Статті

З Днем незалежності

1
202

Сьогодні, 24 серпня, вся Україна відзначає важливе для кожного і для держави в цілому свято – День незалежності України. Цей день слугує нагадуванням багатовічної боротьби за незалежність не тільки словом, але і зі зброєю у руках. Ми вільна нація, у кожного українця на рівні ДНК закладені принципи свободи та справедливості, тому ми так завзято будуємо і захищаємо нашу країну.

У відзначних днів є свої символи і сьогодні мова піде про один із ключових знаків свята незалежності - Батьківщину-мати. Напевно всі знають, що нещодавно із скульптури Батьківщини-матері в Києві прибрали радянський герб.

Нарешті на її могутньому щиті вигляд незламності, герб України – тризуб. Символ стійкості українців. Особливе значення цій події для нашого народу придає момент, в який вона відбувається, під час повномасштабного вторгнення рф, на нашу українську землю.

Коли оновлення моменту ще було ідеєю, точилися активні дискусії між фахівцями та посадовцями щодо демонтажу комуністичної символіки:

  • припускали технічний ризик для всього монументу;
  • наголошували на велику вартість проєкту;
  • говорили про охоронний статус пам’ятки та заборону вносити зміни до такого об’єкту, що встановлені Законом «Про охорону культурної спадщини»;
  • тощо.

Наразі відповідальна та історична подія здійснилась. А нижче декілька цікавих фактів про сам монумент і проєкт його оновлення.

Демонтаж радянського герба на монументі «Батьківщина-мати» проводився в межах проєкту «Тризуб Батьківщини». Вартість проєкту склала 28 млн грн. На  реалізацію такого проєкту не залучали державних коштів – усе відбулося за кошти приватних інвесторів та донорів. Герб України виготовлений з європейського металу, хоча планувалося виготовити з нержавіючої сталі "Запоріжсталі". Однак мінкульт забракував сталь українського виробника, а саме, в недотриманні технічних вимог, це знайомо закупівельникам.

Перший скульптор, а отже і засновник монументу був  Євген Вучетич який працював у 1972 році. Але черговий інфаркт і смерть у 1974 році, порушила всі плани. Тож, цей могутній проєкт взявся втілити в життя інший український скульптор - Василь Бородай. На його мистецькому шляху такі відомі монументи, як: скульптура Лесі Українки в Маріїнському парку, скульптура засновникам Київа “Либідь”.

Та все ж таки, однією із головних робіт талановитого митця, стала композиція музею історії України Батькивщина-мати, яку відкрили у травні 1981 року. Образ могутньої жінки із мечем і щитом в руках, готової  будь-якої миті стати на захист своєї країни. Обличчя монументу, Василь відтворив з рис своєї колеги, скульпторки Галини Кальченко, якої не стало у 1975 році.

Взагалі на рахунок зовнішнього вигляду велося купа дискусій. За початковим варіантам меч і щит вона мала тримати войовничо виставленими перед собою. Також були варіанти, за якими вона тримала у руках лавровий вінок, чашу, автомат, пальмову гілку і, навіть, немовля. Кінцевий варіант зупинився на тріумфально піднятих у гору щиті та мечі. Також велися суперечки навколо зачіски статуї. Навіть була ідея вдягти монумент у російський народний сарафан. Ось таке, змінити вже було б важче ніж демонтувати герб. Вартість зведення споруди склала майже три мільйони радянських рублів. Наразі це приблизно 150 мільйонів гривень.

Ми підготували для вас, цікаві технічні факти про "Батьківщину-мати":

  • Металевий каркас статуї виконаний з нержавіючої сталі. Листи розміром 50 на 50 сантиметрів і товщиною в півтора міліметра були виготовлені в місті Запоріжжя.
  • Загальна довжина зварних швів становить 30 кілометрів.
  • Вага всієї споруди сягає 450 тонн.
  • В руках статуя тримає 16-метровий меч, вагою в 9 тонн, і щит, який важить 13 тонн.
  • Усередині пам'ятника є два ліфти — похилий і вертикальний. Перший піднімається в п'єдесталі, а другий веде на рівень грудей статуї - близько 70 метрів, так званий "Дев'ятий поверх". Потім по сходах пройти в руки та голову, де розташовані оглядові майданчики.
  • Загальна висота монумента з постаментом — 102 метри, що робить її на 9 метрів вищою за Статую Свободи.
  • Каркас споруди починається на глибині понад 17 метрів під землею. Туди веде бетонний колодязь діаметром 34 метри, завдяки якому статує стоїть так добре.
  • Батьківщина-Мати занесена до рейтингу 10 найвищих статуй світу.
  • Монумент здатен витримати землетрус у 9 балів.
  • Розробку конструкції монументу робив проектний інститут "Укрпроектстальконструкція".

Такі цікаві факти цієї могутньої споруди, яка повернута в сторону північного сходу, в напрямку столиці РФ. Впевнено тримаючи меч і щит, всім своїм спокійно-суровим виглядом нібито промовляє, що готова дати відсічь.

Наша країна багата на культурні скарби, які варто відвідати і отримати цікаві враження від пам’яток. Серед найвідоміших такі як: Монумент Незалежності, Меморіал жертвам Голодомору, Національний музей Голодомору-геноциду, Личаківський цвинтар.

#новини TNDR.

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard