Статті

Визначення очікуваної вартості електричної енергії, розподілу, компенсації перетікань реактивної електричної енергії

5
1531

Кожний замовник щороку здійснює закупівлю електричної енергії, послуги з розподілу електричної енергії та у випадках визначених законодавством послуги з компенсації перетікань реактивної електричної енергії на поточний рік або на період наступного року. Тому, перед замовником постає одне із важливих етапів це визначити очікувану вартість закупівлі за різними предметами закупівлі. Якщо говорити про визначення очікуваної вартості послуг з розподілу електричної енергії та послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії, то у даному випадку справа трішки простіша так як є певні нормативи, які регулюють порядок визначення ціни (тарифу) на послугу. А, ось із визначенням очікуваної вартості електричної енергії як це показує практика справа не із легких. У даному матеріалі спробуємо розібратися як визначити очікувана вартість електричної енергії та інших супутніх послуг.

У статті, опублікованій на платформі TNDR. «Визначення предмета закупівлі електричної енергії, розподілу, компенсації перетікань реактивної електричної енергії» наведений аналіз норм національного законодавства щодо визначення предмету закупівлі електричної енергії та супутніх послуг з якого вбачається, що замовник задля закупівлі електричної енергії має здійснити закупівлі:

  • електричної енергії (з послугою передачі електричної енергії), як товару за показником четвертої цифри ЄЗС - 09310000-5 Електрична енергія;
  • послуги з розподілу електричної енергії за предметом закупівлі  65310000-9 — Розподіл електричної енергії;
  • послуги з компенсації перетікань реактивної електричної енергії за ДК 021:2015: 65320000-2 — Експлуатація електричних установок.

Згідно абзацу 1 пункту 15 Особливостей предмет закупівлі визначається замовником відповідно до вимог Закону та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15 квітня 2020 р. N 708. Тобто, порядок визначення предмету закупівлі Особливостями не змінено, тому предмет визначаємо за правилами які були і є визначенні Законом.

Етап № 1. Визначення обсягу закупівлі.

Визначення очікуваної вартості закупівлі електричної енергії потрібно розпочинати із визначення обсягів закупівлі послуги з розподілу електричної енергії, а саме необхідної кількості кВт. год.

Відповідно, після визначення обсягів для закупівлі послуги з розподілу електричної енергії ідентичний обсяг (а саме кількість кВт.год) і буде замовник закуповувати електричної енергії, як товару.

До прикладу, замовник планує закупити 10 000 кВт.год електричної енергії, як товар у електропостачальника, в такому випадку оператор системи до мереж якого приєднаний об’єкт замовника має розподілити (передати) по мережах такого оператора системи таку ж кількість кВт.год електрично енергії при наданні послуг з розподілу електричної енергії.

Логічним запитанням є де такі відомості про обсяги має брати замовник? Згідно пункту 2.4.3 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 (надалі – ПРРЕЕ) споживачі надають оператору системи розподілу відомості про обсяги очікуваного споживання електричної енергії в наступному році з помісячним або поквартальним розподілом у термін, обумовлений договором, у порядку, встановленому Кодексом систем розподілу.

Вимога про надання споживачами відомостей про обсяги очікуваного споживання встановлюється в додатках до договору споживача про надання послуги з розподілу. Аналіз умов договорів споживача про надання послуги з розподілу електричної енергії оприлюднених на офіційних веб - сайтах операторів системи розподілу (надалі – ОСР) дає право зробити висновок, що переважна кількість таких договорів визначає дату передачі обсягів до 01 вересня поточного року.

Тобто, кожний замовник має подати ОСР до 01 вересня поточного року обсяги очікуваного споживання – кількість кВт. год., які останній планує спожити протягом наступного календарного року.

Як правило форма, згідно якої замовник подає очікуванні обсяги споживання електричної енергії наведена в додатку до договору споживача про надання послуги з розподілу електричної енергії, до прикладу наводимо зразок, який оприлюднений на офіційному сайт ОСР.

Із наведеного зразку вбачається, що обсяги постачання (розподілу) електричної енергії зазначаються в додатку до договору споживача про надання послуги з розподілу електричної енергії можуть встановлюватися, як на період 1 календарний рік так і на більший період, в залежності від умов договорів оприлюднених на офіційних сайтах ОСР. Тобто у разі зміни обсягів споживання (розподілу) електричної енергії сторони такого договору вносять зміни до договору шляхом укладання додаткової угоди.

У свою чергу замовник при плануванні обсягів споживання електричної енергії на наступний календарний рік керується вихідними даними із фактичного споживання обсягів спожитої електричної енергії протягом поточного календарного року або інших попередніх переодів та враховує інші фактори, які можуть вплинути на обсяги споживання електричної енергії (до прикладу, купівля додаткового обладнання, встановлення на об’єкті замоника приладів, які можуть впливати на обсяги споживання електричної енергії тощо).

Отже, для визначення очікуваної вартості закупівлі електричної енергії та послуг з розподілу електричної енергії перше, що має зробити замовник - визначити кількість кіловат-годин електричної енергії – річний обсяг споживання електричної енергії.

Після визначення річного обсягу споживання електричної енергії замовник може переходити до наступного кроку визначення орієнтованої вартості закупівлі. Визначання очікуваної вартості закупівлі має відбуватися виходячи із предмету такої закупівлі.

Етап № 2. Визначення очікуваної вартості закупівлі послуги з розподілу електричної енергії

Визначення очікуваної вартості закупівлі послуги з розподілу електричної енергії значно простіший, оскільки норми пунктів 11.1.9, 11.2.2 розділу 11 Кодексу системи розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП №310 від 14.03.2018 (надалі – КСР), пункту 4.28 ПРРЕЕ визначено, що оплата послуг, наданих оператором системи, здійснюється за тарифами, які встановлюються Регулятором.  

Такі тарифи, затверджуються для кожного оператора системи розподілу окремо та рішення про їх затвердження замовник має можливість знайти на офіційному веб - сайті НКРЕКП у розділ – «Тарифи на послугу з розподілу електричної енергії». У зазначеному розділі є різні колонки, для замовника актуальна інформація в колонці «Тарифи на 2023 рік» (або якщо закупівля відбувається на 2024 рік, то замовнику слід шукати відповідний період).

У свою чергу, тарифи на розподіл протягом 2023 року встановлювалися на різні періоди – « з 01 січня 2023 по 31 березня 2023», « з 01 квітня 2023 по 31 травня 2023», «з 01 червня 2023 по 30 червня 2023 (включно)» та  «що діють з 01 липня 2023 по 31 грудня 2023 (включно)». Так, замовник для перевірки тарифу має перейти на за посиланням і перевірити тариф для того ОСР до мереж якого приєднанні об’єкти замовника.

На дату написання статті звичайно, що відсутні затвердженні тарифи на послуги з розподілу електричної енергії на 2024 рік, а тому замовнику потрібно слідкувати за інформацією, яка оприлюднюється на офіційному сайті НКРЕКП щодо затвердження тарифів та у разі прийняття відповідної постанови НКРЕКП врахувати при визначенні очікуваної вартості послуги з розподілу електричної енергії.  

Нагадаємо, що для визначення ціни (тарифу) на послугу з розподілу електричної енергії замовник враховує:

  • клас споживача на ступені напруги;
  • постанову НКРЕКП про затвердження тарифу по класу напруги споживача ОСР до мереж якого приєднаний(ні) об’єкти(т) замовника.

До прикладу: об’єкт споживача приєднаний на межі балансової належності по ступені напруги 10 кВ. до мереж АТ «ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО» та споживачеві потрібно закупити послугу з розподілу електричної енергії  з річною потребою 100 000 кВт.год., розраховуємо орієнтовну вартість закупівлі:

100 000 кВт.год * 1,76978 грн (вартість 1 кВт.год по 2 класу, згідно постанови НКРЕКП 1794 від 21.12.2022 (зі змінами)) * 1,2 (ПДВ) = 212 373,6 грн. з ПДВ.

Етап № 3. Визначаємо очікувану вартість електричної енергії

Замовник після визначення обсягу (кількості кВт.год.) закупівлі електричної енергії, потрібно визначити вартість 1 (однієї) кВт. год. електричної енергії, яка буде враховуватися при визначенні очікуваної вартості за предмету закупівлі - електрична енергія.

А відтак потрібно визначити ціну за 1 кВт.год електричної енергії. Як це можна зробити враховуючи динаміку зміни ціни?

Варіанти дій:

1. направити паперовий / електронний запит мінімум трьом електропостачальникам задля отримання інформації про ціну на електричну енергію таких постачальників з прогнозом зміни ціни на майбутнє. І уже на підставі отриманих цінових пропозицій розрахувати очікувану вартість відповідно до пункту 1 розділу ІІІ «Методи визначення очікуваної вартості» Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затвердженої наказом Мінекономіки від 18.02.2020 № 275; Рекомендуємо при направленні запитів для визначення очікуваної вказувати наступну інформацію, для прикладу:

або

2. отримати інформацію про середньозважену ціну ринку «на добу на перед» / внутрішньодобовому ринку на сайті Оператора ринку за посиланням: https://www.oree.com.ua/, при цьому врахувати аналіз змін та коливання ціни на ринку в аналогічні періоди календарного року. Також при даному варіанті потрібно врахувати ціну (тариф) на послугу з передачі електричної енергії, встановлену Регулятором -  НКРЕКП та оприлюднену на офіційному сайті НКРЕКП, оператора системи передачі НАК «Укренерго». Також до ціни електричної енергії варто додати ПДВ та розрахунковий (приблизний) коефіцієнт націнки постачальника електричної енергії (можна зробити аналіз комерційних пропозицій постачальників оприлюднених на сайтах постачальників).

Тарифи на послугу з передачі електричної енергії замовник може знайти на офіційному веб – сайті НКРЕКП.  

Звичайно, якщо замовник використає перший варіант дій, в такому випадку розрахунки вартості всіх складових ціни електричної енергії буде здійснюватися постачальниками самостійно, єдине у запиті радимо вказати, що постачальник при наданні інформації про «прогнозовану ціну» зазначив всі складові формування ціни на електричну енергію, водночас збір інформації не тягне за собою ніяких зобов'язань замовника та отримується виключно з метою планування закупівлі та визначення орієнтованої (очікуваної) вартості закупівлі на майбутні періоди.

Як би не було, але ціна на електричну енергію є змінною та залежить від ціни електричної енергії на оптовому ринку та на інших сегментах ринку, регульованих цін на послуги з передачі та розподілу, а тому прогнозувати реальну ціну на електричну енергію на період бюджетування та проведення закупівлі електричної енергії, в тому числі і на весь період дії договору про закупівлю, є майже нереальним, але замовнику потрібно все ж таки це зробити.

До прикладу: річна потреба замовника 100 000 кВт.год. - розраховуємо орієнтовну вартість предмету закупівлі середньозважена ціна станом на РДН в зоні ОЕС Україна за 9 днів серпня 2023р. становить 4,11382 грн./кВт.год. + 0,48510 грн. (тариф на послугу з передачі електричної енергії, згідно постанови НКРЕКП № 1788 від 21.12.2022 без ПДВ) + 1 грн (моржа постачальника за 1 кВт.год *1,2 ПДВ = 120 004,599 грн.

Етап № 4. Визначаємо очікувану вартість послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії

Зауважуємо, що обов’язок здійснити закупівлю послуги з компенсації перетікань реактивної електричної енергії покладається на замовника у якого є об'єкт (об’єкти) електроенергії з дозволеною потужністю 50 кВт і більше, крім об'єктів, що споживають електроенергію на комунально-побутові потреби або технічні цілі багатоквартирних будинків (робота ліфтів, насосів, замково – переговорних пристроїв, освітлення дворів, східців і номерних знаків тощо).

Пунктом 4.33 глави 4.3 ПРРЕЕ визначено, що споживачі, які відповідно до методики, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, зобов'язані здійснювати розрахунки за перетікання реактивної електричної енергії, вносять плату за перетікання реактивної електричної енергії на поточний рахунок оператора системи, на території здійснення ліцензованої діяльності якого приєднані електроустановки споживачів, відповідно до умов договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, який може бути додатком до договору споживача про розподіл (передачу) електричної енергії. Умови участі цих споживачів у добовому регулюванні балансів реактивної потужності в електричних мережах оператора системи у разі потреби також зазначаються в цьому договорі.

Плата за перетікання реактивної електричної енергії призначена для адресного економічного стимулювання ініціативи споживача до впровадження технологічних заходів на вирішення питань з компенсації перетікань реактивної електричної енергії.

Величина плати за перетікання реактивної електричної енергії визначається оператором системи відповідно до методики, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, та цих Правил та зазначається у договорі про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії.

Порядок визначення плати за перетікання реактивної електричної енергії передбачено Методикою обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії, затвердженою наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 06.02.2018 № 87, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.04.2018 за № 392/31844 (далі — Методика).

Згідно пункту 2 Методики, розрахункове значення споживання реактивної електроенергії об'єкта споживача за розрахунковий період обраховується -  кВАр·год.

Оплата за звітний розрахунковий період здійснюється, якщо споживання або генерація реактивної електроенергії за об'єктом становить 1000 кВАр·год і більше (за відсутності відповідних засобів обліку реактивної електроенергії ці величини визначаються розрахунковим шляхом) (абзац 2 пункту 1 розділу ІІІ Методики).

Аналізуючи норми Методики значення має для замовника наявність або відсутність у вхідній точці вимірювання засобу обліку споживання реактивної електроенергії, тобто чи у замовника є окремий прилад обліку чи вмонтований облік у лічильник активної електричної енергії для обліку реактивної електричної енергії.

У разі відсутності засобів обліку (лічильника) розрахунок здійснюється за формулою де для обрахунку береться обсяг активної електричної енергії помноженого на коефіцієнт 0,8 (пункт 3 розділу ІІІ Методики).

Фактичні обсяги реактивної електричної енергії або розрахункові обсяги множаться на сердньозважену ціну РДН / ВДР та розраховуються за формулами  визначеними у Методиці.

Тому, надати рекомендацію замовникам, яку б могли застосовувати останні для визначення орієнтованої вартості закупівлі послуги з компенсації перетікань реактивної електричної енергії практично немає, водночас рекомендуємо задля правильного розрахунку очікуваної вартості даної послуги звернутися  до ОСР до якого приєднанні об’єкти замовника та спільно розрахувати очікувану вартість закупівлі послуги з компенсації перетікань реактивної електричної енергії.

#закупівлі електричної енергії#очікувана вартість#планування закупівель#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard