Статті

Чи є належним витяг з Опендатабот при вимозі надання витягу з ЄДР? Позиція АМКУ

0
1511

Досить часто замовники для перевірки певних відомостей про учасника в тендерній документації встановлюють вимоги про надання витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР). Особливо актуальним дане питання стало з прийняттямнаказу Міністерства юстиції України «Про зупинення оприлюднення інформації у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України» від 13.04.2022 № 1462/5, яким зупинено на час дії воєнного стану оприлюднення інформації у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України, визначеної розділом ІІ Переліку інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України.

Відповідно в даних умовах учасники та / або переможці повинні надавати такі відомості замовнику в складі тендерної пропозиції або із документами переможця, за умови встановлення відповідних вимог у тендерній документації. Однак отримання такого витягу для учасників потребує певних зусиль та учасники не завжди можуть їх отримати вчасно.

Водночас існують інші ресурси для надання інформації з ЄДР, наприклад, таким ресурсом є Опендатабот. Водночас чи можна вважати таку інформацію належною для підтвердження інформації з ЄДР?

Щоб відповісти на дане питання пропонуємо звернутися до практики Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі – Колегія).

Рішення № 7228-р/пк-пз від 07.12.2022, оголошення № UA-2022-11-07-011331-a

Умови тендерної документації: відповідно до пункту 1 розділу ІІІ тендерної документації учасник відповідно до вимог цієї тендерної документації повинен надати у складі тендерної пропозиції, зокрема:

  • витяг з ЄДР. Дата видачі витягу повинна бути не раніше ніж за 20 календарних днів відносно дати фактичного кінцевого строку подання тендерних пропозицій.

Позиція скаржника: скаржник зазначає, що учасник ТОВ «А» у складі своєї тендерної пропозиції завантажив файл «Витяг з ЄДР-43658825-.pdf», в якому міститься витяг з ЄДР станом на 18.11.2022, отриманого з інтернет ресурсу Опендатабот, що суперечить вимогам тендерної документації, вимогам зазначених в постанові Кабміну № 209 від 06.03.2022 та постанови Кабміну № 263 від 12.03.2022, вказаними замовником.

Пунктом 7 частини 1 статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» визначено, що ЄДР є єдиною державною інформаційною системою, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.

Разом із тим, з 24.02.2022 в Україні діє воєнний стан. Порядок та особливості надання інформації з Державного реєстру прав та Єдиного державного реєстру в умовах воєнного стану врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (зі змінами). Підпунктом 11 пункту 1 Постанови передбачено, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування відомості з Єдиного державного реєстру та Державного реєстру прав за зверненнями фізичних та юридичних осіб надаються державними реєстраторами, нотаріусами, а також адміністраторами центрів надання адміністративних послуг, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, що не включена до затвердженого відповідно до пункту 12 цієї постанови переліку адміністративно територіальних одиниць.

Таким чином, учасник ТОВ «А» повинен був для отримання інформації з ЄДР можуть звернутися до державного реєстратора, нотаріуса, або до адміністратора центру надання адміністративних послуг, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, що не включена до Переліку. Скаржник додає, що відповідно до абзацом 2 підпункту 1 частини 1 статті 31 Закону тендерна пропозиція ТОВ «А» не відповідає встановленим абзацом 1 частини 3 статті 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства.

Позиція замовника: замовник зазначає щодо оцінки завантаженого учасником ТОВ «А» у складі його тендерної пропозиції файлу: «Витяг з ЄДР-43658825-.pdf», в якому міститься витяг з ЄДР станом на 18.11.2022. Закон визначає правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об’єднаних територіальних громад. Так, статтею 17 Закону встановлено перелік підстав, за наявності яких замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника або відмовити в участі у переговорній процедурі закупівлі.

Водночас замовникам слід ураховувати, що для дотримання вимог частини 3 статті 17 Закону під час здійснення процедури закупівлі учасники можуть підтвердити відсутність таких підстав шляхом заповнення відповідних полів в електронній системі закупівель. Натомість спосіб документального підтвердження згідно із законодавством щодо відсутності підстав, передбачених пунктами 5, 6, 12 і 13 частини 1 та частиною 2 статті 17 Закону, визначається замовником для надання таких документів лише переможцем процедури закупівлі через електронну систему закупівель.

Виходячи з норм частини 5 статті 17 Закону, під час проведення процедур закупівель замовник самостійно перевіряє інформацію, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та / або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, не вимагаючи від учасника документального підтвердження такої інформації.

Проте постановою Кабміну від 12.03.2022 № 263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно – комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 (зі змінами) «Про введення воєнного стану в Україні» установлено, що на період дії воєнного стану міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, державні та комунальні підприємства, установи, організації, що належать до сфери їх управління, для забезпечення належного функціонування інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів, володільцями (держателями) та / або адміністраторами яких вони є, та захисту інформації, що обробляється в них, а також захисту державних інформаційних ресурсів, можуть вживати додаткових заходів, зокрема, зупиняти, обмежувати роботу інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, а також публічних електронних реєстрів. У зв’язку з цим, на час дії воєнного стану в Україні вільний доступ до відомостей, що містяться в таких системах було тимчасово зупинено або обмежено.

З огляду на зазначене Мінекономіки як Уповноважений орган, у інформаційному листі від 23.06.2022 № 3323-04/40967-06 «Щодо застосування статті 17 Закону у зв’язку із введенням воєнного стану» надав як для замовників так і учасників публічних закупівель інструктивні вказівки (з посиланням на рішення компетентних органів) щодо умов дотримання вимог статті 17 Закону. Так наразі, окрім отримання для замовників відомостей з Єдиного державного реєстру та Державного реєстру прав, що надаються державними реєстраторами, нотаріусами, а також адміністраторами центрів надання адміністративних послуг, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, що не включена до затвердженого відповідно до пункту 12 цієї постанови переліку адміністративно територіальних одиниць є можливість отримання інформації, що необхідна для виконання заборони «здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у юридичних осіб - резидентів Російської Федерації / Республіки Білорусь державної форми власності, юридичних осіб, створених та/або зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації / Республіки Білорусь, та юридичних осіб, кінцевими бенефіціарними власниками (власниками) яких є резиденти Російської Федерації / Республіки Білорусь, та / або у фізичних осіб (фізичних осіб -підприємців) - резидентів Російської Федерації / Республіки Білорусь, а також публічні закупівлі в інших суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів, робіт і послуг походженням з Російської Федерації / Республіки Білорусь» є також можливість перевірити зазначену інформацію за допомогою прикладного програмного інтерфейсу в системі електронних закупівель Prozorro у формі звіту з ЄДР. Про, що було офіційно повідомлено листом від 10.06.2022 № 206/01/659/11 ДП «ПРОЗОРРО», що додається.

Таким чином, наразі замовники у сфері публічних закупівель мають можливість перевірити надану учасником інформацію на предмет визначення наявності заборон на закупівлю з урахуванням його резиденства так і перевірки інформації щодо кінцевого бенефіціарного власника.

Позиція Колегії: відповідно до деяких питань державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 № 209, зазначено, зокрема:

11) відомості з Єдиного державного реєстру / Державного реєстру прав за зверненнями фізичних та юридичних осіб надаються державними реєстраторами, нотаріусами, а також адміністраторами центрів надання адміністративних послуг, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, що не включена до затвердженого відповідно до пункту 12 цієї постанови переліку адміністративно-територіальних одиниць.

Відповідно до інформації, розміщеної на веб-порталі Уповноваженого органу, кінцевий строк подання тендерних пропозицій: 19.11.2022 10:00. У складі тендерної пропозиції переможця міститься документ «Витяг з ЄДР станом на 18.11.2022 20:22:14» на бланку «Опендатабот», що містить інформацію про переможця (файл «Витяг з ЄДР-43658825-.pdf»).

Разом з тим, у складі тендерної пропозиції переможця відсутній саме витяг з ЄДР. Відповідно до пункту 40 Особливостей якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та / або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та / або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.

Враховуючи викладене, замовник, не виявивши наведені невідповідності та не надавши учаснику можливість виправити наведені вище невідповідності, порушив вимоги пункту 40 Особливостей та частини 9 статті 26 Закону. Враховуючи інформацію, наведену в мотивувальній частині рішення, Замовник порушив вимоги пункту 40 Особливостей та частини 9 статті 26 Закону.

Коментар: з огляду на дане рішенняКолегія не вважає витяг з Опендатабот рівноцінним витягу з ЄДР, оскільки порядок надання витягу з ЄДР визначений нормативно-правовими актами, зокрема наказом «Про затвердження Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» Міністерства юстиції України від 10.06.2016 № 839/28969 та Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» від 06.06.2022 № 209. Відповідно при вимозі в тендерній документації щодо надання витягу з ЄДР учасник / переможець закупівлі повинен надати витяг саме з ЄДР, порядок надання якого визначений нормативно-правовими актами.

Тому у випадку надання учасником витягу з Опендатабот на виконання вимоги щодо надання витягу з ЄДР в замовника наявні підстави для оприлюднення повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей у відповідності до пункту 40 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022.

#відкрита інформація#практика оскарження

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard