Статті

Відповідальність за незастосування вимог щодо підтвердження ступеня локалізації

2
349

Всі замовники знають, що закупівля товарів, визначених у підпункті 2 пункту 6-1 розділу Х “Прикінцеві та перехідні положення” Закону здійснюється виключно, якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує певний відсоток у році (у 2024 році - 20 відсотків), за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. гривень. А також  у разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, вартість якого у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. гривень, закупівля таких робіт чи послуг здійснюється з урахуванням особливостей, установлених пунктом 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону. Але не всі замовники знають, яка передбачена відповідальність у разі незастосування вимог щодо підтвердження ступеня локалізації. Тож в цьому матеріалі розглянемо, яка передбачена відповідальність за незастосування вимог щодо підтвердження ступеня локалізації товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг. 

Нормативно-правове регулювання застосування ступеня локалізації 

Згідно з пунктом 3 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі з урахуванням цих особливостей та з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом. 

Відповідно до абзацу 3 пункту 3 Особливостей під час здійснення публічної закупівлі відповідно до цих особливостей (крім випадків, передбачених абзацами четвертим - шостим цього пункту) замовники застосовують положення пункту 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, крім підпункту 4 пункту 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, з урахуванням положень, визначених цим абзацом. У разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, вартість якого у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує вартісні межі, визначені абзацом першим пункту 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, закупівля таких робіт чи послуг здійснюється з урахуванням особливостей, установлених пунктом 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону. 

Положення пункту 6-1 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону не застосовуються замовниками у разі: 

  • здійснення замовником закупівлі товарів, робіт чи послуг, якщо країною походження таких товарів (зокрема, якщо набуття замовником у власність таких товарів передбачається за результатом виконання робіт чи надання послуг) є країна, яка є стороною Угоди про державні закупівлі, укладеної 15 квітня 1994 р. в м. Марракеші, із змінами, внесеними Протоколом про внесення змін до Угоди про державні закупівлі, вчиненим 30 березня 2012 р. в м. Женеві, з якою Україна уклала інші міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, що містять положення про державні закупівлі, у тому числі угоди про вільну торгівлю, або країна, яка є учасником Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України “Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі”; 
  • здійснення замовником закупівлі товару для потреб Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів на їх запит з подальшою передачею таких товарів на облік запитувача. 

Особливості скеровують замовника до положень Закону України «Про публічні закупівлі» (надалі – Закон). 

Згідно до пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону закупівля товарів, визначених у підпункті 2 вказаного пункту здійснюється виключно, якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує певний відсоток у році (у 2024 році - 20 відсотків), за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. гривень. А згідно пункту 3 Особливостей у разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 6-1  розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, вартість якого у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. гривень, закупівля таких робіт чи послуг здійснюється з урахуванням особливостей, установлених пунктом 6-1  розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. 

Отже, законодавство зобов’язує замовників підтверджувати  ступінь локалізації товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг згідно  пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону незалежно від виду закупівлі

Відповідно до кожного виду закупівлі розглянемо, яка передбачена відповідальність у разі, якщо замовник не застосує вимоги стосовно підтвердження ступеня локалізації товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг, визначеного пунктом 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону. 

Відповідальність за незастосування вимог щодо підтвердження ступеня локалізації у відкритих торгах 

Згідно до підпункту 1 пункту 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону уповноважений орган здійснює моніторинг дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 

В свою чергу Закон скеровує до Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2022 р. № 861 (далі - Порядок № 861), який встановлює механізм підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, що є предметом закупівлі і визначені підпунктом 2 пункту 6-1 розділу Х Прикінцеві та перехідні положення Закону України “Про публічні закупівлі” та додатковим переліком товарів, що затверджується Кабінетом Міністрів України відповідно до підпункту 3 пункту 6-1 розділу Х Прикінцеві та перехідні положення Закону. 

Пункт 13-1 Порядку №861 встановлює, що замовник визначає в тендерній документації на закупівлю предмета закупівлі, внесеного до переліку, вимогу щодо надання учасником процедури закупівлі сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT) щодо виробника, продукція якого пропонується таким учасником, або національних стандартів, якими їх замінено, виданого акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності. 

Учасник процедури закупівлі на таку вимогу замовника в тендерній документації подає у складі тендерної пропозиції копію сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT) щодо виробника, продукція якого пропонується таким учасником, або національних стандартів, якими їх замінено, виданого акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності. 

Якщо предметом закупівлі, внесеним до переліку, є колісні транспортні засоби, замовник визначає в тендерній документації вимогу щодо надання учасником процедури закупівлі сертифіката типу обладнання (або сертифікат типу транспортного засобу) чи сертифіката відповідності транспортних засобів або обладнання, чи сертифіката відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено місцезнаходження виробника колісного транспортного засобу в Україні, виданого органом із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання, який відповідно до законодавства призначений Мінінфраструктури, чи свідоцтво про присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI), що входить в структуру ідентифікаційного номера колісного транспортного засобу (VIN), виданого національною організацією України, уповноваженою на ведення реєстрації та присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI). 

Учасник процедури закупівлі на таку вимогу замовника в тендерній документації подає у складі тендерної пропозиції сертифікат типу обладнання (або сертифікат типу транспортного засобу) чи сертифікат відповідності транспортних засобів або обладнання, чи сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено місцезнаходження виробника колісного транспортного засобу в Україні, виданий органом із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання, який відповідно до законодавства призначений Мінінфраструктури, чи свідоцтво про присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI), що входить в структуру ідентифікаційного номера колісного транспортного засобу (VIN), виданого національною організацією України, уповноваженою на ведення реєстрації та присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI). 

З аналізу вище викладеної інформації робимо висновок, що при здійсненні закупівлі шляхом проведення відкритих торгів замовник на виконання вимог Порядку №861 та абзацу 1 частини 3 статті 22 Закону  (тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації) повинен встановити в тендерній документації вимоги передбачені законодавством для підтвердження ступеня локалізації  товару.  

В такому випадку не встановлення вимог щодо підтвердження ступеня локалізації товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг, згідно  пункту 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону, в тендерній документації  може бути розцінено як адміністративне правопорушення передбачене  частиною 1 статті 164-14 КУпАП, а саме: тендерна документація складена не у відповідності із вимогами закону та тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн). 

Приклади вимог тендерної документації стосовно підтвердження ступеню локалізації можна знайти в матеріалі Локалізація: аналізуємо зміни від 09.07.2024 та надаємо приклад встановлення вимог у тендерній документації.  

Розглянемо практику моніторингів ДАСУ.

Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі    UA-2023-11-02-008702-a: Однак, вимоги щодо наявності в учасника процедури закупівлі сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT) та сертифіката відповідності транспортних засобів або обладнання чи сертифіката відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено ідентифікаційний номер (VIN) колісного транспортного засобу з його міжнародним ідентифікаційним кодом (WMI) виробника колісного транспортного засобу в Україні та місцезнаходження виробника колісного транспортного засобу в Україні, у тендерній документації відсутні. 

Отже, на порушення вимог абзацу першого частини третьої статті 22 Закону № 922-VIII, а також абзацу третього пункту 3 та абзацу першого пункту 28 Особливостей № 1178 Замовник не зазначив у тендерній документації вимог до учасників процедури закупівлі, передбачених пунктом 13¹ Порядку № 861. 

Зобов'язанння щодо усунення порушення: З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері закупівель, керуючись статтями 5 та 10 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» та статтею 8 Закону України «Про публічні закупівлі» Північний офіс Держаудитслужби зобов’язує здійснити заходи направлені на недопущення встановлених порушень у подальшому, зокрема шляхом притягнення до відповідальності осіб, якими допущені порушення та протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про вжиття таких заходів. 

В даній закупівлі проведеним моніторингом було встановлено таке порушення - тендерна документація складена не у відповідності до вимог закону та притягнуто уповноважену особу  до адміністративної відповідальності.

Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі UA-2023-11-03-001946-a: Моніторингом установлено, що на порушення вимог абзаца першого пункту 3 статті 22 Закону № 922 та пункту 13-1 Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.2022 № 861 із змінами внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 року № 950 (далі Порядок № 861), Замовник у складі тендерної документації не вимагає надання документів від учасників, передбачених пунктом 13-1 Порядку № 861, а саме: копії сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT) щодо виробника, продукція якого пропонується таким учасником, або національних стандартів, якими їх замінено, виданого акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності, що водночас є порушенням пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922 щодо здійснення Замовником закупівлі товарів, визначених підпунктом 2 цього пункту, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує 15 % у 2023 році. 

Зобов'язанння щодо усунення порушення: З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, керуючись статтями 2, 5 та 10 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» та статтею 8 Закону України «Про публічні закупівлі» Східний офіс Держаудитслужби зобов`язує здійснити заходи щодо усунення виявлених шляхом припинення зобов`язань за Договором від 27.11.2023 № ПОКН-2 через укладання додаткової угоди з дотриманням положень Господарського кодексу України і Цивільного кодексу України та протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про вжиття таких заходів. 

За результатом проведеного моніторингу було встановлено такі порушення : тендерна документація складена не у відповідності до вимог закону; інші порушення законодавства у сфері закупівель (порушення пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922). Для усунення виявлених порушень замовнику довелося розірвати договір про закупівлю.

Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі  UA-2023-11-07-016608-a: За результатом проведеного моніторингу установлено, що на порушення абзацу першого пункту 3 статті 22 Закону та пункту 13-1 Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.2022 № 861 (далі – Порядок №861), замовник у складі тендерної документації не вимагає надання документів, передбачених пунктом 13-1 Порядку №861. 
 
Також, моніторингом установлено, що за результатом процедури закупівлі переможцем торгів визнано учасника ТОВ «А-ТЕРА», який пропонує тракторний самоскидний причіп марки ТСП-10т, що відповідає вимогам Замовника, проте зазначений товар на момент визначення переможця та укладання договору про закупівлю не міститься в реєстрі локалізованих товарів за посиланням

З огляду на викладене, під час здійснення моніторингу процедури закупівлі Держаудитслужба 21.12.2023 звернулась через електронну систему закупівель до Замовника щодо надання пояснення (інформації та документів) по вищевикладеним фактам. 

Так, згідно наданих пояснень Замовник повідомляє та посилається на тракторний самоскидний причіп ТСП-10, виробником якого є ТОВ «Завод Кобзаренка» та ступінь локалізації якого є 51.75% 
Проте, моніторингом установлено, що предметом закупівлі та згідно специфікації до договору придбається тракторний самоскидний причіп ТСП-10т. Крім того згідно офіційного сайту виробника ТОВ «Завод Кобзаренка» за адресою https://kobzarenko.com.ua/ua/produkciya/tractor-trailers вищезазначені товари є відмінними не тільки за моделями, але й за технічними характеристиками. 

Таким чином Замовником проведена закупівля нелокалізованого товару, вартість якого становить 538 250 грн, проведена попередня оплата за товар у вигляді авансу в сумі 134 562,50, чим порушено вимоги пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. 

Зобов'язанння щодо усунення порушення: З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, керуючись статтями 5 та 10 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» та статтею 8 Закону України «Про публічні закупівлі», Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області зобов’язує здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень шляхом припинення зобов’язань за договором та протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про усунення порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку. 

Для усунення встановлених моніторингом порушень (тендерна документація складена не у відповідності до вимог закону, інші порушення законодавства у сфері закупівель (порушено вимоги пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону), ненадання інформації, документів у випадках, передбачених законом) замовнику також довелося припинити зобов’язання за договором.

Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі  UA-2024-01-12-006846-a: Моніторингом встановлено, що відповідно до Технічного завдання (міститься у Додатку №2 до тендерної документації) при виконанні робіт за досліджуваною процедурою закупівлі передбачено придбання та монтаж насосних агрегатів занурювальних в кількості 2 шт для каналізаційної насосної станції (насос занурювальний Q=10м3/год, Гном 10/10 380V; ( маса=0,9)). 

Також, учасником ТОВ «ПРОМІН БУД СЕРВІС» у складі тендерної пропозиції надано Локальний кошторис на будівельні роботи №02-03-01 (насосна станція фільтрат), в якому враховано монтаж насосного агрегату занурювального, маса 0,016т та Локальний кошторис №02-03-03 на придбання устаткування, меблів та інвентарю, в якому враховано насоси занурювальні Q =10м3/год, Гном 10/10 380V; (маса=0,9) в кількості 2 шт. 
 

У наданій під час моніторингу інформації Замовником, зокрема, зазначено, що ТОВ «ПРОМІН БУД СЕРВІС» при виконанні робіт за предметом закупівлі будуть встановлені наступні насоси: 1) насос DTNR 20-22-3m зі ступенем локалізації 23,96 % (ID: e43175ff49e5456b8931df3b8c883a1d, посилання на сайт для перевірки інформації: https://prozorro.gov.ua/uk/search/products?text=DTNR+20-22-3m); 2) насос Н-403ЕР зі ступенем локалізації 84,56 % (ID: 036ddb498b7e4bcd9639db3f0cb1f3fe, посилання на сайт для перевірки інформації: https://prozorro.gov.ua/uk/search/products?text=%D0%9D-403%D0%95%D0%A0). 

Проте, проведеним моніторингом встановлено, що тендерна документація Замовника не містить вимоги щодо надання учасниками сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT) щодо виробника, продукція якого пропонується таким учасником, або національних стандартів, якими їх замінено, виданого акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності, чим порушено вимоги пункту 13-1 Порядку №861. 

У наданому під час моніторингу поясненні Замовником зазначено, що на стадії підписання договору про закупівлю і узгодження договірної ціни ТОВ «ПРОМІН БУД СЕРВІС» на виконання підпункту 13 пункту 2 Розділу 5 тендерної документації було підтверджено ступінь локалізації товару у відповідності до пункту 13-1 Порядку №861, а саме надано довідку №8/27 від 10.04.2024 з інформацією про обладнання та його ступінь локалізації і копії сертифікатів відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015, IDT) виробників, а також зазначеним листом було надано посилання на сайт уповноваженого органу для перевірки інформації щодо ступеня локалізації.  

Проте, викладене у наданій Замовником під час моніторингу інформації не спростовує порушення вимог пункту 13-1 Порядку №861 щодо необхідності зазначення у тендерній документації вимоги про надання учасником процедури закупівлі сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT) щодо виробника, продукція якого пропонується таким учасником, або національних стандартів, якими їх замінено, виданого акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності. 

Зобов'язанння щодо усунення порушення: З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері закупівель, керуючись статтею 2 та 5 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» та статтею 8 Закону України «Про публічні закупівлі», Західний офіс Держаудитслужби зобов’язує вжити заходи щодо усунення порушення (зокрема, шляхом проведення роз’яснювальної роботи, економічних навчань тощо) щодо недопущення у подальшому порушень вимог пункту 13-1 Порядку №861 при складанні тендерної документації. 

В цій закупівлі аудитори кваліфікували порушення пункту 13-1 Порядку №861  як інші порушення законодавства у сфері закупівель (Встановлено порушення вимоги пункту 13-1 Порядку №861.), тобто не встановили порушення, що тендерна документація складена не у відповідності до вимог закону та відповідно  в цьому моніторингу усунення порушення передбачає вжиття заходів (зокрема, шляхом проведення роз’яснювальної роботи, економічних навчань тощо) щодо недопущення у подальшому порушень вимог пункту 13-1 Порядку №861 при складанні тендерної документації.

Відповідальність за незастосування вимог щодо підтвердження ступення локалізації у закупівлях через електронний каталог 

Відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженому постановою Кабміну від 14.09.2020 № 822 (далі – Порядок № 822) у запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару замовник може визначити виключно інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення в межах специфікації товару, визначеної адміністратором. Запит пропозицій постачальників не повинен містити вимог до постачальника та інших документів, які не передбачені  Порядком № 822. 

Порядок № 822 не встановлює вимог щодо застосування положення пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону та містить заборону встановлювати вимоги, які не передбачені ним. 

Тому при здійсненні  запиту пропозицій постачальників без застосування ступеня локалізації товару, який є предметом закупівлі,  замовник порушує вимоги пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону та абзацу 3 пункту 3 Особливостей, проте згідно статті 164-14 КУпАП за таке порушення відсутня адміністративна відповідальність. 

Відповідно до кожного виду закупівлі розглянемо, яка передбачена відповідальність у разі, якщо замовник не застосує вимоги стосовно підтвердження ступеня локалізації товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг, визначеного пунктом 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону. 

В свою чергу пропонуємо не закуповувати товар, який визначений підпунктом 2 пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону через запит пропозицій постачальників. Тобто, рекомендуємо замовникам здійснювати закупівлю товару, що визначений підпунктом 2 пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону шляхом проведення відкритих торгів, таким чином замовник не порушить вимоги законодавства та задовольнить свою потребу з урахуванням положень підпункту 3 пункту 3 Особливостей. 

Відповідальність за незастосування вимог щодо підтвердження ступеня локалізації при укладені «прямого» договору при закупівлі робіт згідно пункту 11 Особливостей  

Згідно пункту 11 Особливостей для здійснення закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких є меншою, ніж 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких є меншою, ніж 200 тис. гривень, робіт, вартість яких є меншою, ніж 1,5 млн. гривень, замовники можуть використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів. У разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом, вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та оприлюднює відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. 

Відповідно до абзацу 3 пункту 3 Особливостей  у разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, вартість якого у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує вартісні межі, визначені абзацом першим пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, закупівля таких робіт чи послуг здійснюється з урахуванням особливостей, установлених пунктом 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. 

Як бачимо згідно пункту 11 Особливостей можливе здійснення закупівлі робіт, виконання яких передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, вартість якого у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, оскільки вартісні межі для закупівлі робіт визначенні пуктом 11 Особливостей дозволяють здійснити закупівлю з урахуванням особливостей, установлених пунктом 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. 

В свою чергу пункт 11 Особливостей не містить заборони встановлювати вимоги до учасника щодо підтвердження ступення локалізації товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт,  визначеного пунктом 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, при укладенні договору або самостійно перевірити інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару, який є замовник набуває у власність під час виконання робіт. 

Тому при здійсненні  закупівлі робіт «прямим» договором згідно пункуту 11 Особливостей без застосування ступеня локалізації товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт,  замовник порушує вимоги пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону та абзацу 3 пункту 3 Особливостей, проте згідно статті 164-14 КУпАП за таке порушення відсутня адміністративна відповідальність. 

Відповідальність за незастосування вимог щодо підтвердження ступеня локалізації при укладенні договорів про закупівлю за винятками згідно пункту 13 Особливостей 

Пункт 13 Особливостей визначає, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару, на підставах визначених цим же пунктом. 

В свою чергу пункт 13 Особливостей не містить заборони встановлювати вимоги до учасника щодо підтвердження ступення локалізації товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг, визначеного пунктом 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону, при укладенні договору або самостійно перевірити інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час надання послуг / виконання робіт. 

Якщо замовник здійснює закупівлю на підставі пп. 6 п.13 Особливостей, необхідно дотримуватися умови даної підстави: технічні, кількісні та якісні характеристики, проект договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 цих особливостей)). Тобто, замовник повинен вимагати від учасника, з яким планує укласти прямий договір по виключенню, всі ті документи та інформацію щодо підтвердження ступеню локалізації, який вимагав у відкритих торгах, що не відбулися. 

За укладення договору про закупівлю згідно пункту 13 Особливостей без застосування ступеня локалізації товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг не передбачена адміністративна відповідальність згідно статті 164-14 КУпАП, але в той же час замовник порушує вимоги пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону та абзацу 3 пункту 3 Особливостей. Тому радимо при здійсненні закупівель згідно пункту 13 Особливостей застосовувати ступінь локалізації до товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг та не допускати порушень законодавства. 

Перейдемо до розгляду практики моніторингів ДАСУ. Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі  UA-2023-11-20-010444-a: Проведеним під час моніторингу аналізом умов укладеного Договору №221 та додатків до нього (договірної ціни та локальних кошторисів) встановлено, що при виконанні робіт за предметом досліджуваної закупівлі, зокрема, передбачено монтаж насоса із заглибним електродвигуном (пункт 34 розділу 3 Локального кошторису на будівельні роботи №06-01-01; пункт 52 «насос свердловинний SQ 2-115» Підсумкової відомості ресурсів) у кількості 1 шт. 

Слід зазначити, що відповідно до наданої Замовником інформації роботи за Договором №221 виконані підрядною організацією «СПЕЦБУДМОНТАЖ-21» у визначені вказаним договором строки. 

… 

Замовником у наданому (опублікованій) на вищевказаний запит поясненні, зокрема, повідомлено про неможливість надання документального підтвердження відповідності пропонованого підрядником устаткування, а саме насосу свердловинного SQ 2-115, а також вказано що обладнання не занесено в перелік локалізованих товарів. 

Крім того, проведеним під час моніторингу аналізом Переліку товарів з підтвердженим ступенем локалізації (15 і більше відсотків) на офіційному веб-сайті Мінекономіки (https://cutt.ly/SX8MmIQ) та на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель (https://prozorro.gov.ua/page/localisation) інформації щодо товару: насос свердловинний SQ 2-115 із підтвердженим ступенем локалізації більше 15 відсотків у Переліку товарів з підтвердженим ступенем локалізації не виявлено. 

З урахуванням вищевикладеного досліджувану закупівлю робіт з будівництва артезіанської свердловини на території Комунального підприємства «Апостолівська міська лікарня» Апостолівської міської ради» (виконання яких передбачає набуття Замовником у власність товару, визначеного пунктом 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, зокрема насосу свердловинного SQ 2-115) здійснено з порушенням вимог пункту 3 Особливостей №1178, а також пункту 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. 

Висновок про наявність або відсутність порушень: За результатами аналізу питання укладання договору про закупівлю встановлено порушення вимог пункту 3 Особливостей №1178, а також пункту 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. 

Аудитори  в цій закупівлі встановили  порушення вимог пункту 3 Особливостей №1178, а також пункту 6-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону при здійсненні закупівель товарів, щодо яких встановлено особливості локалізації відповідно до вимог Закону та зобов’язали здійснити заходи (зокрема, шляхом притягнення до відповідальності осіб, якими допущені порушення, проведення роз’яснювальної роботи, економічних навчань, тощо) щодо недопущення в подальшому порушення.

Підсумки 

Аналізуючи вище розглянутий матеріал можемо дійти до висновку, що лише в випадку не встановлення вимог щодо підтвердження ступеня локалізації товару, який є предметом закупівлі чи товару, який замовник набуває у власність під час виконання робіт / надання послуг, згідно  пункту 6-1 розділу Х «Прикінцевих та перехідних положень» Закону, в тендерній документації  можливе настання адміністративної відповідальності згідно частини 1 статті 164-14 КУпАП. В інших випадках встановлюється порушення абзацу 3 пункту 3 Особливостей та пункту 6-1 розділу Х “Прикінцеві та перехідні положення” Закону. 

#виключення у закупівлях#відкриті торги#допорогові закупівлі#закупівлі через електронний каталог#локалізація у закупівлях#моніторинг закупівель#прямий договір

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard