Статті

Скандинавське свято — день святої Люсії

4
422

Закупівельники досить часто працюють в напруженій атмосфері і іноді так хочеться відволіктись від робочих питань. В цьому бажані, насправді, немає нічого поганого, а безліч досліджень, навіть, стверджують, що варто переключати увагу під час втоми, бо це найкращий спосіб відновити сили для подальшої діяльності.

Тож добавимо трішки смачної інформацію у вашу стрічку.

Грудень - місяць магічних свят, чимало з яких мають релігійний характер. І якщо зробити кожний значний день предметом свого дослідження, можна отримати унікальну  можливість помандрувати, заглиблюючись в традиції та обряди різних народів і країн.

Сьогодні, познайомимось зі святом, яке святкують у Швеції, Норвегії, та шведськомовних районах Фінляндії - День Святої Люсії. Це свято відзначають 13 грудня і воно знаменує собою початок різдвяного сезону. Для країн півночі, де зими можуть бути дуже похмурими свята Люсія несе надію та світло у найтемнішу пору року. Є кілька легенд, які роблять цей день таким особливим і ми із задоволенням, ознайомимо вас з ними.

Згідно першої легенди, Люсія - молода італійська дівчина, яка проживала на скандінавському полуострові майже дві тисячі років тому. В ті часи скандинаці у своїй більшості були язичниками. Так ось Люсія роздавала свій посаг, щоб нагодувати бідних. За цей вчинок її наречений розповів, що вона християнка і вірує в Бога. Дівчину було засуджено до смерті. Проте ані полум’я, ані меч не могли вбити її, поки вона не причастилася перед смертю.

За іншою легендою, дівчина Люсія була дружиною шведського рибака, який вийшов в море. Коли там розпочався страшенний буревій, то на Землі у цей же час гуляла нечисть, яка погасила маяк. Аби допомогти своєму коханому повернутися додому Люсія взяла ліхтар та вийшла на високу скелю. Нечисть розсердилась на Люсію й відрізала їй голову.

Обидві легенди супроводжує щира любов дівчини до людей, до чоловіка. Народ Швеції, з особливим трепетом ставиться до цього свята, тому святкування проходе доволі цікаво. Дівчата одягають білу довгу сукню, ознаку чистоти і невинності, а на  голові вінок - символ святості із запаленими свічками – що означає світло.  Хлопці теж одягнені в білі піжамні костюми, виконують традиційні пісні.

Окрім такого ніжного обряду зі співами, шведи також притримуються традиційних блюд, серед яких шафранові тістечка з родзинками – луссекатт.

Кожна господиня може спробувати зробити цю магічну страву у себе вдома. Ви приємно здивуєтесь чарівному смаку і натуральному кольору шафрану.

Отже, щоб приготувати ароматно-жовті булочки луссекатти, вам знадобиться:

  • 165 мл молока
  • 0,12 г шафрану (упаковочка)
  • 80 г цукру
  • 7 г сухих дріжджів або 21 г живих дріжджів
  • Щіпка солі
  • Трішки подрібленого кардамону
  • 500 г борошна
  • 6 ст.л. м’якого вершкового масла (без гірки)
  • 80 г сметани
  • 2 яйця
  • 1 яйце, щоб змастити тісто
  • Родзинки (для прикрас)

Для початку подрібніть шафран та кардамон, далі додайте їх у молоко. Отриману суміш підігріваємо, помішуючи на маленькому вогні. Даємо трішки охолонути, до температури тіла, і всипаємо дріжджі. Залишаємо суміш на 15 хвилин, має з’явитись шапочка з бульбашок.

В миску висипаємо борошно, додаємо щіпку солі. З’єднуємо опару і борошно, додаючи яйця, вершкове масло і сметану. Всі інгредієнти мають бути кімнатної температури. Замішуємо тісто. Тісто викладаємо на поверхню і розминаємо, доки воно не припинить липнути до рук. Вимішуючи тісто, поверхню можна зовсім трішки підпилювати мукою, але при цьому не забиваючи тісто.

Залишаємо тісто на годину, щоб воно підійшло. Тісто ділимо на 7 рівних кульок. Із кульки формуємо джгут, придаючи булочці  вигляд літери “S” прикрашаючи родзинками. Накриваємо рушничком і даємо відпочити 30-40 хвилин, знову ж таки, щоб булочки підійшли.

Розігріваємо духовку до 180°. Змащуємо жовтком і відправляємо в духовку на 17 хвилин. Слідкуйте за процесом випікання, щоб отримати легку рум’яну скоринку зверху.

Має вийти ось така ароматна краса.

#новини TNDR.

пов'язані статті

  • 24 серп.

    З Днем незалежності
  • 22 серп.

    Проєкт «Відкрий в собі експерта з публічних закупівель» від TNDR.
  • 31 груд.

    З наступаючим Новим Роком!
Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard