Статті

Як здійснити застосування локалізації у випадку здійснення закупівлі згідно 13 Особливостей 

2
278

Здійснення закупівель згідно пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі - Особливості) не є винятком щодо незастосування положень пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. Тому замовникам необхідно застосовувати  підтвердження ступеня локалізації виробництва при здійсненні закупівель згідно пункту 13 Особливостей. В свою чергу в замовників виникає запитання: що ж необхідно вимагати від учасника на підтвердження ступеня локалізації виробництва товару. 

Законодавче регулювання 

Пункт 13 Особливостей визначає, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару, на підставах визначених цим же пунктом. 

Згідно до пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону замовник здійснює закупівлю товарів, визначених у підпункті 2 вказаного пункту, виключно, якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує певний відсоток у році (у 2024 році - 20 відсотків), за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. гривень. А згідно пункту 3 Особливостей у разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 6-1  розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, вартість якого у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. гривень, закупівля таких робіт чи послуг здійснюється з урахуванням особливостей, установлених пунктом 6-1  розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. 

Як бачимо Закон та Особливості не встановлюють додаткових вимог щодо необхідності документального підтвердження ступеня локалізації виробництва товару при здійснені закупівлі згідно пункту 13 Особливостей, окрім  основної вимоги, що ступінь локалізації виробництва товару повинен дорівнювати чи перевищувати у 2024 році - 20 відсотків.  

Розглянемо «Порядок підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2022 р. № 861 (далі - Порядок № 861) на предмет того чи містить він якісь вимоги щодо необхідності документального підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів при закупівлі згідно пункту 13 Особливостей. 

Пункт 13-1 Порядку №861 встановлює, що замовник визначає в тендерній документації на закупівлю предмета закупівлі, внесеного до переліку, вимогу щодо надання учасником процедури закупівлі сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT) щодо виробника, продукція якого пропонується таким учасником, або національних стандартів, якими їх замінено, виданого акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності. 

Учасник процедури закупівлі на таку вимогу замовника в тендерній документації подає у складі тендерної пропозиції копію сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT) щодо виробника, продукція якого пропонується таким учасником, або національних стандартів, якими їх замінено, виданого акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності. 

Якщо предметом закупівлі, внесеним до переліку, є колісні транспортні засоби, замовник визначає в тендерній документації вимогу щодо надання учасником процедури закупівлі сертифіката типу обладнання (або сертифікат типу транспортного засобу) чи сертифіката відповідності транспортних засобів або обладнання, чи сертифіката відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено місцезнаходження виробника колісного транспортного засобу в Україні, виданого органом із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання, який відповідно до законодавства призначений Мінінфраструктури, чи свідоцтво про присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI), що входить в структуру ідентифікаційного номера колісного транспортного засобу (VIN), виданого національною організацією України, уповноваженою на ведення реєстрації та присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI). 

Учасник процедури закупівлі на таку вимогу замовника в тендерній документації подає у складі тендерної пропозиції сертифікат типу обладнання (або сертифікат типу транспортного засобу) чи сертифікат відповідності транспортних засобів або обладнання, чи сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено місцезнаходження виробника колісного транспортного засобу в Україні, виданий органом із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання, який відповідно до законодавства призначений Мінінфраструктури, чи свідоцтво про присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI), що входить в структуру ідентифікаційного номера колісного транспортного засобу (VIN), виданого національною організацією України, уповноваженою на ведення реєстрації та присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI). 

Таким чином можемо зробити висновок, що пунктом 13-1 Порядку №861 визначені вимоги щодо надання учасником певного переліку документів, які замовник повинен встановити саме у тендерній документації при проведенні відкритих торгів, тобто при здійсненні закупівель згідно пункту 13 Особливостей замовник не вимагає перелік документів встановлених пунктом 13-1 Порядку №861. Проте, замовник має переконатися, що товар, який підлягає застосування ступеня локалізації виробництва, включений в Перелік. Додатково рекомендуємо зробити скрін, аби у замовника було наявне документальне підтвердження. 

Також звертаємо увагу на тещо пунктом 3 Особливостей визначено, що положення пункту 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону не застосовуються замовниками у разі здійснення замовником закупівлі товарів, робіт чи послуг, якщо країною походження таких товарів (зокрема, якщо набуття замовником у власність таких товарів передбачається за результатом виконання робіт чи надання послуг) є країна, яка є стороною Угоди про державні закупівлі, укладеної 15 квітня 1994 р. в м. Марракеші, із змінами, внесеними Протоколом про внесення змін до Угоди про державні закупівлі, вчиненим 30 березня 2012 р. в м. Женеві, з якою Україна уклала інші міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, що містять положення про державні закупівлі, у тому числі угоди про вільну торгівлю, або країна, яка є учасником Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України “Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі”. 

Відповідно в такому випадку замовнику доцільно отримати від потенційного постачальника інформацію про країну походження товару, відповідну угоду та документ, який підтверджує країну походження такого товару. 

Згідно пункту 13 Порядку №861 учасник, з яким укладено договір про закупівлю предмета закупівлі, внесеного до переліку, одночасно з передачею товару надає замовнику підготовлену виробником товару фактичну калькуляцію собівартості такого товару, що оприлюднюється замовником в електронній системі закупівель разом із звітом про виконання договору про закупівлю. 

Але варто звернути увагу, що пункт 13 Порядку №861 встановлює вимогу, що при укладені саме договору про закупівлю учасник повинен надати замовнику підготовлену виробником товару фактичну калькуляцію собівартості такого товару та вона повинна оприлюднюватися замовником в електронній системі закупівель разом із звітом про виконання договору про закупівлю. 

Пункт 17 Особливостей визначає, що договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 Особливостей укладається відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону, крім частин другої - п’ятої, сьомої - дев’ятої статті 41 Закону, та цих особливостей. Тобто договір укладений згідно пункту 13 Особливостей є договором про закупівлю. 

В свою чергу пункт 4 Особливостей  встановлює, що у разі виконання сторонами договору про закупівлю, укладеного відповідно до пункту 10 цих особливостей, або закінчення строку дії такого договору про закупівлю за умови його виконання сторонами, або його розірвання замовник обов’язково оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю у строки, визначені пунктом 12 частини першої статті 10 Закону. Відповідно дана норма не містить обов’язку оприлюднювати звіт про виконання договору про закупівлю при здійсненні закупівель згідно пункту 13 Особливостей. 

З аналізу наведених положень можемо говорити про суперечливість застосування пункту 13 Порядку №861, при здійсненні закупівель згідно пункту 13 Особливостей, оскільки цей пункт з однієї сторони застосовується до договорів про закупівлю, якими є договори укладенні згідно пункту 13 Особливостей, а з іншої сторони звіт про виконання договору про закупівлю не оприлюднюється за закупівлями здійсненими згідно пункту 13 Особливостей.  

Тому пропонуємо розглянути практику моніторингів ДАСУ та визначитися, що ж варто вимагати від учасників для підтвердження ступеня локалізації виробництва товару. 

Практика ДАСУ 

Розгляд закупівлі UA-2023-11-20-010444-a:

Дана закупівля була проведена згідно підпункту 4 пункту 13 Особливостей (існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі). Замовнику аудитори надали запит про надання пояснень щодо документального підтвердження щодо відповідності пропонованого підрядником устаткування вимогам пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону (відповідність ступеня локалізації виробництва товару, та його підтвердження Уповноваженим органом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України), а також запит на надання калькуляції собівартості. В свою чергу замовник не зміг надати документи, які вимагалися аудиторами, а також ними було встановлено, що товар, який закуповувався із підтвердженим ступенем локалізації більше 15 відсотків у Переліку товарів з підтвердженим ступенем локалізації не виявлено, тобто товар не відповідає вимогам пункту 6-1  розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. За результатами аналізу питання укладання договору про закупівлю встановлено порушення вимог пункту 3 Особливостей, а також пункту 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, а за ненадання інформації, документів у випадках, передбачених законом, згідно частини 1 статті 164-14 КУпАП, а  саме вбачається документів щодо відповідності пропонованого підрядником устаткування (насос свердловинний SQ 2-115), що буде встановлюватись при виконанні робіт за предметом досліджуваної закупівлі (про яке зазначено вище), вимогам пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону (відповідність ступеня локалізації виробництва товару, та його підтвердження Уповноваженим органом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України) і калькуляції собівартості уповноважену особу притягнуто до адміністративної відповідальності.

Розгляд закупівлі  UA-2023-12-19-012725-a:

В розглянутій закупівлі замовник уклав договір про закупівлю на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей. Як бачимо аудитори не просто перевіряли ступінь локалізації виробництва товару за укладеними договором про закупівлю, а й тендерну документацію на предмет встановлення в ній вимог згідно пункту 13-1 Порядку №861, а також виконання постачальником вимог пункту 13 Порядку №861 щодо надання при передачі товару Замовнику підготовленої виробником товару фактичної калькуляції собівартості такого товару (з відповідним документальним підтвердженням). В результаті не підтвердження ступеня локалізації товару призвело до неправомірності проведення закупівлі та укладення договору по закупівлю згідно підпункту 6 пункту 13 Особливостей  та в свою чергу до порушення вимог пункту 3 Особливостей, а також пункту 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. В результаті замовник отримав протокол про притягнення до адміністративної відповідальності.

Необхідно звернути увагу, що якщо замовник здійснює закупівлю без використання електронної системи на підставі пп. 6 п.13 Особливостей, необхідно дотримуватися умови даної підстави: технічні, кількісні та якісні характеристики, проект договору про закупівлю, а такожвимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації(крім вимог, визначених пунктом 47 цих особливостей)). Тобто, замовник повинен вимагати від суб’єкта господарювання, з яким планує укласти прямий договір по виключенню, всі ті документи та інформацію щодо підтвердження ступеню локалізації, який вимагав у відкритих торгах, що не відбулися. 

Підсумок 

З урахуванням практики моніторингів ДАСУ щодо необхідності саме документального підтвердження ступеня локалізації виробництва  та враховуючи  факт того, що законодавство зобов'язує замовника застосовувати положення пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону при здійсненні будь-якої закупівлі, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. гривень, замовникам при укладенні договору про закупівлю згідно пункту 13 Особливостей необхідно вимагати від учасника документи на підтвердження ступеня локалізації виробництва товару або документи щодо підтвердження  незастосування  положень пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону.  

Отже, варто вимагати від учасника надати наступні документи: 

1. Учасник має надати довідку у довільній формі із зазначенням ID товару, який присвоєно електронною системою закупівель. Замовник самостійно перевіряє інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару, який є предметом закупівлі у переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації за посиланням

2. Учасник має надати сертифікат відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT), щодо виробника, продукція якого пропонується таким учасником, або національних стандартів, якими їх замінено, виданого акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності. 

Додається у разі необхідності 

Учасник має надати сертифікат типу обладнання (або сертифікат типу транспортного засобу) чи сертифікат відповідності транспортних засобів або обладнання, чи сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено місцезнаходження виробника колісного транспортного засобу в Україні, виданий органом із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання, який відповідно до законодавства призначений Мінінфраструктури, чи свідоцтво про присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI), що входить в структуру ідентифікаційного номера колісного транспортного засобу (VIN), виданого національною організацією України, уповноваженою на ведення реєстрації та присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI) (у разі закупівлі колісних транспортних засобів, які є в  Переліку товару). 

3. Учасник має надати підготовлену виробником товару фактичну калькуляцію собівартості такого товару. 

або 

4.Учасник має надати виключно довідку в довільній формі з інформацією про країну походження товару, відповідну угоду та документ, який підтверджує країну походження такого товару. Таким документом може бути: довідка / лист / інший документ в довільній формі або сертифікат про походження товару або декларація про походження товару або сертифікат про регіональне найменування товару або інший документ. 

#виключення у закупівлях#локалізація у закупівлях#прямий договір

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard