Статті

Як обґрунтувати проведення закупівлі без аукціону. Приклад обґрунтування

2
457

Ще на початку 2023 року законодавець передбачив проведення відкритих торгів з особливостями без аукціонів, що було пов'язано в тому числі із перебоями електропостачання. Далі аукціони повернулися, а от право замовника провести відкриті торги без аукціону все ж залишилося. Адже як замовнику, так і учасникам сьогодні доводиться працювати в непростих умовах та кожного дня пристосуватися до нових викликів.

А за яких умов замовник може скористатися правом проведення закупівлі без аукціону розглянемо у статті.

Коли можна не застосовувати аукціони?

За обґрунтованим рішенням замовника відкриті торги можуть бути проведені без застосування електронного аукціону (пункт 37 Особливостей).

Що та де вказувати у разі  проведення відкритих торгів без аукціону?

Відповідно до пункту 37 Особливостей оголошення про проведення відкритих торгів, що проводяться замовником без застосування електронного аукціону, повинно містити інформацію, визначену частиною другою статті 21 Закону (крім інформації, визначеної пунктом 11 частини другої статті 21 Закону, тобто крім  розміру мінімального кроку пониження).

Оголошення про проведення відкритих торгів, що проводяться замовником без застосування електронного аукціону, повинно містити:

  • інформацію щодо проведення відкритих торгів без застосування електронного аукціону.

Технічна реалізація електронної системи влаштована таким чином, що замовнику необхідно власноруч “зняти” прапорець із позначки аукціону, адже кожна закупівля шляхом проведення відкритих торгів за замовчуванням створюється із аукціоном.  

  • обґрунтування проведення замовником відкритих торгів без застосування електронного аукціону 

Норма пункту 37 Особливостей не визначає будь-яких вимог до оформлення чи змісту обґрунтування, а також не міститься випадків чи виключень, в яких замовник може скористатися даною можливістю, а коли це заборонено. 

Тож, під час оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів замовник повинен зазначити обгрунтування у будь-який зручний йому спосіб. До прикладу, текстом в полі “Примітки” (якщо таке поле реалізовано на вашому  електронному майданчику) або ж завантажити окремим файлом разом із тендерною документацією.

Чи є ризик у разі оголошення закупівлі без аукціону?

З одного боку, аукціон спонукає учасників  в ході його проведення пропонувати нижчу ціну, щоб обіграти конкурента. Але така ситуація не спостерігається в кожній закупівлі із аукціоном. До прикладу, не активні учасники можуть навпаки вивести в лідери конкурента із значно вищою ціною. 

З іншого боку, у закупівлях без аукціону учасникам вже не можуть ставити ціну максимально наближену до очікуваної вартості, а потім реагувати по ситуації. Адже, цінові пропозиції конкурентів до розкриття не бачить жоден учасник закупівлі. Тож, можемо припустити, що потенційні учасника відразу намагатимуться запропонувати реальну ціну задля своєї перемоги, ту на яку готові укласти договір про закупівлю.

Попри відсутність вимог до обґрунтування проведення закупівлі без аукціону також відсутня і практика контролюючих органів із даного  питання. Тому можемо лише припустити, що ДАСУ може досліжувати дотримання в тому числі принципу максимальної економії та ефективності у торгах без аукціону. Адже, попри все проведення аукціону найкраще реалізує  принцип конкурентної боротьби. За таких умов  необхідно максимально відповідально підійти до визначення очікуваної вартості предмета закупівлі. Та за необхідності надати контролюючим органами документи чи інформацію, на підставі яких визначена очікувана вартість конкретної закупівлі. 

Враховуючи, що аукціони в цілому були відмінені як реакція законодавця на блекаути та нестабільну ситуацію в країні, таким чином забезпечивши можливість кожного потенційного учасника взяти участь у закупівлі на рівних умовах. Тому, перед прийняттям рішення щодо проведення закупівлі з чи без аукціону замовник повинен зважити ефективність проведення закупівлі з урахуванням наявної ситуації, до прикладу із електропостачанням. 

Та у разі прийняття рішення про проведення закупівлі без аукціону пропонуємо приклад відповідного обґрунтування.

#відкриті торги#обгрунтування у закупівлях#огорошення про закупівлю

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard