Статті

В яких випадках замовник може не зазначати місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження постачальника та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг

1
525

У відповідності до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (зі змінами) (далі – Особливості) замовник здійснюючи закупівлі повинен оприлюднювати певну інформацію, зокрема про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг.

Водночас в умовах воєнного стану оприлюднення такої інформації може нести загрозу безпеці замовника та / або постачальника. Тому Особливості містять норми, які дозволяють замовникам не оприлюднювати інформацію, яка може нести загрозу безпеці замовника та / або постачальника.

Так, кількома нормами Особливостей передбачено, що у разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом та / або цими особливостями) несе загрозу безпеці замовника та / або постачальника, така інформація може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

Однак в яких випадках замовники можуть не публікувати таку інформацію розберемося далі.

Випадок №1. Звіт про виконання договору про закупівлю за результатами здійснення закупівель згідно пункту 10 Особливостей

Перший випадок, коли замовники можуть не публікувати інформацію про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг є звіт про виконання договору про закупівлю.

Зокрема, абзацом 1 пункту 4 Особливостей визначено, що у разі виконання сторонами договору про закупівлю, укладеного відповідно до пункту 10 цих особливостей, або закінчення строку дії такого договору про закупівлю за умови його виконання сторонами, або його розірвання замовник обов’язково оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю у строки, визначені пунктом 12 частини 1 статті 10 Закону.

Абзацом 4 зазначеного пункту передбачено, що у разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом та/або цими особливостями) несе загрозу безпеці замовника та / або постачальника, така інформація в звіті про виконання договору про закупівлю, який укладений відповідно до пункту 10 цих особливостей, може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

З огляду на зазначені положення, замовники при оприлюдненні звіту про виконання договору про закупівлю за результатами здійснення закупівель згідно пункту 10 Особливостей (при проведенні відкритих торгів та закупівлі шляхом використання електронного каталогу для закупівлі товару) при оприлюдненні інформації про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг можуть зазначати назву населеного пункту місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або назву населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

Випадок № 2. Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель відповідно до пункту 13 Особливостей

Наступний випадок щодо можливості не зазначення інформації про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг стосується оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель відповідно до пункту 13 Особливостей.

Так, в абзаці 29 пункту 13 Особливостей зазначається, що в разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом та / або цими особливостями) несе загрозу безпеці замовника та / або постачальника, така інформація в договорі про закупівлю, який укладається відповідно до цього пункту та оприлюднюється в електронній системі закупівель, може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

Відповідно оприлюднюючи звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель відповідно до пункту 13 Особливостей замовники можуть зазначати тільки інформацію про назву населеного пункту місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

Випадок № 3. Проведення відкритих торгів

Ще одним випадком, коли замовники можуть зазначати тільки назву населеного пункту є пункт 27 Особливостей в якому йдеться, що у разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом та / або цими особливостями) несе загрозу безпеці замовника та / або постачальника, така інформація може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та / або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

При цьому, в даному пункті не зазначається в яких випадках замовники можуть застосовувати даний пункт. Тому тут можна припустити, що дана умова стосується здійснення всіх закупівель, які здійснюються згідно Особливостей.

Проте, якщо звернутися до розділу, в якому міститься зазначений пункт 27 Особливостей, то тут бачимо, що він міститься в розділі «Порядок проведення відкритих торгів». Тому керуватись даним пунктом замовники можуть виключно здійснюючи закупівлю відкритих торгів. Наприклад, в оголошенні про проведення відкритих торгів та тендерній документації замовники можуть не зазначати інформацію про місцезнаходження замовника, а вказати тільки назву його населеного пункту.

Водночас, що стосується інших видів закупівель, зокрема, які передбачені пунктом 11 Особливостей, то замовники повинні оприлюднювати інформацію про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, оскільки Особливостями не передбачено виключень щодо зазначення інформації про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг.

При цьому, важливо враховувати, що зазначення інформації про місцезнаходження замовника та / або місцезнаходження постачальника та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг повинно нести загрозу безпеці замовника та / або постачальника. Проте Особливості не містять жодних вимог до такого обґрунтування / підтвердження, тому замовник повинен в кожному конкретному випадку приймати рішення про зазначення такої інформації.

#відкриті торги#воєнні закупівлі#договір про закупівлю#закупівлі через електронний каталог#звітування у закупівлях#прямий договір

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard