Статті

Що врахувати при формуванні проєкту договору підряду 

1
230

Завершальним етапом здійснення будь-якої закупівлі є укладення договору. При цьому, укладаючи договори, зокрема договори при здійсненні закупівель сторони повинні враховувати положення Цивільного та Господарського кодексів, а також норми закупівельного законодавства. 

В свою чергу, замовники здійснюючи закупівлі робіт стикаються з договорами підряду, які мають певні особливості, які сторонам договору варто враховувати при їх укладенні.

Водночас абзац 1 пункту 28 Особливостей визначає, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих особливостей. 

Відповідно до пункту 8 частини 2 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» у тендерній документації зазначаються такі відомості: 

  • проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов. 

Тому замовники формуючи тендерну документацію повинні включити в неї проєкт договору, який буде підписаний замовником та переможцем в разі, успішного завершення закупівлі. 

З огляду на зазначене, далі розглянемо особливості формування проєкту договору підряду при закупівлі робіт. 

Що таке договір будівельного підряду? 

Відповідно до статті 837 Цивільного кодексу України (далі-ЦКУ) за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. 

Водночас поряд із загальним визначенням договору підряду цивільне законодавство містить визначення договору будівельного підряду.  

Так, в статті 875 ЦКУ йдеться, що за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. 

Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта. 

Відповідно до частин 1 та 2 статті 877 ЦКУ підрядник зобов'язаний здійснювати будівництво та пов'язані з ним будівельні роботи відповідно до проектної документації, що визначає обсяг і зміст робіт та інші вимоги, які ставляться до робіт та до кошторису, що визначає ціну робіт. 

Підрядник зобов'язаний виконати усі роботи, визначені у проектній документації та в кошторисі (проектно-кошторисній документації), якщо інше не встановлено договором будівельного підряду. 

Договором будівельного підряду мають бути визначені склад і зміст проектно-кошторисної документації, а також має бути визначено, яка із сторін і в який строк зобов'язана надати відповідну документацію. 

Отож, норми ЦКУ визначають вимоги до договорів будівельного підряду, які сторони таких договорів повинні враховувати при укладенні договору. 

Істотні умови договору будівельного підряду 

Стаття 638 ЦКУ визначає, що договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. 

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. 

Також стаття 180 Господарського кодексу (далі-ГКУ) передбачає, що зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства. 

Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода. 

При укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору. 

Згідно даних норм, важливою умовою при укладенні будь-якого договору є визначення істотних умов договору. При цьому, варто зауважити, що при формуванні проєкту договору будівельного підряду замовникам, окрім положень ЦКУ та ГКУ, варто врахувати положення Постанови Кабміну № 668 від 1 серпня 2005 р. «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» (далі-Постанова №668) в пункті 1 якої визначено, що ці Загальні умови  відповідно до Цивільного кодексу України визначають порядок укладення та виконання договорів  підряду на проведення робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального  ремонту об’єкта будівництва (далі - будівництво). 

Водночас пункт 2 Постанови №668 визначає, що загальні умови є обов'язковими для врахування  під час укладення та виконання договорів підряду в будівництві (далі - договір підряду) незалежно від джерел фінансування робіт, а також форми власності замовника та підрядника (субпідрядників). 

При цьому, в пункті 5 Постанови №668 наведені істотні умови договору підряду:  

  • найменування та реквізити сторін;  
  • місце і дата укладення договору підряду;  
  • предмет договору підряду;  
  • договірна ціна;  
  • строки початку та закінчення робіт (будівництва об'єкта); 
  • права та обов'язки сторін;  
  • порядок забезпечення виконання зобов'язань за договором підряду;  
  • умови страхування ризиків випадкового знищення або пошкодження об'єкта будівництва;  
  • порядок забезпечення робіт проектною документацією, ресурсами та послугами;  
  • порядок залучення субпідрядників;  
  • вимоги до організації робіт;  
  • порядок здійснення замовником контролю за якістю ресурсів;  
  • умови здійснення авторського та технічного  нагляду  за виконанням робіт;  
  • джерела та порядок фінансування робіт (будівництва об'єкта);  
  • порядок розрахунків за виконані роботи;  
  • порядок здачі-приймання закінчених робіт (об'єкта будівництва);  
  • гарантійні строки якості закінчених робіт (експлуатації об'єкта будівництва), порядок усунення недоліків;  
  • відповідальність сторін за порушення умов договору підряду;  
  • порядок врегулювання спорів;  
  • порядок внесення змін до договору підряду та його розірвання. 

З огляду на дану норму, сторони укладаючи договір підряду при здійсненні робіт повинні враховувати зазначене положення Постанови №668 та передбачати в проекті договору істотні умови, які визначені в пункті 5 Постанови №668. 

Водночас одним із найбільш поширених порушеннях при укладенні договору будівельного підряду є неправильне визначення такої істотної умови договору як гарантійний строк якості закінчених робіт. Більше про зазначене питання дізнаєтеся в статті «Гарантійний строк якості закінчених робіт (експлуатації об’єкта будівництва): як правильно встановити». 

Не забуваємо про норми закупівельного законодавства 

Згідно з абзацом 1 пункту 17 Особливостей договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 цих особливостей укладається відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону, крім частин другої - п’ятої, сьомої - дев’ятої статті 41 Закону, та цих особливостей. 

Відповідно до пункту 19 Особливостей істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпунктів 13 та 15 пункту 13) цих особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, які визначені в даній нормі. 

Отож, згідно наведених норм замовникам необхідно в проєкті договору про закупівлю необхідно передбачити порядок внесення змін до договору про закупівлю, а також підстави для внесення змін до договору про закупівлю, які передбачені пунктом 19 Особливостей. 

При цьому, при формуванні проєкту договору про закупівлю та визначенні в ньому випадків для внесення змін до істотних умов договору важливим є визначення (не)обов’язковості включення до проєкту договору підстав для внесення змін до договору про закупівлю, яка передбачена підпунктом 2 пункту 19 Особливостей - погодження зміни ціни за одиницю товару в договорі про закупівлю. 

Однак якщо проаналізувати зазначену підставу для внесення змін до істотних умов договору про закупівлю, то видається, що дана підстава стосується закупівель виключно товарів, і відповідно при формуванні проєкту договору при закупівлях робіт замовникам не потрібно зазначати підпункт 2 пункту 19 Особливостей як одну із підстав для внесення змін до істотних умов договору про закупівлю. 

Заразом більше про дане питання можна дізнатися в статті «Закупівля робіт чи послуг: чи включати в проєкт договору про закупівлю умову щодо збільшення ціни за одиницю товару до 10 %», в якій розглядалось аналогічна норма із Закону України «Про публічні закупівлі». 

В свою чергу, ознайомитися з прикладами договорів, і зокрема договором підряду можна за наступним посиланням

Підсумки 

Формуючи проєкт договору при закупівлях робіт замовникам потрібно враховувати норми законодавства з публічних закупівель, а також норми, які визначені в ЦКУ, ГКУ та Постанові №668, оскільки положення зазначених нормативно-правових актів містять окремі вимоги до договорів підряду, які замовники укладають при закупівлях робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єкта будівництва. 

#віддділ будівництва#договір про закупівлю#закупівлі ремонту#закупівля робіт#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard