Статті

Закупівля природного газу замовниками на балансі яких перебувають гуртожитки

1
531

Чимало замовників має на балансі гуртожитки, які мають бути забезпечені природним газом, особливо у період опалювального сезону. Тож у цьому матеріалі розглянемо як здійснити таку закупівлю та чи можна окремо закупити природний газ для потреб замовника та окремо для забезпечення природним газом гуртожитку.

Законодавче регулювання

Підпунктом 4 пункту 4 Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам, затвердженого постановою Кабміну від 19.07.2022 № 812 покладено спеціальні обов’язки на ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» - щодо забезпечення постачання природного газу споживачам, що є підприємствами, установами, організаціями, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі), на умовах, передбачених пунктом 6-1 цього Положення.

Пунктом 6-1 Положення визначено, що ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» постачає з 01.11.2022 до 15.04.2024 (включно) природний газ підприємствам, установам, організаціям, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі), в обсягах та для цілей забезпечення природним газом побутових споживачів таких гуртожитків (та / або житлових будівель) за ціною 7 420 грн з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

Постачання природного газу здійснюється таким підприємствам, установам, організаціям за умови їх письмового звернення до ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» та надання довідки, яка підтверджує перебування на балансі гуртожитку (та / або іншої житлової будівлі, у якій постійно або тимчасово проживають побутові споживачі).

Хто такий постачальник із спеціальними обов'язками? Згідно з пунктом 5 Правил постачання природного газу, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2496 постачальник із спеціальними обов'язками - суб'єкт господарювання, на якого відповідно до статті 11 Закону України «Про ринок природного газу» Кабінетом Міністрів України покладені спеціальні обов'язки з постачання природного газу певній категорії споживачів та який не має права відмовити таким споживачам в укладенні договору постачання природного газу.

Тобто, ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» виконує функції постачальника із спеціальними обов'язками в частині постачання природного газу підприємствам, установам, організаціям, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі) за фіксованою ціною.

Закупівля природного газу для гуртожитків у ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”»: право чи обов’язок?

Звичайно це є правом замовника, а не його обов’язком, тому замовник, який має право на придбання природного газу у ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» для потреб гуртожитків може провести конкурентну закупівлю за ринковою ціною.

Такого висновку можна дійти, зокрема, з абзацу 3 частини 1 статті 11 Закону України «Про ринок природного газу», яким визначено, що такі обов'язки не повинні обмежувати постачальників, створених відповідно до законодавства інших держав - сторін Енергетичного Співтовариства, у праві на здійснення постачання природного газу споживачам України.

За якою ціною здійснюється постачання природного газу для гуртожитків ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”»?

Як вже зазначалося вище, пункт 6-1 передбачає, що ціна постачання природного газу підприємствам, установам, організаціям, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі) складає 7 420,00 грн з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

Тобто така ціна не включає в себе:

  • тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу;
  • коефіцієнт, який застосовується при замовленні потужності на добу наперед.

Тариф на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнт, який застосовується при замовленні потужності на добу наперед необхідно уточнити та погодити з ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”».

Відповідно загальна ціна за 1000 куб. м газу складає:

7 420,00 грн + тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу + коефіцієнт, який застосовується при замовленні потужності на добу наперед.

Чи виокремлювати закупівлю природного газу для гуртожитків від загальної потреби?

Загалом закупівля природного газу у ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» є правом замовника, а не його обов’язком. Проте, ціна, визначена у Положенні для підприємств, установ, організацій, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі) значно вигідніша ніж ринкова або та, що визначена пунктом 6 Положення.

Відповідно задля економії бюджетних коштів, замовникам, на балансі яких перебувають гуртожитки (та / або інші житлові будівлі, у яких постійно або тимчасово проживають побутові споживачі), варто розділити такі закупівлі.

Алгоритм проведення закупівлі у ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”»

Етап № 1. Для початку необхідно визначити необхідний обсяг до 31.12.2023 та розділити його на обсяг для задоволення потреб гуртожитків та обсяг для задоволення загальних потреб підприємства, установи, організації.

Етап № 2. Визначаємо очікувану вартість предмета закупівлі. На цьому етапі визначаємо як очікувану вартість своєю потреби до 31.12.2023. так і враховуємо суму договорів згідно яких постачався природний газ протягом поточного року. Це необхідно задля подальшого обрання виду закупівлі.

Етап № 3. Обираємо вид закупівлі та задовольняємо свою потребу. Для задоволення потреби, зокрема, у природному газі замовник має обрати один з таких видів закупівель:

1. «допорогова» закупівля без використання електронної системи закупівель. Даний вид можуть використовувати ті замовники у яких вартість предмета закупівлі на рік є меншою ніж 100 тис. грн. Для здійснення такої закупівлі замовник має проаналізувати:

  • свою потребу, аби не допустити поділа предмета закупівлі та не уникнути відкритих торгів у порядку визначеному Особливостями;
  • проаналізувати ринок задля визначення актуальної очікуваної вартості закупівлі та обрання найнижчої цінової пропозиції потенційних постачальників. Так, очевидно, що найнижчою ціною буде та, що зафіксована у пункті 6-1 Положення, тобто за якою постачає природний газ ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”»;

2. закупівля через електронний каталог. Таку закупівлю замовник не зможе застосування задля укладення договору з ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”», адже їх пропозиція відсутня в електронному каталозі;

3. відкриті торги у порядку, визначеному Особливостями. Даний вид застосовується замовниками у разі, якщо вартість предмета закупівлі на рік дорівнює або перевищує 100 тис. грн. Навіть, якщо, задля максимальної економії бюджетних коштів, ви обираєте постачальника ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» необхідно проводити конкурентну закупівлю. Під час проведення відкритих торгів варто врахувати, що ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» не подаватиме свою тендерну пропозицію, адже вони не приймають участь у публічних закупівлях, відповідно виникає велика вірогідність того, що на закупівлю ніхто не прийде. Та в подальшому замовник зможе укласти «прямий» договір про закупівлю керуючись підпунктом 6 пункту 13 Особливостей. Тому, під час формування тендерної документації замовнику варто встановлювати мінімальні вимоги, зокрема:

  • не встановлюємо кваліфікаційні критерії відповідно до пункту 48 Особливостей, а саме: під час здійснення закупівлі товарів замовник може не застосовувати до учасників процедури закупівлі кваліфікаційні критерії, визначені статтею 16 Закону;
  • не встановлюємо вимог про підтвердження технічних, якісних та кількісних характеристики предмета закупівлі;
  • не вимагаємо підтвердження або погодження проєкту договору про закупівлю;
  • не вимагаємо забезпечення тендерної пропозиції та / або виконання договору про закупівлю;
  • не вимагаємо цінову (тендерну) пропозицію;
  • використовуємо проєкт договору про закупівлю, наданий ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”», адже договір в іншій редакції ними підписаний не буде;
  • тощо.

Тобто фактично не встановлюємо ніяких вимог, в тому числі про необхідність надання будь-яких довідок та / або листів та / або гарантійних листів.

Якщо відкриті торги у порядку, визначеному Особливостями не відбудуться, то замовник має право застосувати підпункт 6 пункту 13 Особливостей, за умови, що:

  • відкриті торги було відмінено через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах;
  • предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики не відрізнятимуться від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації;
  • проект договору про закупівлю не відрізнятиметься від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації;
  • вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не відрізнятимуться від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 Особливостей). Тобто вимагати підтвердження відсутності підстав для відмови в участі у відкритих торгах непотрібно;
  • сума договору про закупівлю не може перевищуватиме очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінено через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі (учасника процедури закупівлі), з урахуванням прийнятного відсотка перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо такий прийнятний відсоток був зазначений у тендерній документації;

4. закупівля без використання електронної системи закупівель згідно з виключенням, визначеним пунктом 13 Особливостей.Кожна з підстав, що визначені пунктом 13 Особливостей має свої умови застосування, відповідно перед тим як обрати, замовник має впевнитися у тому, що зможе довести необхідність її використання та дотримання усіх вимог. Наприклад, замовники можуть використати таку підставу:

  • замовник або його відокремлений підрозділ, що здійснює закупівлю згідно з абзацом другим пункту 15 цих особливостей, перебуває на території активних бойових дій, які не були завершені на дату укладення договору про закупівлю.

Більше про те як провести таку закупівлю та не допустити порушення читайте у статті «Здійснення закупівлі замовником, який перебуває на території активних бойових дій: що врахувати замовникам після внесених змін». А як провести закупівлю та не допустити порушення читайте у статті «Оновлений алгоритм проведення закупівель за виключеннями, визначеними пунктом 13 Особливостей».

Етап № 4. Укладення договору про закупівлю з ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”». Зверніть увагу, що однією з умов застосування пункту 6-1 Положення є письмового звернення до ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» та надання довідки, яка підтверджує перебування на балансі гуртожитку (та / або іншої житлової будівлі, у якій постійно або тимчасово проживають побутові споживачі).

Етап № 5. Оприлюднення інформації та документів в електронній системі закупівель. Враховуючи, що закупівля природного газу у ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”» буде здійснена замовником на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей, замовник має правильно оприлюднити інформацію та документи в електронній системі закупівель та врахувати останні зміни до Особливостей.

Так, згідно абзацу 21 пункту 13 Особливостей у разі укладення договору про закупівлю відповідно до цього пункту замовник разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до цього пункту. Обґрунтування у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника та погоджується (затверджується) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника.

Відповідно замовник за результатами здійснення закупівлі природного газу для потреб гуртожитку шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару, згідно пункту 13 Особливостей має оприлюднити в електронній системі закупівель протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору:

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  • договір про закупівлю та додатки до нього у форматі PDF;
  • обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа

Детальніше про це у статті «Оновлений алгоритм проведення закупівель за виключеннями, визначеними пунктом 13 Особливостей».

#закупівля газу#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard