Статті

Алгоритм підняття регульованого тарифу на послугу з розподілу та/або з передачі

3
1064

Електрична енергія, це суспільно необхідний товар, який закуповується щорічно кожним замовником для забезпечення своїх об’єктів. Хоч і електрична енергія є товаром при цьому для її постачання, у ціну за 1 кіловат годину включаються супутні послуги: обов’язкова послуга з передачі та за вибором замовника послуга з розподілу електричної енергії. Зазначенні послуги є регульованими (цінами) тарифами, які встановлюється регулятором та відповідно у разі їх зміни підлягає зміні ціна за 1 кіловат годину електричної енергії.

Чимала кількість замовників, у разі отримання повідомлення про зміну ціни за електроенергію від постачальника електричної енергії не до кінця розуміють, який алгоритм підняття ціни регульованої складової електричної енергії та які дії замовник має здійснити, в тому числі з врахуванням технічної реалізації майданчику через який замовник здійснює свої закупівлі. Так, у даному матеріалі розберемося, які особливості визначенні чинними нормами Особливостей щодо порядку внесення змін за даними випадками, який порядок підняття ціни регульованої складової ціни за 1 кіловат годину електричної енергії, як правильно оформити такі зміни та наведемо приклад додаткової угоди до договору про постачання електричної енергії. 

Ціни (тарифи) на послуги з передачі та розподілу електричної енергії: порядок їх встановлення та зміни.

Порядок ціноутворення на ринку електричної енергії регулюється Законом України «Про ринок електричної енергії» (надалі – Закон про ринок). Статтею 7 Закону про ринок визначено, що на ринку електричної енергії державному регулюванню підлягають:

  • тарифи на послуги з передачі електричної енергії;
  • тарифи на послуги з розподілу електричної енергії.
  • та інші.

Тарифи на послуги з передачі електричної енергії. У відповідності до пункту 5.6. глави 5 розділу XI Кодексу системи передачі, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 309 від 14.03.2018 оплата послуг з передачі електричної енергії здійснюється за тарифом, який встановлюється Регулятором відповідно до затвердженої (-ого) ним методики (порядку). Тариф на послуги з передачі електричної енергії оприлюднюється ОСП на офіційному веб-сайті у триденний термін після його встановлення Регулятором, але не пізніше дня, що передує даті набуття ним чинності. ОСП це оператор системи передачі - НАК «Укренерго». Тому, із тарифом на передачу електричної енергії замовник може ознайомитися на сайті НКРЕКП та сайті ОСП - НАК «Укренерго», до прикладу витяг із сайту НКРЕКП про затвердження тарифу на передачу електричної енергії.

Приклад.

Коментар: як вбачається зі змісту Постанова НКРЕКП № 1788 від 21.12.2022 тариф на послугу з передачі електричної енергії встановлений на 2023 рік затверджений на різні періоди з різними тарифними ставками, а саме:

  • з 01.01.2023 по 31.03.2023 року (включно) – вартість 380,28 грн./МВт.год. (без ПДВ), а це 0,38028 грн. за 1кВт.год.
  • з 01.04.2023 по 30.06.2023 року (включно) – вартість 430,25 грн./МВт.год. (без ПДВ), а це 0,43025 грн. за 1кВт.год.
  • з 01.07.2023 по 31.12.2023 року (включно) – вартість 485,10 грн./МВт.год. (без ПДВ), а це 0,48510 грн. за 1кВт.год.

Тобто, такий тариф діє або буде діяти у вказаний постановою НКРЕКП період та по закінченню такого період тариф буде змінювати на інший, який визначений цією Постановою та не потребує прийняття іншої (нової) постанови.

Тарифи на послуги з розподілу електричної енергії. Нормами пункту 11.1.9 глави 11.1 Кодексу системи розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП №310 від 14.03.2018 (надалі – КСР) та пунктів 4.2., 4.28, 4.29 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 (надалі – ПРРЕЕ) визначено, що оплата послуг, наданих оператором системи, здійснюється за тарифами, які встановлюються Регулятором. Тарифи на послуги оператора системи оприлюднюються операторами систем у порядку та строки, визначені нормативно-правовими актами, що регулюють функціонування ринку електричної енергії. Господарська діяльності з розподілу електричної енергії здійснюється операторами системи розподілу (ОСР) за місцями провадження діяльності та обмежене територією та засобами (електричними мережами, які належать такому ОСР), тобто на території України є чимало ОСР, а тому для кожного такого ОСР окремо затверджуються НКРЕКП тариф на послугу з розподілу електричної енергії.

Отже, скеровуємося до затверджених НКРЕКП рішень про затвердження тарифів (цін) на послугу з розподілу, які оприлюднюються, як регуляторні акти. Таким чином, із тарифами на розподіл електричної енергії замовник може ознайомитися на сайті НКРЕКП та на сайті кожного оператора системи розподілу, а саме на сайтах «____обленерго» або інших суб’єктів, які здійснюють діяльність з розподілу електричної енергії.

У статті розмішеній на платформі «Нові рішення НКРЕКП про встановлення регульованих тарифів» було розглянуто питання щодо встановлення нових тарифів на послуги з розподілу електричної енергії на 2023 рік. Також, у матеріалі автором було прокоментовано, що замовник у разі отримання пропозицій щодо внесення змін до договору про закупівлю від постачальника (якщо послуга з розподілу електричної енергії закуповувалася разом із електричною енергією) або ОСР (енергорозподільчої компанії) такому замовнику слід перевірити інформацію на сайті НКРЕКП та пересвідчитись чи дійсно для такого ОСР змінений тариф на розподіл з того періоду на який посилається постачальник електричної енергії або ОСР, у іншому випадку замовник має повне право відхилити пропозицію постачальника чи ОСР.

Приклад.

Коментар: Перше на, що потрібно звернути увагу, що протягом 2023 року тариф на послугу з розподілу електричної енергії затверджено постановами НКРЕКП на різні період, і такі періоди можуть не співпадати для всіх операторів системи розподілу. А тому, можуть діяти інші тарифи для кожного окремого оператора системи розподілу, який затверджений рішенням регулятора – постановою НКРЕКП для кожного ОСР. Друге, це тарифи на послуги з розподілу електричної енергії затверджуються за «класами напруги». Як визначається клас напруги? Правила визначення класності споживача визначенні главою 8 Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕП № 1175 від 05.10.2018 (зі змінами) (надалі – Порядок 1175). Згідно положень пункту 8.1 Порядку 1175 тариф на послуги з розподілу електричної енергії розраховується для споживачів та операторів установок зберігання енергії відповідного класу напруги:

  • споживачі та оператори установок зберігання енергії, які отримують електричну енергію від оператора системи розподілу на межі балансової належності номінальною напругою 27,5 кВ та вище, а також споживачі та оператори установок зберігання енергії, приєднані до шин електростанцій (за винятком суб'єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а саме з енергії сонячного випромінювання, біогазу, біомаси, енергії вітру та мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), відносяться до 1 класу напруги.
  • споживачі та оператори установок зберігання енергії, які отримують електричну енергію від оператора системи розподілу на межі балансової належності номінальною напругою нижче 27,5 кВ, відносяться до 2 класу напруги.

Клас напруги встановлюється споживачу та оператору установки зберігання енергії окремо за кожною межею балансової належності. Тобто, для визначення ціни (тарифу) на послугу з розподілу електричної енергії замовник обов’язково має врахувати: клас споживача на ступені напруги та відповідну постанову НКРЕКП про затвердження тарифу по класу напруги споживача ОСР до мереж якого приєднаний(ні) об’єкт(ти) замовника.

Як впливає зміна тарифу на послугу з передачі/ розподілу електричної енергії на ціну 1 кіловат годину електричної енергії?

Прямо пропорційно, чому так? Відповідь знайдемо за прикладами, які будуть залежати від умов закупівлі, тобто замовник здійснив закупівлю електричної енергії з/без послуги з розподілу електричної енергії.

Приклад 1. Замовником проведена закупівля електричної енергії у січні 2023 року без послуги з розподілу. У такому випадку ціна електричної енергії, як правило складається за наступною формулою:

Ціна 1 кВт.год=(Ціна РДН / ВДР + Ціна передачі + К) *1,2 (ПДВ)  

Послугу з передачі електричної енергії купуємо за умовчанням (окрім випадків якщо об’єкт замовника приєднаний на пряму до мереж ОСП – АТ «Укренерго») разом із іншими складовими, які включаються до ціни 1 кВт.год. електричної енергії. Тобто, якщо замовником здійснена закупівля електричної енергії у січні 2023, то ціна 1 кВт.год. може бути визначена наступним чином:

  • середньозважена ціна на сайті Оператора ринку  - 3289.12 грн/МВт.год на сигменті ринку «ринок на добу на перед». А це середньозважена ціна РДН, яка становить за 1 кВт.год - 3,28912 грн.
  • тариф на передачу електричної енергії, згідно Постанови НКРЕКП № 1788 від 21.12.2022 становить 380,28 грн/МВт.год. А це за 1 кВт.год – 0,38028 грн.  
  • теоретично допустимо моржа постачальника 0,5 грн. за 1 кВт.год електричної енергії.

І що ж виходить? 3,28912 грн. + 0,38028 грн. + 0,5 грн. = 4,1694 грн. ціна 1 кВт. год електричної енергії. При цьому, у дану ціну не включена вартість ПДВ (законодавцем визначено, що до зазначених цін та тарифів не включена вартість ПДВ), а тому потрібно до ціни 1 кВт.год застосувати числове значення ПДВ – 1,2.

І так, ціна 1 кВт.год буде такою: 3,28912 грн. + 0,38028 грн. + 0,5 грн. = 4,1694 грн. х 1,2 = 5,00328 грн.

Як змінилася ціна за 1 кВт.год. у разі зміни тарифу на послугу з передачі?

Беремо для прикладу ту ж саму формули при цьому змінюємо лише тариф на передачу, який уже з 01.04.2023, згідно Постанови НКРЕКП № 1788 від 21.12.2022 становив 430,25 грн/МВт.год., а це за 1 кВт.год – 0,43025 грн.

І так, ціна 1 кВт.год з 01.04.2023 стала такою: 3,28912 грн. + 0,43025 грн. + 0,5 грн. = 4,21937 грн. х 1,2 = 5,063244 грн.

Як уже було зазначено у даному матеріалі, що тариф на послуг з передачі електричної енергії, згідно Постанова НКРЕКП № 1788 від 21.12.2022 затверджений на різні періоди, та з 01.07.2023 по 31.12.2023 року (включно) – його вартість становить 485,10 грн./МВт.год. (без ПДВ), а це 0,48510 грн. за 1кВт.год., тобто чергові зміни до ціни електричної енергії в частині зміни складової ціни 1кВт.год. відбувалися із 01.07.2023, та який буде незмінний до 31.12.2023 року. Тому, для перевірки правильності запропонованих постачальником змін до істотних умов договору замовник може використати формули, які зазначенні вище для того щоб прийняти рішення чи приймати пропозицію від постачальника чи ні.

Приклад 2. Замовником проведена у січні 2023 року закупівля електричної енергії разом із послугою розподілу електричної енергії. У такому випадку ціна електричної енергії, як правило складається за наступною формулою:  

1 кВт.год=(Ціна РДН / ВДР + Ціна передачі +Цінарозподілу  + К)*1,2 (ПДВ).

Тобто, якщо замовником здійснена закупівля електричної енергії у січні 2023, то ціна 1 кВт.год. може бути визначена наступним чином:

  • середньозважена ціна на сайті Оператора ринку  - 3289.12 грн/МВт.год на сигменті ринку «ринок на добу на перед». А це середньозважена ціна РДН, яка становила за 1 кВт.год - 3,28912 грн.
  • тариф на передачу електричної енергії, згідно Постанови НКРЕКП № 1788 від 21.12.2022 становить 380,28 грн/МВт.год. А це за 1 кВт.год – 0,38028 грн.  
  • тариф на послугу з розподілу електричної енергії для прикладу наведено той, що затверджений для АТ «Вінницяобленерго», згідно постанови НКРЕКП №1794 від 22.12.2022 та для розрахунку беремо тариф по 2 класу напруги (як правило об’єкти замовника приєднання по класу напруги, який не перевищує 27,5 кВ.)  - 1345,3 грн/МВт.год. А це – 1,3453 грн. за 1 кВт.год.
  • теоретично допустимо моржу постачальника 0,5 грн. за 1 кВт.год електричної енергії.

І так, розраховуємо вартість 1 кВт.год електричної енергій разом із послугою передачі та розподілу: 1 кВт.год: 3,28912 грн. + 0,38028 грн. + 1,3453 грн. + 0,5 грн. = 5,5147 грн. х 1,2 = 6,61764 грн.

Так, у разі зміни тарифу на послугу з розподілу електричної енергії буде змінюватися ціна за 1кВт.год. електричної енергії (приклад зміни можна використовувати за аналогом, як наведено у даному матеріалі при зміні тарифу на послугу з передачі електричної енергії).

Коментар: Зміна регульованих складових ціни 1 кВт.год. електричної енергії, а саме тарифів на послугу з передачі та/або послуги з розподілу електричної енергії приведе до необхідності внесення змін до істотних умов договору про закупівлю.

Важливо! Будь – які дії, що вчиняються сторонами в рамках виконання договору про закупівлю мають здійснюватися у відповідності до умов такого договору та у відповідності до вимог чинного законодавства.  

Якими положеннями Особливостей та договору про закупівлю може скористатися замовник для внесення змін до істотних умов договору?

Випадки внесення змін до істотних умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 Особливостей, передбаченні пунктом 19 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості). Аналізуючи випадки наведенні у пункті 19 Особливостей, у випадку зміни регульованих складових ціни 1 кВт.год. електричної енергії, а саме тарифів на послугу з передачі та/або послугу з розподілу електричної енергії підходить випадок, який передбачений підпунктом 7, а саме зміна встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS, регульованих цін (тарифів), нормативів, середньозважених цін на електроенергію на ринку "на добу наперед", що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни.

При цьому, замовнику варто звернути увагу на визначенні даним випадком всі складові, які мають бути дотриманні замовником у разі внесення змін до істотних умов договору про постачання електричної енергії, а саме:

  • зміна встановленого згідно із законодавством регульованих цін (тарифів),
  • що застосовуються в договорі про закупівлю,
  • у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни.

Який висновок, можна зробити із аналізу даної норми? А це: ціна (тариф) має бути встановленний, згідно із законодавством, така ціна та тариф має застосовуватися (тобто передбаченні) у договорі про закупівлю та у такому договорі має бути встановлений порядок зміни ціни. Як це може виглядати в умовах договору? До прикладу приведемо умови договору із прикладу проекту договору про постачання електричної енергії оприлюдненого на платформі TNDR. у розділі «Приклади документів».

Приклад.

Що ми бачимо із даного прикладу? Що сторони договору про закупівлю визначили всі основні складові застосування підпункту 7 пункту 19 Особливостей, і такими умовами є:

  • ціни за 1 кВт.год електричної енергії включає в себе ціну (тариф) на послугу з передачі, який встановлений постановою НКРЕКП (тобто ціна встановлена згідно із законодавством)
  • спосіб визначення ціни, тобто що сторони таку ціну (тариф) застосовують у договорі (чому це важливо? Тому що, законодавець не визначив порядок формування «вільної» ціни на електричну енергію).
  • та сторони допустили зміну ціни у випадках та у порядку, який визначений умовами договору, до прикладу умови цього ж договору.

Приклад.

Коментар: на перший погляд випадок, який визначений підпунктом 7 пункту 19 Особливостей є досить простим, змінилися регульована ціна (тариф), ось і можна вносити зміни до істотних умов договору, водночас це не так. Замовник з метою застосування випадку визначеного підпунктом 7 пункту 19 Особливостей має з’ясувати чи умовами такого договору визначено, що до ціни 1 кВт.год. включено складову регульованого тарифу на послугу з передачі та/або розподілу електричної енергії, яка встановлюється НКРЕКП, у відповідності до вимог законодавства та умовами такого договору визначений порядок внесення змін до ціни. В іншому випадку у разі відсутності таких умов вносити зміни до істотних умов договору за зазначеним випадком є досить ризиковано так як сторони не допустили та не прописали порядок зміни ціни, а тому внесення змін із зазначених підстав може тлумачитися по різному.

Порядок внесення змін до істотних умов договору про закупівлю та алгоритм дій сторін: замовника та постачальника електричної енергії щодо внесення таких змін

Порядок постачання електричної енергії регулюється Законом про ринок та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 (надалі – ПРРЕЕ), в тому числі і питання щодо внесення змін до умов договору про постачання електричної енергії споживачу.

Що ж визначено законодавцем? Пунктом 3.2.4 глави 3.2 розділу IIIПРРЕЕ визначено, що у разі зміни умов договору про постачання електричної енергії споживачу, у тому числі комерційної пропозиції, електропостачальник не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування повідомляє про це споживача з урахуванням інформації про право споживача розірвати договір.

У разі надання у встановленому порядку електропостачальником споживачу повідомлення про зміни умов договору про постачання електричної енергії (у тому числі зміну ціни), що викликані змінами регульованих складових ціни (тарифу на послуги з передачі та/або розподілу електричної енергії, ціни (тарифу) на послуги постачальника універсальних послуг та/або "останньої надії") та/або змінами в нормативно-правових актах щодо формування цієї ціни або умов постачання електричної енергії, договір вважається із зазначеної в повідомленні дати зміни його умов (але не раніше ніж через 20 днів від дня надання споживачу повідомлення), про що зазначається у повідомленні:

1) достроково розірваним (без штрафних санкцій) за ініціативою споживача - у разі надання електропостачальнику письмової заяви споживача про незгоду/неприйняття змін протягом 5 робочих днів з дня отримання такого повідомлення, але не пізніше ніж за 10 календарних днів до зазначеної в повідомленні дати зміни умов договору;

2) зміненим на запропонованих електропостачальником умовах - якщо споживач не надав електропостачальнику письмову заяву про незгоду/неприйняття змін у встановлений цим пунктом термін.

Учасник роздрібного ринку (крім споживача) має інформувати споживача, з якими укладено відповідний договір, про будь-яку зміну в умовах договору шляхом направлення відповідної інформації у визначений договором (обраною споживачем комерційною пропозицією) спосіб (через особистий кабінет на своєму офіційному сайті у мережі Інтернет, засобами електронного зв'язку, СМС-повідомленням, у пунктах прийому платежів тощо).

Тобто, законодавець надав право постачальнику електричної енергії у разі зміни умов договору про постачання електричної енергії (у тому числі зміни ціни), що викликані змінами регульованих складових ціни (тарифу на послуги з передачі та/або розподілу електричної енергії) надати за 20 календарних дні повідомлення замовнику про зміну умов договору. У повідомленні про внесенні змін може міститися застереження про дострокове розірвання договору зі сторони замовника, у разі якщо він не погоджується із зазначеними змінами, або такі зміни як нібито мають відбутися автоматично на 21 день. Проте, наголошуємо замовнику, що зміни до істотних умов договору про закупівлю має відбуватися у такий же самій формі як і вчинявся правочин, тобто у письмовій шляхом укладання додаткової угоди, яка в подальшому має оприлюднюватися в електронній системі закупівель.

Важливо! Так, ПРРЕЕ визначені положення, які регулюють порядок внесення змін до умов договору, але попри це потрібно також проаналізувати умови укладеного договору про постачання електричної енергії на предмет умов, які регулюють порядок повідомлення постачальника про зміни істотних умов договору та порядок внесення змін до такого договору. Тобто, якщо ми говоримо про внесення змін до договору, то це свідчить про те, що сторони домовилися про всі його істотні умови, а тому і виконання має відбуватися у відповідності до умов такого договору.

У даному матеріалі ми уже наводили приклад умов договору, яким встановлені умови про застосування ціни (тарифу) на послугу з передачі та визначений порядок внесення змін до такого договору, тому продовжимо аналізувати даний приклад договору для того щоб зрозуміти алгоритм дій сторін договору. Нагадаємо умови договору, які стосуються порядку внесення змін до такого договору:

«12.12. Істотні умови даного Договору, в тому числі ціна за одиницю Товару, можуть змінюватися, шляхом укладення відповідної додаткової угоди до даного Договору у наступних випадках:

Сторони погоджуються, що зміна ціни за 1 кВт.год. у зв’язку із зміною регульованих цін (тарифів) здійснюють у такому порядку:

  • підставою для зміни ціни є письмове звернення Сторони Договору, у разі зміни тарифу на послугу з передачі електричної енергії, який змінений на підставі рішення регулятора - постанови НКРЕКП, оприлюдненої на офіційному веб-сайті НКРЕКП та на  власному веб – сайті Оператора системи передачі;
  • письмове звернення про зміну тарифу на послугу з передачі електричної енергії обов’язково має містити номер та дату прийняття рішення регулятором – постанови НКРЕКП, якою затверджено нові тарифи на послугу з передачі електричної енергії та дату введення в дію нового тарифу; 
  • нову (змінену) ціну за одиницю послуги з передачі електричної енергії (1 кВт.год.) у разі затвердження нового тарифу Сторони застосовують з дня введення в дію постанови НКРЕКП або нового тарифу на послугу з передачі електричної енергії;
  • сторони погоджуються про можливість застосування частини 3 статті 631 Цивільного кодексу України  при внесенні змін до даного договору із підстав, які описані у даному пункті.
  • зміна ціни відбувається за наступною формулою:  Ціна 1 кВт.год. становить: ___ грн. 1 кВт.год. = (___ грн. Ціна РДН (або іншого сигменту ринку)  + ____ грн. Ціна передачі + ___ грн. К) * 1,2 , де застосовується

Ціна передачі – новий тариф на послугу з передачі електричної енергії в гривнях за 1 кВт.год електричної енергії, встановлений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Дія №1. Звернення сторони Договору. На що потрібно звернути увагу? Умовами договору встановлено, що

  • зміна ціни за 1 кВт.год. відбувається  у зв’язку із зміною регульованих цін (тарифів), підставою для зміни ціни є письмове звернення Сторони Договору. Тобто, сторона яка ініціює внесення змін має право письмово звернутися із пропозицією, це може бути як замовник так і постачальник, та таке звернення обов’язково має бути письмовим, а не усним.
  • сторона, яка звертається з пропозицією про внесення змін з підстав визначених даним пунктом у повідомленні обов’язково має зазначити номер та дату прийняття рішення регулятором – постанови НКРЕКП, якою затверджено нові тарифи на послугу з передачі електричної енергії та дату введення в дію нового тарифу Тобто, сторона обов’язково має вказати номер та дату постанови НКРЕКП, якою встановлений або змінений тариф на послугу з передачі електричної енергії.
  • також, потрібно врахувати, що істотні умови даного Договору, в тому числі ціна за одиницю Товару, можуть змінюватися, шляхом укладення відповідної додаткової угоди до даного Договору, тому до письмової звернення має бути долучена додаткову угоду.  

Важливо! Замовнику потрібно також проаналізувати умови договору на предмет того, яким шляхом можуть бути направленні документи: звернення, повідомлення тощо. Що мається на увазі? Умовами договору може бути визначено, що сторони домовилися про обмін документів лише шляхом направлення паперової форми таких документів на юридичну адресу сторони, або шляхом направлення електронних документів із накладання кваліфікованого електронного підпису уповноваженої сторони із надсиланням за конкретною електронною адресою тощо. Тому, важливо щоб сторона, яка ініціює внесення змін до істотних умов договору дотрималася порядку направлення документів, які визначенні договором, до прикладу.

Приклад.

Усі повідомлення за цим Договором вважаються зробленими належним чином, якщо вони здійснені в письмовій формі та надіслані рекомендованим листом, вручені кур'єром або особисто за зазначеними в цьому Договорі адресами Сторін. Датою отримання таких повідомлень буде вважатися дата їх особистого вручення або дата поштового штемпеля відділу зв'язку одержувача.    

Дія №2. Розгляд пропозиції сторони про внесення змін до умов договору. Я це відбувається?

  • потрібно переглянути умови договору щодо строків розгляду пропозиції (до прикладу: сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.) У разі відсутності таких умов, сторони такого договору, керуються статтею 188 Господарського кодексу України, якою визначено, що зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. Тобто, у строк визначений умовами договору чи статтею 188 ГКУ потрібно розглянути пропозиції іншої сторони.
  • оцінити документи, які направленні стороною. На предмет чого? Чи сторона направила той документ, який визначений умовами договору або інформацію, яка маю бути зазначена у повідомленні про внесення змін. У нашому випадку мова йде про інформацію, а саме номер та дату прийняття рішення регулятором – постанови НКРЕКП, якою затверджено нові тарифи на послугу з передачі електричної енергії та дату введення в дію нового тарифу. Також, потрібно врахувати дату введення в дію таких тарифів (тарифу), які визначенні змістом постанови НКРЕКП. Для чого це потрібно? Для того щоб зрозуміти з якої дати буде змінюватися регульований тариф, відповідно і з зазначеної у постанові дати будуть відбуватися зміни до договору.

Коментар: на практиці є різні випадки, до окремих замовників звернення постачальників надходять завчасно, тобто такі зміни сторони оформляють шляхом підписання додаткової угоди датами раніше, при цьому самі зміни будуть відбуватися на майбутнє, а в інших замовників, і їх є більшість звернення з підстав зміни тарифів відбувається в кінці місяця або і значно пізніше ніж такі тарифи введенні в дію. І постає питання як ж правильно? Звичайно, у випадку, коли сторона, яка звертається про внесення змін на перед все досить простіше, для прикладу: змін тарифу на послугу з передачі відбувалася з 01.07.2023 і постачальник звернувся до замовника 10.06.2023 про внесення змін, де чітко визначив, що зміна ціни на електричну енергії у зв’язку із зміною тарифу на послугу з передачі електричної енергії буде застосовано з періоду постачання, а  саме з 01.07.2023. А ось чи правильно коли сторона звертається набагато пізніше ніж введенні в дію тарифи, які слугують підставою про внесення змін? Знову ж таки звертаємося до умов договору та аналізуємо його умови, до прикладу.

Приклад.

В умовах договору, який аналізується у даному матеріалі визначено, що «нову (змінену) ціну за одиницю послуги з передачі електричної енергії (1 кВт.год.) у разі затвердження нового тарифу Сторони застосовують з дня введення в дію постанови НКРЕКП або нового тарифу на послугу з передачі електричної енергії.

  • сторони погоджуються про можливість застосування частини 3 статті 631 Цивільного кодексу України  при внесенні змін до даного договору із підстав, які описані у даному пункті.»

Тобто, у даному випадку сторони умовами договору допустили зміну ціни, тобто її застосування з дня введення в дію відповідного документу, якщо інше не встановлено чинним законодавством України (у тому числі відповідними документом). Так, у даному випадку сторони можуть застосувати частину 3 статті 631 Цивільного кодексу України та поширити дію додаткової угоди на правовідносини, які виникли до дати укладання такої додаткової угоди, а саме з дати введення в дію постанови НКРЕКП, або дати встановлення /зміни тарифу на послугу з передачі та/або розподілу електричної енергії.

Дія №3. Прийняття чи неприйняття пропозиції про внесення змін до умов договору. Замовник у строк, що визначений умовами договору про закупівлю або у строк встановлений статтею 188 ГКУ розглядає пропозицію про внесення змін до умова договору. За результатами розгляду може бути два рішення: прийняття пропозиції або неприйняття пропозиції про внесення змін до умов договору.

  • у разі прийняття пропозиції: між сторонами підписується додаткова угода про внесення змін.
  • у разі неприйняття пропозиції: знову ж таки скеровуємо до умов договору та аналізуємо наслідки неприйняття пропозиції про внесення змін, до прикладу розглядаємо все ще приклад умов договору, який розміщений на платформі.

Приклад.   

«12.6. Постачальник має повідомити про зміну будь-яких умов Договору Споживача не пізніше, ніж за 20 днів до їх застосування з урахуванням інформації про право Споживача розірвати Договір. Постачальник зобов’язаний повідомити Споживача в порядку, встановленому законом, про будь-яке збільшення ціни і про право припинити дію договору без сплати будь-яких штрафних санкцій чи іншої фінансової компенсації Постачальнику, якщо Споживач не приймає нові умови.

12.9. Дія цього Договору також припиняється в таких випадках:

 - закінчення строку, призупинення дії ліцензії з провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії Постачальником або її анулювання;

- ………

- у разі неприйняття Споживачем своєчасно запропонованих (за 20 днів до введення в дію) Постачальником змін до Договору, що викликані змінами регульованих складових ціни (тарифу на послуги з передачі електричної енергії) та/або змінами в нормативно-правових актах щодо формування цієї ціни або щодо умов постачання електричної енергії

Тобто, умовами даного договору чітко визначено, що у разі неприйняття замовником своєчасно запропонованих (за 20 днів до введення в дію) Постачальником змін до Договору, що викликані змінами регульованих складових ціни (тарифу на послуги з передачі електричної енергії) та/або змінами в нормативно-правових актах щодо формування цієї ціни або щодо умов постачання електричної енергії дія договору припиняється.

Дія №4. Оприлюднення інформації у електронній системі закупівель (надалі - ЕСЗ). Замовник на виконання вимог Закону та Особливостей, зобов’язаний оприлюднити інформацію, яка визначена даними нормативними документами. Що ж оприлюднює замовник?

  • у разі прийняття пропозиції: це свідчить про внесення змін до істотних умов договору про закупівлю. А тому, керуючись пунктом 11 частини 1 статті 10 Закону та пунктом 10 Особливостей  замовник оприлюднює:

- повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю

та

  • додаткову угоду про внесення змін у форматі «pdf».
  • у разі неприйняття пропозиції: замовник на виконання вимог пункту 12 частини 1 статті 1 Закону оприлюднює звіт про виконання умов договору про закупівлю протягом 20 робочих днів з дня його розірвання. А тому рекомендуємо замовникам укласти додаткову угоду про дострокове розірвання договору.

Особливості технічної реалізації на майданчику зазначених змін.

В чому полягає дана особливість? Змін умов договору по підпункту 7 пункту 19 Особливостей, дає право замовнику змінювати загальну ціну договору без зміни обсягів закупівлі. А тому технічно майданчики налаштовані так, що при оприлюдненні повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю з підстави підпункту 7 пункту 19 Особливостей, немає технічної можливості змінити обсяги закупівлі, а лише загальну ціну закупівлі. Проте, реальність інша і багато замовників здійснюють закупівлі у відповідності до обсягу видатків, які останні можуть зареєструвати свої бюджетні зобов’язання у казначейській службі. І ситуація полягає в тому, що такі замовники не можуть змінювати загальну вартість договору, але відтак змушені коригувати обсяги (кількість кВт.год.) навіть при достатніх правових підстава застосування підпункту 7 пункту 19 Особливостей.

Який вихід? А він є, у випадку якщо замовник не може збільшувати загальну ціну договору, а тому замовнику потрібно обрати дві підстави (два пункти), а це: підпункт 1 пункту 19 Особливостей (зменшення обсягів закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника) та підпункт 7 пункту 19 Особливостей (міни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS, регульованих цін (тарифів), нормативів, середньозважених цін на електроенергію на ринку "на добу наперед", що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни). У свою чергу укладаючи додаткову угоду замовник має у такі додаткові угоді зазначати дві підстави (два пункти).

Підсумок даного матеріалу може бути досить великим, але головне: під час внесення змін до істотних умов договору сторони мають керувати умовами такого договору та вимогами чинного законодавства, а замість тексту пропонуємо вам приклад додаткової угоди про внесення змін до договору про закупівлю (договір про постачання електричної енергії споживачу) з підстав визначених підпунктами 1 та 7 пункту 19 Особливостей.

Завантажити додаткову угоду можна за цим посиланням.

#алгоритми закупівель#відкриті торги#договір про закупівлю#закупівлі електричної енергії#зміни до договору#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard