Статті

Що робити, якщо при публікації звіту згідно Постанови № 169 не завантажили файл із договором?

0
261

Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи (далі – звіт) наразі може публікуватися у таких випадках:

  • вартість предмета закупівлі менше 50 тис. грн і укладається прямий договір відповідно до частини 3 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі»;
  • відповідно до частини 7 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» є підстави не проводити спрощену закупівлю і укладається прямий договір;
  • закупівля направлена на боротьбу з коронавірусом, яка здійснюється відповідно до абзацу 1 #nbsp;пункту 3-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі»;
  • закупівля проводиться під час воєнного стану відповідно до Постанова Кабміну від 28.02.2022 № 169 (далі – Постанова № 169).

Форма для створення усіх видів звітів однакова. Єдине, що при публікації останніх двох звітів (назвемо їх «протикоронавірусні» і «воєнні») на майданчику потрібно поставити позначку у відповідному полі:

А от вимоги законодавства для таких звітів трохи відрізняються. Зокрема, при публікації протикоронавірусних та воєнних звітів замовники повинні обов’язково оприлюднити файл з договором та всіма додатками до нього. Для інших видів звіту оприлюднення файлу не є обов’язковим. Тому електронна система працює таким чином, що ви зможете створити звіт, не завантаживши файл. Щоб убезпечити замовників від порушення, з 29.04.2022 на майданчику Zakupki.prom неможливо опублікувати звіт з позначкою «COVID-19» або «Українська Визвольна Війна» без завантаження файлу.

Однак що робити, якщо ви оприлюднювали звіт раніше або працюєте на іншому майданчику і все ж таки забули завантажити файл з договором? Нагадаємо, що неоприлюднення договору та додатків до нього може розцінюватися як неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі, що тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 грн) відповідно до статті 164-14 КУпАП. Для того, щоб уникнути порушення розглянемо можливі варіанти дій замовників.

Варіант № 1. Завантажити файл використовуючи можливості для оприлюднення додаткових угод

Варто звернути увагу, що дозавантажити договір та додатки до нього після оприлюднення звіту технічної можливості немає. Але замовнику необхідно виконати вимоги Постанови № 169, тобто оприлюднити договір та додатки до нього, тому першим варіантом є їх оприлюднення через функціонал оприлюднення додаткових угод. Чи є у такому варіанті ризики?

Ні, адже Постановою № 169 передбачено, що замовник має оприлюднити звіт, договір та додатки до нього ;не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, тобто у період з дня укладання договору до 20 дня після припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Тож строки замовник не порушить, що ж стосується оприлюднення договору та додатків до нього через функціонал додаткових угод, то Постанова № 169 не має окремих вимог в частині того, що вони мають бути оприлюднення саме через функціонал договору, тому і тут замовник нічого не порушить і вбереже себе від штрафу.

Для цього зі сторінки закупівлі зайдіть в розділ роботи з договором:

і натисніть «Додати зміни»:

Фактично, ніякої додаткової угоди у вас немає, але поля потрібно заповнити. Тому можете довільно обрати причину (наприклад, покращення якості), вказати будь-який номер додаткової угоди і дату підписання. За допомогою кнопки «Прикріпити файл» завантажте файл із договором і додатки (за наявності):

Заповніть поле «Опис змін» (можете в ньому описати вашу ситуацію) і натисніть «Внести зміни»:

Після цього застосуйте КЕП. На веб-порталі Prozorro ваш файл буде виглядати наступним чином:

Формально норми законодавства ви виконали, адже файл опублікований в системі Prozorro. Єдиний нюанс, що такий файл має статус «зміни до договору».

Варіант № 2. Розірвати договір і оприлюднити звіт повторно

Другим варіантом є формування протоколу технічної (механічної) помилки щодо помилково оприлюдненої інформації, який ви завантажите через функціонал розірвання договору для того, щоб оприлюднити новий звіт разом із договором та додатками до нього.

Для цього ви просто можете зайти на сторінку роботи з договором і натиснути «Розірвати договір»:

В перших двох рядках із сумами поставте нулі. В полі «Причина розриву договору» можете описати ситуацію, що склалася:

Збережіть внесену інформацію та підпишіть її за допомогою КЕП. Після цього повторно опублікуйте звіт з файлом договору.

Якщо у вас є бажання та можливість дійсно розірвати договір і укласти новий, ви можете також виконати описані вище дії. Тоді при повторній публікації звіту вкажіть дані нового договору та завантажте правильний файл.

#звітування у закупівлях#оприлюднення документів#постанова 169

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard