Статті

Зміни до тендерної документації, які мають бути внесені з 09.07.2024

1
4075

Чергові зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості), внесені постановою Кабміну від 05.07.2024 № 782 (далі – Постанова № 782) зумовлюють необхідність оновлення умов тендерної документації. У цьому матеріали розберемо як два речення можуть вплинути на зміст тендерної документації та наведемо приклад тендерної документації.

Чи потрібно вносити зміни до тендерної документації на закупівлю, яка оголошена до 08.07.2024 (включно)?

Так, пунктом 2 Постанови № 782 визначено, що закупівлі, розпочаті до набрання чинності цією постановою, завершуються в порядку, що діяв до набрання чинності цією постановою. Відповідно вносити зміни до тендерної документації на закупівлю, яка оголошена до 08.07.2024 (включно) не потрібно. Такі закупівлі завершуємо згідно порядку, який діяв на момент їх оголошення.

Яка відповідальність за не приведення тендерної документації у відповідність до двадцять третіх змін?

Наслідком застосування тендерної документації без урахування положень абзацу 10 пункту 28 Особливостей з 09.07.2024 (включно) є накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 грн) згідно частини 1 статті 164-14 КУпАП (тендерна документація складена не у відповідності із вимогами закону).

Тож не варто поспішати оголошувати закупівлі, поки не буде оновлено тендерну документацію.

Як бути, якщо з 09.07.2024 (включно) оголошено закупівлю без урахування змін та оновлення тендерної документації?

Абзацами 3 та 4 пункту 54 Особливостей встановлено, що замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації та / або оголошення про проведення відкритих торгів. У разі внесення змін до тендерної документації та / або оголошення про проведення відкритих торгів строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель, а саме - в оголошенні про проведення відкритих торгів таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації та / або оголошення про проведення відкритих торгів до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів.

Зміни, що вносяться замовником до тендерної документації та / або оголошення про проведення відкритих торгів, розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у новій редакції зазначених документації та / або оголошення додатково до їх попередньої редакції. Замовник разом із змінами до тендерної документації та / або оголошення про проведення відкритих торгів в окремому документі оприлюднює перелік змін, що вносяться. Зміни до тендерної документації та / або оголошення про проведення відкритих торгів у машинозчитувальному форматі розміщуються в електронній системі закупівель протягом одного дня з дати прийняття рішення про їх внесення.

Відповідно уповноваженій особі потрібно внести зміни до тендерної документації задля приведення її у відповідність до чинного законодавства та оприлюднити нову редакцію тендерної документації разом з усіма додатками.

Із загальними запитаннями розібралися, тож переходимо до аналізу змін, які необхідно внести до тендерної документації.

Отже, пункт 28 Особливостей доповнено абзацом 10 наступного змісту: «Тендерна документація повинна містити перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції, та перелік документів та / або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі. Зазначені переліки оформляються як окремі додатки до тендерної документації».

Тобто законодавець зобов’язав замовника винести вимоги (перелік інформації та / або документів) до учасників в окремий додаток та вимоги (перелік інформації та / або документів) до переможця теж в окремий додаток.

Чи можна залишити тендерну документацію як є, а тільки додати два нові додатки з відповідними переліками інформації та / або документів до учасників та до переможця?

Фактично Особливості не забороняють саме так і зробити, але тут варто врахувати, що такі додатки мають містити усі вимоги. Тож проаналізуємо які пункти та розділи тендерної документації містять вимоги до учасників. Аналіз проведемо прикладу тендерної документації, який пропонується на платформі TNDR.

  1. Пункт 6 розділу «Загальні положення» тендерної документації - Інформація про валюту, у якій повинна бути зазначена ціна тендерної пропозиції. Пам’ятаємо, що складовою тендерної пропозиції учасника є ціна, яка зазначається ним в електронному полі, а деякі замовники вимагають надання окремого документу. Тож таку інформацію варто винести в окремий додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції».
  2. Пункт 7 розділу «Загальні положення» тендерної документації - Інформація про мову (мови), якою (якими) повинні бути складені тендерні пропозиції. Така вимога теж стосується документів, які учасник має надати у складі тендерної пропозиції, тож виносимо її у додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції».
  3. Пункт 8 розділу «Загальні положення» тендерної документації - Інформація про прийняття чи неприйняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою, ніж очікувана вартість предмета закупівлі, визначена замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів. Така умова тендерної документації також впливає на ціну тендерної пропозиції, тож її також варто винести в окремий додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції».
  4. Розділ «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції» тендерної документації. Даний розділ містить інформацію про зміст і спосіб подання тендерної пропозиції, вимоги щодо забезпечення тендерної пропозиції, строк, протягом якого тендерні пропозиції є дійсними, кваліфікаційні критерії до учасників та вимоги, встановлені пунктом 47 Особливостей тощо. Тобто даний розділ містить чимало вимог до документів та інформації, яку учасник має надати у складі тендерної пропозиції, а тому пропонуємо винести такі вимоги в окремий додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції».
  5. Пункт 1 розділу «Оцінка тендерної пропозиції» тендерної документації. Зазначений пункту містить вимоги до ціни, а саме інформує про те, що вона має включати, відповідно варто винести таку інформацію в окремий додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції».
  6. Пункт 2 розділу «Оцінка тендерної пропозиції» тендерної документації. Цей пункт містить вимоги до учасника, встановлені згідно частини 3 статті 22 Закону, зокрема щодо походження товару, місцезнаходження учасника тощо, тож виносимо їх в окремий додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції».

Далі проаналізуємо, які вимоги містить тендерна документації до переможця процедури закупівлі.

  1. Пункт 4 розділу «Результати тендеру та укладання договору про закупівлю» тендерної документації. Даний пункт містить вимоги до переможця процедури закупівлі щодо перерахунку ціни тендерної пропозиції переможця, вимоги щодо надання відповідної інформації про право підписання договору про закупівлю, окремі вимоги до переможця, який є товариством з обмеженою відповідальністю або товариством з додатковою відповідальністю. Тож такі вимоги виносимо в окремий додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі».
  2. Пункт 6 розділу «Результати тендеру та укладання договору про закупівлю» тендерної документації. Цей пункт містить інформацію щодо (не)встановлення вимоги про забезпечення виконання договору про закупівлю, які також стосуються саме переможця процедури закупівлі. Відповідно виносимо таку інформацію в окремий додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі».

Наведений перелік пунктів та розділів тендерної документації, які потребують змін не є виключним, якщо ви використовуєте тендерну документацію, складену самостійно. Відповідно кожній уповноваженій особі необхідно проаналізувати власну тендерну документацію та винести вимоги до учасника процедури закупівлі в окремий додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції» та вимоги до переможця у додаток «Перелік документів та / або інформації, які подаються переможцем процедури закупівлі» до тендерної документації.

Отже, відповідаючи на запитання: «Чи можна залишити тендерну документацію як є, а тільки додати два нові додатки з відповідними переліками інформації та / або документів до учасників та до переможця», варто відзначити, що замовник маж право залишити тендерну документацію як є, а тільки додати два нові додатки з відповідними переліками інформації та / або документів до учасників та до переможця, проте зручнішим варіантом на наш погляд є перенесення таких вимог у відповідні окремі додатки.

Окрім зазначеного варто доповнити пункт 3 розділу «Оцінка та розгляд тендерної пропозиції» тендерної документації новим положенням пункту 44 Особливостей:

«Відсутність документів або інформації, що не передбачені додатками до тендерної документації, зазначеними в абзаці десятому пункту 28 Особливостей, не є підставою для відхилення замовником тендерної пропозиції такого учасника процедури закупівлі відповідно до пункту 44 Особливостей».

Замість підсумків пропонуємо оновлений приклад тендерної документації на закупівлю товарів та тендерної документації на закупівлю робіт.

#вимоги замовника#відкриті торги#новини закупівель#тендерна документація

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard