Статті

Укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу згідно Особливостей

0
536

Продовжуємо далі розглядати підстави для укладення прямого договору про закупівлю у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (далі – Особливості). Сьогодні розглянемо підставу для укладення договору, а саме: роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності такого випадку, як укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу.

З огляду на дану норму укласти договір про закупівлю замовники можуть виключно з переможцями архітектурного або мистецького конкурсу. Тобто укладенню договору про закупівлю повинно передувати проведення зазначених конкурсів. Далі розглянемо особливості проведення таких конкурсів та документи, які повинні підтвердити правомірність укладення такого конкурсу.

Архітектурний конкурс

Закон України «Про архітектурну діяльність» визначає особливості архітектурного конкурсу. В свою чергу, порядок проведення архітектурного конкурсу визначений постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.1999 № 2137 «Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів» (далі – Порядок).

Так, в статті 6 зазначеного Закону йдеться, що архітектурні та містобудівні конкурси (місцеві, регіональні, всеукраїнські, міжнародні) проводяться для виявлення кращих архітектурно-планувальних, інженерно-технічних та економічних проектних пропозицій щодо об'єктів містобудування та архітектури і визначення виконавців проектної документації. Архітектурні та містобудівні конкурси можуть організовуватися також для виявлення кращої проектної пропозиції щодо забудови конкретних земельних ділянок.

Виключно на конкурсній основі здійснюється розроблення проектів об'єктів архітектури, реалізація яких має суттєвий вплив на розвиток і формування забудови населених пунктів, а також об'єктів, які розміщуються в зоні охорони пам'яток історії та культури або можуть негативно впливати на території і об'єкти природно-заповідного фонду.

Хто проводить конкурс?

В Законі України «Про архітектурну діяльність» зазначено, що необхідність проведення архітектурних конкурсів визначається згідно з вимогами містобудівного законодавства та за рішеннями центральних і місцевих органів виконавчої влади, виконавчих органів місцевих рад, а також за ініціативою замовників та об'єднань професійних архітекторів.

У відповідності до Порядку замовник  конкурсу  -  центральний, місцевий орган виконавчої влади,   виконавчий   орган  місцевої  ради,  уповноважений  орган містобудування  та  архітектури,  юридична  особа, громадянин який організовує  і  проводить  конкурс  та здійснює його фінансування.

Окрім цього, в Порядку зазначено, що практичну  реалізацію  заходів,  пов'язаних з проведенням конкурсу, замовник конкурсу здійснює самостійно або на договірних засадах доручає її іншій особі.

Замовник конкурсу залучає до проведення конкурсу Національну спілку архітекторів або її місцеві  організації з метою:

  • розроблення або погодження програми та умов конкурсу;
  • організації виставок,  творчого  і  громадського  обговорення конкурсних проектів;
  • поширення інформації про проведення конкурсів.

Учасники конкурсу

Порядком визначені наступні учасники конкурсу: фахівці, авторські колективи фахівців, юридичні особи, які офіційно подали замовнику конкурсу заяву про намір узяти участь у конкурсі, або  запрошені замовником до участі у конкурсі, зареєстровані замовником  конкурсу і подали на конкурс проекти, які відповідають його умовам.

Учасниками конкурсів не можуть бути члени журі, відповідальний секретар конкурсу, їхні близькі родичі, особи, які готували конкурсну документацію, а також особи, які безпосередньо пов'язані з членами журі виконанням трудових обов'язків.

Види конкурсів

Порядком визначено наступні види архітектурних конкурсів за територіальною ознакою:

  • міжнародні;
  • всеукраїнські;
  • регіональні;
  • місцеві.

Також існують такі види конкурсів:

  • відкритий;
  • закритий;
  • замовлений.

Відкритий конкурс проводиться без обмеження кількості учасників, професійний рівень яких  відповідає вимогам, встановленим умовами конкурсу.

Закритий конкурс проводиться шляхом запрошення конкретних учасників або їх відбору на умовах, що  встановлюються замовником конкурсу.

Замовлений конкурс проводиться у формі закритого конкурсу із замовленням проектів на договірних засадах.

Етапи конкурсу

Конкурси всіх видів можуть складатися з одного або двох турів, що визначається умовами конкурсу.

Перший тур конкурсу може проводитися за правилами відкритого конкурсу.

Другий тур проводиться виключно за правилами закритого або замовленого конкурсу.

Підбиття підсумків конкурсу

Після проведення конкурсу складається виконавчий кошторис. Витрати на проведення конкурсу включаються до зведеного кошторису розроблення відповідної проектно-кошторисної документації на будівництво об'єкта або містобудівної документації.

Законом України «Про архітектурну діяльність» визначено, що переможці архітектурних та містобудівних конкурсів визначаються журі, до складу якого повинно входити не менш як дві третини висококваліфікованих фахівців у сфері містобудування та архітектури.

Рішення про визначення переможця конкурсу приймаються простою більшістю голосів шляхом відкритого або таємного голосування. У разі рівного розподілу голосів, поданих за конкурсний проект, голова журі має право вирішального голосу. Рішення журі є остаточним і не може бути змінено, в тому числі й замовником конкурсу. Підсумки конкурсу оформляються:

  • протоколом про підсумки конкурсу, який містить оцінку конкурсних проектів та  рекомендації щодо їх використання, обгрунтування прийнятого рішення або причин відхилення конкурсних проектів від розгляду, інші міркування журі. Протокол підписується головою та секретарем журі;
  • рішенням журі про розподіл премій та інших видів заохочення. Рішення журі підписується усіма його членами, що брали участь у засіданні.

Зазначені документи передаються замовнику конкурсу у тижневий термін з дати підбиття підсумків. Автор проекту, який переміг у конкурсі, має переважне право на подальше розроблення проектної документації, якщо інше не передбачено умовами конкурсу. Особа, конкурсний проект якої визнано кращим, користується переважним правом його реалізації.

Якими документами підтверджувати укладення договору про закупівлю за результатами архітектурного конкурсу?

З огляду на викладене, документом, яким визначається переможець архітектурного конкурсу є протокол про підсумки конкурсу. Окрім цього, підтвердити проведення конкурсу замовник може наступними документами:

  • рішення про проведення архітектурного конкурсу;
  • оголошення про проведення конкурсу;
  • програму конкурсу.

Мистецький конкурс

Порядок та особливості мистецького конкурсу визначені «Положенням про організацію та проведення мистецьких конкурсів», яке затверджено Наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 14.05.2020 № 1744 «Про забезпечення організації та проведення мистецьких конкурсів». Дане положення прийнято відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та пункту 4 Положення про Міністерство культури та інформаційної політики України.

Організатор мистецького конкурсу

Рішення про проведення конкурсу з метою визначення переможців серед культурно-мистецьких проєктів приймається Міністерством культури та інформаційної політики України (далі – МКІП) згідно з планом заходів щодо захисту національного інформаційного простору, затвердженим МКІП, а також планами роботи структурних підрозділів МКІП, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління.

Для організації та проведення конкурсу МКІП створює конкурсну комісію Міністерства культури та інформаційної політики (далі - Комісія), яка оприлюднює на офіційному вебсайті МКІП оголошення про проведення конкурсу. Таке оголошення містить вимоги до проєктів, адресу, за якою приймаються проєкти, строки їх подання та строки проведення конкурсу.

Етапи проведення конкурсу

Конкурс складається з трьох етапів.

1- етап:

  • розміщення на офіційному вебсайті МКІП інформації про прийняті до участі в конкурсі проєкти;
  • онлайн-голосування за подані проєкти, яке триває не менше п'яти робочих днів.

2–й етап:

  • оцінювання комісією поданих проєктів та оголошення результатів.

Для оцінювання проєкту членами Комісії заповнюється Картка експертної оцінки проєкту, наведена у додатку 2 до цього Положення. Оцінювання проводиться за п'ятибальною шкалою відповідно до трьох критеріїв: відповідний досвід заявника (портфоліо), оригінальність ідеї (актуальність теми, новизна, соціальна важливість проєкту), вартість виробництва (ціна). До участі у третьому етапі мистецького конкурсу за рішенням Комісії допускаються проєкти, які за результатами оцінювання членами Комісії отримали середню оцінку не менше 3,5 бала. За результатами розгляду проєктів Комісія складає протокол, в якому визначаються учасники, які допускаються для участі у третьому етапі конкурсу

3-й етап:

  • презентація учасниками проєктів на засіданні комісії.

За результатом оцінювання презентацій проєктів Комісія складає протокол, в якому визначаються переможці конкурсу. Переможцями конкурсу є проєкти, які набрали найбільшу середню оцінку. Протокол Комісії, в якому визначено переможців конкурсу, оформлюється відповідним наказом МКІП.

Якими документами підтверджувати укладення договору про закупівлю за результатами мистецького конкурсу?

За аналогією з архітектурним конкурсом документами, які можуть підтвердити укладення договору про закупівлю згідно даної підстави є наказ МКІП, яким оформлюється протокол визначення переможців конкурсу. Ще підтвердженням проведення конкурсу можуть бути документи, які складались під час проведення конкурсу – службові записки, заявки учасників, описи проєктів.

Підсумки

Необхідною передумовою укладення договору про закупівлю згідно підпункту 5 пункту 13 Особливостей, а саме: роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу є проведення архітектурного чи мистецького конкурсу.

Порядок та особливості проведення архітектурного конкурсу визначений Законом України «Про архітектурну діяльність» та постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.1999 № 2137 «Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів».

Натомість порядок мистецького конкурсу визначені «Положенням про організацію та проведення мистецьких конкурсів», яке затверджено Наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 14.05.2020 № 1744 «Про забезпечення організації та проведення мистецьких конкурсів».

Основними документами, які повинні підтвердити укладення договору про закупівлю згідно даної підстави у випадку проведення архітектурного конкурсу є протокол про підсумки конкурсу, у випадку проведення мистецького конкурсу - наказ МКІП, яким оформлюється протокол визначення переможця мистецького конкурсу.

#відкриті торги#прямий договір

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard