Статті

Чи моніторить ДАСУ дотримання замовниками вимог щодо локалізації?

0
216

Абзацом 3 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) передбачено, що під час здійснення публічної закупівлі відповідно до цих особливостей (крім випадку, передбаченого абзацом 4 цього пункту) замовники застосовують положення пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону.

Згідно з підпунктом 1 пункту 6-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про публічні закупівлі» замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підпунктом 2 цього пункту, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує 10 відсотків (у 2022 році).

З огляду на викладене, замовники придбаваючи товари, які визначені пунктом 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону повинні виконувати вимоги щодо локалізації.

Пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2022 № 861 «Про затвердження порядків підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів та проведення моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва» (далі – Порядок) визначено, що ступінь локалізації виробництва товарів, що є предметом закупівлі, підтверджується Мінекономіки в автоматичному режимі під час формування переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації (далі - перелік), на підставі поданої виробником товару заявки про включення товару до переліку за формою згідно з додатком 1.

Пунктом 10 Порядку передбачено, що перелік локалізованих товарів формується за результатами автоматичного опрацювання поданих виробником заявок на веб-порталі. Перелік оприлюднюється на веб-порталі та офіційному веб-сайті Мінекономіки.

Окрім цього, згідно з абзацом 3 пункту 44 замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та / або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів.

З огляду на викладене замовники не можуть вимагати інформацію про підтвердження ступеня локалізації, адже така інформація є публічною, що є доступною в електронній системі закупівель.

Однак замовники можуть встановити вимогу в тендерній документації щодо надання довідки в довільній формі, в якій учасник зазначить посилання на ID товару у переліку. Важливо відмітити, що Державна аудиторська служба України (далі – ДАСУ) почала моніторити закупівлі, в яких товари підпадають під вимоги Закону щодо локалізації, як було в наступній закупівлі – оголошення № UA-2022-09-06-010019-a.

В даній закупівлі замовник не вимагав від учасника будь-яких документів на підтвердження ступеня локалізації. В свою чергу, ДАСУ надало запит замовнику на пояснення:

«яким чином забезпечено виконання підпункту 1 пункту 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» та постанови Кабінету Міністрів України від 02.09.2022 № 861 «Про затвердження порядків підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів та проведення моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва» в частині дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України?»

На що замовником у відповіді було надано посилання на товар, в якого був підтверджений ступінь локалізації. За результатами моніторингу в частині виконання вимог щодо підтвердження ступеня локалізації порушень не було виявлено. Тому, щоб в аудиторів не виникало до замовників зайвих питань рекомендуємо замовникам вимагати надання такої довідки.

#локалізація у закупівлях#моніторинг закупівель

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard