Статті

Вимоги національних стандартів при закупівлі дизельного палива

3
656

Сьогодні продовжуємо розглядати вимоги до предметів закупівлі, які передбачені пунктом 29 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості). Зокрема, розглянемо технічні вимоги до дизельного палива, які передбачені відповідним національним стандартом.

Пунктом 3 частини 2 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) передбачено, що тендерна документація повинна містити інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі).

Частиною 1 статті 23 Закону технічна специфікація повинна містити опис усіх необхідних характеристик товарів, робіт або послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні, функціональні та якісні характеристики.

Вимоги до дизельного палива визначені в національному стандарті ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови» (далі – ДСТУ), який набув чинності у відповідності до Наказу ДП «УкрНДНЦ» від 28.05.2015 № 45 «Про прийняття нормативних документів України, гармонізованих з міжнародними та європейськими нормативними документами, національних стандартів України, скасування нормативних документів України та міждержавних стандартів в Україні» та який прийнятий з метою забезпечення впровадження та застосування Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 № 927 (далі – Технічний регламент).

В ДСТУ за кліматичними умовами використання встановлено наступні марки дизельного палива:

  • Л — літнє, що використовують за температури повітря не нижче ніж 5 °С;
  • З — зимове, що використовують за температури повітря від 5 °С до мінус 20 °С;
  • Арк — арктичне, що використовують за температури повітря нижче ніж мінус 20 °С.

За рівнем екологічної безпеки встановлено такі екологічні класи дизельного палива:

  • Євро 3;
  • Євро 4;
  • Євро 5.

Окрім цього, ДСТУ передбачено, що умовна познака дизельного палива має містити:

  • літери ДП (позначення дизельного палива);
  • літерне позначення марки (Л, 3, Арк);
  • символ екологічного класу (Євро 3, Євро 4, Євро 5);
  • символ визначення вмісту (об’ємної частки) метилових / етилових естерів жирних кислот (В 0 — у разі їх відсутності; В5 — не більше ніж 5 %; В7 — понад 5 % та не більше ніж 7 %).

Також розділом 4 ДСТУ визначено, що дизельне паливо має відповідати вимогам цього стандарту і його потрібно виготовляти за технологічною документацією, затвердженою в установленому порядку. Дизельне паливо за своїми фізико-хімічними показниками має відповідати вимогам та  нормам, які наведені в даному ДСТУ.

З огляду на вимоги Закону та ДСТУ визначимо технічне завдання для закупівлі дизельного палива, наприклад, з рівнем екологічного класу Євро 5, які будуть відповідати ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови».

Приклад технічної специфікації на закупівлю дизельного паливо з рівнем екологічної безпеки Євро 5

Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та технічна специфікація до предмета закупівлі

Предмет закупівлі: дизельне паливо з рівнем екологічної безпеки Євро 5, код за ДК 021:2015: 09130000-9 - Нафта і дистиляти.

Кількість:

  • дизельне паливо Л: _______ (зазначається кількість літрів) літрів;
  • дизельне паливо З: _______ (зазначається кількість літрів) літрів;
  • дизельне паливо Арк: _______ (зазначається кількість літрів) літрів.

Порядок отримання палива: __________ (зазначається замовником, наприклад: смарт-картки та / або талони або наливом).

Строк поставки: ___________ (зазначається замовником).

Місце поставки: ___________ (зазначається замовником).

Вимоги до дизельне паливо з рівнем екологічної безпеки Євро 5:

Завантажити приклад технічної специфікації можна за цим посиланням

#вимоги замовника#відкриті торги#національні стандарти#технічні вимоги

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard