За яких умов учасник може надати декларацію, якщо замовник вимагає ліцензію на будівельні робіт

1
214

Закупівля UA-2024-01-29-008278-a, рішення органу оскарження № 5574-р/пк-пз від 27.03.2024

Суть скарги: у складі пропозиції Учасника не було надано ліцензії учасника (з додатком) із провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми наслідками (СС2) або іншого документу отриманого згідно чинного законодавства, який дає право учаснику на монтажні роботи з внутрішніх інженерних мереж (електропостачання і електроосвітлення), виконання пусконалагоджувальних робіт електротехнічних пристроїв.

Замовником було надано вимогу на усунення невідповідностей  протягом 24 годин. На виконання Вимоги про усунення невідповідностей Учасником було надано письмове пояснення і Декларація про провадження господарської діяльності. Учасник не виконав вимогу про усунення невідповідностей в цій частині, адже надана Учасником Декларація про провадження господарської діяльності, не є дозвільним документом у розумінні вимоги даної тендерної документації з огляду на наступне.

Скаржник повідомляє, що на даний час Ліцензії з провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми наслідками (СС2) не видаються. Постанова КМУ №256 від 30.03.2016 року втратила чинність. Втрата чинності від 18.03.2020 року – тобто ще до того, як Скаржник почав вести свою господарську діяльність в якості підприємця. Згідно постанови КМУ №314 від 18.03.2021 року пункту 1 у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами 4 господарювання на підставі безоплатного подання до органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг декларації про провадження господарської діяльності (далі - декларація), що містить відомості згідно з додатком 1, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг), крім видів господарської діяльності за переліком згідно з додатком 2. Скаржник звертався з цього питання до Державної інспекції архітектури та містобудування України і отримав лист про те, що на даний час ліцензія на будівельні роботи не видається, а видається декларація. Скаржником була зареєстрована декларація про провадження господарської діяльності, яка є іншим чинним документом згідно вимог тендерної документації отримана згідно чинного законодавства. Дана декларація подана Скаржником в складі документів.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Позиція органу оскарження: тендерна документація не містить вичерпного переліку документів, отриманих згідно чинного законодавства, які дають право учаснику на монтажні роботи з внутрішніх інженерних мереж (електропостачання і електроосвітлення), виконання пусконалагоджувальних робіт електротехнічних пристроїв. Замовник не довів та документально не підтвердив, що наведена вище декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці не поширюється на виконання пусконалагоджувальних робіт електротехнічних пристроїв. Враховуючи викладене, відсутні невідповідності в документах Пропозиції зазначеного учасника в цій частині.

Введення воєнного стану внесло корективи в частині отримання ліцензій та дозвільних документів суб’єктами господарювання в умовах воєнного стану, детально про всі нюанси даного питання у статті.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard