Учасник не надав документи, на підтвердження кваліфікаційних критеріїв: підстава для відхилення ТП чи надання учаснику виправити невідповідності? Позиція ДАСУ

0
188

Розглянемо це питання на прикладі моніторингу № UA-M-2024-04-22-000092, оголошення №  UA-2024-03-13-003626-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: за результатами аналізу питання дотримання замовником законодавства в сфері публічних закупівель щодо розгляду тендерних пропозицій встановлено наступне.

Протокольним рішенням уповноваженої особи Замовника від 22.03.2024 №48 керуючись підпунктом 2 пункту 44 Особливостей було відхилено тендерну пропозицію учасника з найменшою ціновою пропозицією Фізичної особи-підприємця ***, як таку не відповідає умовам кваліфікаційних критеріїв щодо предмета закупівлі тендерної документації.

Відповідно до пункту 3 Особливостей Замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі з урахуванням цих особливостей та з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом (стаття 5).

Відповідно до пункту 43 Особливостей якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.

Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.

Слід зазначити що вимоги Особливостей та Закону не обмежують учасників щодо усунення протягом 24 годин виявлених Замовником невідповідностей шляхом завантаження нових документів створених на їх усунення.

В ході проведення моніторингу Управлінням 24.04.2024 через електронну систему закупівель оприлюднено запит Замовнику щодо надання пояснень, зокрема: чому Замовником в порушення пункту 43 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 №1178 (далі – Особливості) не оприлюднено повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей учасником ФОП *** в електронній системі закупівель?

Однак, надані Замовником пояснення оприлюднені в електронній системі закупівель 29.04.2024 документально не підтверджують підстави відхилення найменшої цінової пропозиції Фізичної особи-підприємця ***.

Слід зазначити, що замовником під час розгляду наступної пропозиції Фізичної особи-підприємця *** була поставлена вимога про усунення невідповідностей по аналогічній причині, а саме: у складі тендерної пропозиції надано довідку №1 від 18.03.2024 в якій вказана інформація про наявність матеріально-технічної бази Учасника за порядковими номерами 2 (автобус reno trafic) та 18 (складські приміщення площею 300 кв.м за адресою м.Горохів, вул. Грушевського) без документального підтвердження права власності / володіння / користування тощо відповідним майном.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Отже, Замовником порушено пункт 43 та абзац 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей у частині неправомірного відхилення тендерної пропозиції Фізичної особи-підприємця ***, яка є найбільш економічно вигідною та дешевшою на 62 423,00 грн., ніж пропозиція переможця закупівлі, з яким укладено договір на суму 410 018,00 грн., що призведе до зайвого витрачання бюджетних коштів на суму 62 423,00 грн. та недотримання принципу максимальної економії, ефективності та пропорційності визначеного пунктом 2 частини 1 статті 5 Закону.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard