помилку або невірно вказане слово або пропущене слово в назві предмета закупівліДля приведення інформації про назву предмета закупівлі в оголошенні про проведення відкритих торгів та в тендерній документації у відповідність до інформації, яка зазначена у річному плані вносимо зміни до тендерної документації та / або оголошення про проведення відкритих торгів згідно пункту 54 Особливостей.
У разі якщо помилка виявлена на етапі розгляду тендерних пропозицій або укладання договору про закупівлюневірно вказане слово або пропущене слово в назві предмета закупівліНайбезпечніший варіант є відміна такої закупівлі. Відміна закупівлі відбувається шляхом прийняття рішення уповноваженою особою про відміну у зв’язку з допущенням порушень у сфері публічних закупівель,  яке не можна виправити на відповідному етапі проведення процедури.
допущено друкарську помилкуВиправляється шляхом складання протоколу (рішення) про виправлення технічної/механічної помилки. При укладені договору в договорі  виправляємо допущену друкарську помилку або технічну/механічну помилку.

Договір

Етап закупівліПомилкаЯк виправляється помилка
У разі виявлення помилки в договорі на етапі виконання договоруневірно вказане слово або пропущене слово в назві предмета закупівліНайбезпечніший варіант розірвати договір та в електронній системі закупівель відобразити відповідну інформацію. Оскільки відповідно до пункту 21 Особливостей, договір про закупівлю буде вважатись нікчемним, коли назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником не відповідає товарам, роботам чи послугам, що фактично закуплені замовником.
допущено друкарську помилкуЗалишаємо договір без змін та завершуємо його виконання з тими даними, які були визначенні при укладені договору.

Як уникнути помилок під час зазначення інформації про назву предмета закупівлі в ЕСЗ

Для того, щоб не допускати  помилок під час зазначення інформації про назву предмета закупівлі в ЕСЗ радимо дотримуватись таких рекомендацій:

  1. Перевіряти правильність зазначення назви предмета закупівлі у протоколі та копіювати її в ЕСЗ.
  2. Дотримуватися  відповідності назви предмета закупівлі в річному плані; звіті про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель; оголошенні та договорі про закупівлю шляхом копіювання назви предмета закупівлі.
  3. Перед оприлюдненням будь-якої інформації в ЕСЗ зберігати її як чернетку та перевіряти.
  4. Якщо замовник має дві УО, то одна може перевіряти другу та навпаки.

Рекомендуємо також ознайомитися з матеріалами присвяченій даній тематиці:

#відкриті торги#договір про закупівлю#закупівлі через електронний каталог#планування закупівель#предмет закупівлі#прямий договір#технічні та механічні помилки

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard