Статті

Що не так із технічною специфікацією замовника: практика АМКУ та ДАСУ

3
619

Технічна специфікація це вимога щодо усіх необхідних характеристик товарів, робіт або послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні, функціональні та якісні характеристики, які підтверджуються учасником закупівлі відповідними документами, встановленими замовником у тендерній документації. При цьому, від коректності визначення замовник технічних вимог напряму залежить якість отриманих товарів, робіт чи послуг. 

Вимоги до предмета закупівлі, які не узгоджуються із нормами законодавства

Приклад. Закупівля UA-2024-05-09-011899-a, рішення № 9085-р/пк-пз від 23.05.2024

Вимога ТД, яку оскаржує учасник: Документація містить технічну специфікацію згідно з предметом закупівлі: "Бензин А-92,Бензин А-95, Дизельне паливо (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 09130000-9 - Нафта і дистиляти)".

За потреби, Замовник має право під час прийому товару використовувати лічильник рідини (палива). Учасник-переможець має забезпечити наявність такого пристрою та на підтвердження Учасник надає у складі пропозиції копію паспорту/формуляру на лічильник рідини, що містить дату повірки, а також свідоцтво про повірку, чинне на дату подання. Для здійснення відвантаження товару в резервуари Замовника Учасник повинен мати відповідне обладнання (насос та рукав напірний довжиною не менше 15 метрів). Надати технічні характеристики та підтверджуючі документи щодо його наявності.

Позиція органу оскарження: відповідно до пункту 1 частини другої статті 16 Закону замовник встановлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв: 1) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій. Наведені вище вимоги стосуються підтвердження наявності в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій. Відповідно до пункту 29 Особливостей у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовуються. У разі здійснення закупівель, визначених абзацом першим цього пункту, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, що не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі). За таких умов, вищезазначені умови Документації суперечать положенням Особливостей в цій частині. Встановивши наведені вище умови у Документації, Замовник порушив положення пункту 29 Особливостей.

В даній закупівлі замовник лише формально не встановлював та не вимагав підтвердити кваліфікаційний критерій щодо наявності обладнання та матеріально-технічної бази. Проте, вже усталена позиція органу оскарження та ДАСУ, що перенесення з одного розділу тендерної документації до іншого розділу не спростовує фактів встановлення вимог в тендерній документації, не передбачених пунктом 29 Особливостей, в частині підтвердження наявності в учасника процедури закупівлі кваліфікаційних критеріїв. Тому зважайте на специфіку предмета закупівлі під час встановлення вимог у технічній специфікації.

Вимоги, які не передбачені національним стандартом та дискримінаційні умови

Приклад 1. Закупівля UA-2024-05-09-011899-a, рішення № 9085-р/пк-пз від 23.05.2024

Витяг із рішення: Додаток 1 Документації містить технічну специфікацію згідно з предметом закупівлі: "Бензин А-92,Бензин А-95, Дизельне паливо (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 09130000-9 - Нафта і дистиляти)". 

Учасник повинен забезпечити ефективне функціонування системи управління якістю виробництва продукції, робіт або послуг ISO 9001:2015, зокрема, обов’язково на оптову торгівлю твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами (код ДКПП 46.71).

В ході розгляду скарги Замовником внесено зміни до Документації та викладено оскаржувану вимогу у наступній редакції: "Учасник повинен забезпечити ефективне функціонування системи управління якістю виробництва продукції, робіт або послуг ISO 9001:2015 (або ISO 9001:2018), зокрема, обов’язково на оптову торгівлю твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами (код ДКПП 46.71) Виданий Учаснику сертифікат не пізніше 2023 року, засвідчує, що підприємство було перевірено органом сертифікації та встановлено відповідність системи вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015, ITD (або ISO 9001:2018). Надати копії в складі тендерної пропозиції". 

Разом з тим, Замовник не обґрунтував необхідність встановлення у Документації наведеної вище вимоги Документації у вказаній редакції. Виходячи з наведеного, взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які зможуть надати сертифікат, який засвідчує, що підприємство було перевірено органом сертифікації та встановлено відповідність системи вимогам саме міжнародного стандарту ISO 9001:2015, ITD (або ISO 9001:2018), що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, у тому числі, Скаржника. Крім того, відповідно до пункту 29 Особливостей у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовуються. У разі здійснення закупівель, визначених абзацом першим цього пункту, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, що не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі).

Приклад 2. Закупівля UA-2024-03-04-012662-a, рішення №8497 -р/пк-пз від 14.05.2024

Витяг із рішення: Скаржник зазначає, що Замовник зобов’язує надати сертифікат, який видано на ім’я виробника вугілля. Таку вимогу Скаржник вважає дискримінаційною. 

Згідно з п. 29 постанови КМУ від 12.10.2022 року № 1178 у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовуються. У разі здійснення закупівель, визначених абзацом першим цього пункту, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, що не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі). Враховуючи те, що вугілля кам’яне також є твердим паливом, тим паче саме цей код ДК обрав Замовник, Замовник при визначенні вимог до предмету закупівлі повинен послуговуватися наявним Національним стандартом. Станом на сьогодні національним стандартом для вугілля кам’яного для побутових потреб є виключно ДСТУ 7146:2010. Норми ДСТУ 7146:2010 містять вимогу щодо сертифікату генетичних.

Виходячи із вказаного можна зробити висновок, що таке положення що сертифікат генетичних, технологічних та якісних характеристик видається на ім’я виробника вугілля, 8 ДСТУ 7146:2010. Тобто даний сертифікат фактично видається на власника вугілля, заявника, що звернувся за отриманням такого документу. Крім того, ДСТУ 7146:2010 не містить вимог щодо посвідчення документа виробником вугілля. Скаржник закуповує вугілля у постачальника, який є власником сертифікату генетичних, технологічних та якісних характеристик вугілля різних марок і фракцій вугілля, передбачених ДСТУ 7146:2010. Однак, це Товариство не є виробником, воно є власником сертифікату генетичних. Додатково Скаржник зазначає про те, що надає лист від ВП "УКРНДІВУГЛЕЗБАГАЧЕННЯ" ДП "НТЦ "ВУГЛЕІННОВАЦІЯ в якому вказано, що сертифікат генетичних, технологічних та якісних характеристик не обов’язково видається на виробника. Він може видаватися на заявника чи на постачальника. Скаржник зазначає, що в його випадку так і є, ТОВ "Е" є власником сертифікату, однак не є виробником. Договірних відносин із виробником Скаржник не має. Змусити виробника, із яким Скаржник не співпрацює, посвідчити нам сертифікат генетичних він не може. Скаржник додає, що крім того, у наданих ним сертифікатах генетичних, технологічних та якісних характеристик не буде вказано виробника, оскільки це не передбачено нормами ДСТУ 7146:2010 та даний сертифікат видається на заявника дослідження (власника сертифікату). Іноді власник сертифікату співпадає із виробником, однак це не в випадку Скаржника.

Скаржник просить зобов’язати Замовника виключити зі складу Документації та додатків до неї вимогу про те, що СЕРТИФІКАТ ГЕНЕТИЧНИХ, ТЕХНОЛОГІЧНИХ ТА ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК повинен бути виданий на виробника вугілля, а також вимогу про те, що такий сертифікат повинен бути посвідчений виробником. На що замовник в ході розгляду скарги усунув порушення.

Приклад 3. Закупівля UA-2024-03-06-009177-a, моніторинг UA-M-2024-04-08-000046

Витяг із моніторингу: нормативний документ, який визначає технічні умови для брикетів та гранул паливних з деревинної сировини - ДСТУ 8358:2015 «Брикети та гранули паливні з деревинної сировини. Технічні умови», затверджений наказом ДП «УкрНДНЦ» від 21.08.2015 № 101 «Про прийняття нормативних документів України, гармонізованих з міжнародними та європейськими нормативними документами, національних стандартів України, скасування нормативних документів України та міждержавних стандартів в Україні» (далі - ДСТУ 8358:2015). 

Згідно з розділом 1 ДСТУ 8358:2015, цей стандарт поширюється на брикети і гранули, що їх виготовляють із будь-яких об’єктів, які містять деревину, і використовують для опалення. 

Розділом 6 ДСТУ 8358:2015 встановлено технічні вимоги до брикетів і гранул паливних. Так, згідно вимог таблиці 1 «Технічні вимоги до брикетів та гранул паливних» п.6.1 розділу 6 «Технічні вимоги» передбачено нормативи за групами якості, де зазначено, що для І групи показник «Щільність» має бути не менше 1100 кг/м3, а показник «Вологість» - не більше ніж 10%. 

Відповідно до Тендерної документації зазначено технічні характеристики товару, вимоги замовника до товару «гранули паливні (пелети)», зокрема: щільність > 600 кг/м; максимальна вологість – 10%. Слід зазначити, що ДСТУ 8358:2015 не містить такого показника, як «Максимальна вологість» 10%. Виходячи з вищенаведеного, Замовником встановлено вимогу до показника «Щільність» > 600 кг/м, а також встановлено показник «Максимальна вологість» 10%, що не відповідає вимогам, встановленим ДСТУ 8358:2015, чим не дотримано вимоги п.29 Особливостей.

Не відступати від вимог відповідних національних стандартів, якщо такі наявні, та регулюють діяльність, пов'язану із предметом закупівлі важливо з урахуванням двох факторів. По-перше, це наявність адміністративної відповідальності за складання тендерної документації не у відповідності до вимог закону, у разі виявлення такого факту в ході моніторингу ДАСУ щодо предметів закупівель, визначених пунктом 29 Особливостей. По-друге, це високий ризик оскарження умов закупівлі (невідповідність технічних вимог замовника нормам національних стандартів або інших нормативних актів, які регулюють діяльність, пов'язану із предметом закупівлі - одна і найбільш поширених підстав звернень до АМКУ).

Далі пропонуємо перейти до практики АМКУ та ДАСУ в частині розгляду тендерних пропозицій. Проблематика на даному етапі полягає в неоднозначному трактуванні учасниками вимог замовника щодо підтвердження технічної специфікації.

Відсутній сканований додаток “Технічна специфікація”, але надані документи на підтвердження технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі

Приклад. Закупівля UA-2024-01-17-016913-a, моніторинг UA-M-2024-02-05-000020

Вимога ТД:  Тендерна пропозиція подається в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх установлення замовником), та завантаження файлів: 

  • інформацією у вигляді технічної специфікації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, в тому числі відповідною технічною специфікацією відповідно до додатку 2 цієї тендерної документації».

Учасники процедури закупівлі повинні надати у складі тендерних пропозицій інформацію та документи, які підтверджують відповідність тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, установленим замовником, в тому числі: 

  • технічна специфікація щодо предмету закупівлі викладена у додатку 2 до ТД у якій зазначено інформація, найменування, обсяг, місце поставки, якісні та кількісні вимоги до предмета закупівлі.

Витяг з моніторингу: Замовником, на порушення абзацу другого пункту 43 Особливостей, на веб-порталі уповноваженого органу «Prozorro» оприлюднено вимогу про усунення невідповідностей, в якій зобов’язано учасника ФОП завантажити інформацію у вигляді специфікації відповідно до додатку 2 тендерної документації, що відноситься до документів, що підтверджують відповідність тендерної пропозиції Учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі.

Замовник у своїх поясненнях зазначає, що у  складі тендерної пропозиції учасником закупівлі ФОП надано документи, інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, в тому числі, з яких складається технічна специфікація (вимагалися технічною специфікацією).

Проте, документи ФОП не відображають інформацію про кількість учнів пільгових категорій, які планується, що будуть отримувати сніданки (по вікових групах), кількість учнів пільгових категорій, які планується, що будуть отримувати обіди (по вікових групах) та кількість днів харчування, що визначено у технічній специфікації, яку учасником ФОП не надано. 

Коментар: Додаток 2 до тендерної документації складається із умовних блоків: Таблиці із загальною інформацією та Переліком документів, які повинен надати учасник. 

Разом з тим, ФОП подав документи лише із “другого блоку” Додатку 2 до тендерної документації. Тоді як вимога була надати “інформацію у вигляді технічної специфікації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, в тому числі відповідною технічною специфікацією відповідно до додатку 2 цієї тендерної документації. 

Технічна специфікація повинна містити опис усіх необхідних характеристик товарів, робіт або послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні, функціональні та якісні характеристики, а от вимоги до способу та форми її  підтвердження визначає замовник в тендерній документації.

До прикладу, якщо замовник не потребує скопійованої учасником форми Додатку “Технічна специфікація”, а наводить окремо вимоги щодо способу підтвердження технічних характеристик, можна в тендерній документації визначати вимогу відповідно: “Тендерна пропозиція подається в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх установлення замовником), та завантаження файлів:

  • документів, визначені Розділом “Вимоги до предмета закупівлі” Додатку “Технічна специфікація” до ТД.

 Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі наведена у Додатку “Технічна специфікація” до ТД. На підтвердження інформації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі учасник повинен надати документи, визначені Розділом “Вимоги до предмета закупівлі” Додатку “Технічна специфікація” до ТД”

Вимога замовника “підтвердити інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики” читається учасниками як необхідність надати таку інформацію у стверджувальній формі

Приклад. Закупівля  UA-2024-03-04-012662-a, рішення  № 6511-р/пк-пз від 11.04.2024

Суть скарги: Скаржник зазначає, що Замовник торгів встановив вимогу щодо надання документів для підтвердження технічних, якісних, кількісних характеристик предмету закупівлі, а саме: 

"Учасники процедури закупівлі повинні надати у складі ТП інформацію та документи, які підтверджують відповідність ТП учасника технічним, якісним та кількісним характеристикам предмета закупівлі, установленим замовником в Додатку № 4 до ТД". 

Скаржник вказує, що Переможець проігнорував вимоги Документації та не надав підтвердження відповідності тендерної пропозиції технічним та якісним характеристикам предмету закупівлі. Скаржник повідомляє, що Переможець торгів надав в складі Пропозиції файл "ТЗ" який є скопійованим додатком № 4 Документації, в якому містяться вимоги Замовника до предмету закупівлі та не підтвердження відповідності Пропозиції, Скаржник також зазначає, що інші документи надані в складі Пропозиції не містять підтвердження усім технічним характеристикам які зазначені Замовником торгів. Водночас, інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, які вимагаються від учасника для підтвердження відповідності його пропозиції технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим Замовником, міститься в додатку 6 Документації. 

Додаток 6 Документації має вираз: повинен мати, повинен надати, повинна. Вираз "повинен" передбачає вимогу до учасника, який повинен підтвердити встановлену Замовником вимогу з конкретним посиланням на нормативно-правовий акт/акти або зазначити дану вимогу у стверджувальній формі, таким чином учасник підтвердити вимогу та надасть можливість Замовнику переконатись у якості, кількості та відповідності послуг, які будуть надаватися, всім вимогам Замовника. Таким чином, за наданими Переможцем документами з вказаною аргументацією неможливо встановити відповідність Пропозиції вимогам Документації в частині якості та відповідності вимогам чинного законодавства, вимогам Замовника, послуг, що надаватимуться.

Замовник зазначає, що у складі Пропозиції Переможця надано файл "ТЗ", на першій сторінці якого наявний гарантійний лист, відповідно до якого Переможець підтверджує, що Пропозиція, подана Переможцем повністю відповідає технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим у додатку № 4 Документації; Послуги будуть надані своєчасно, з урахуванням та у повній відповідності до технічного завдання, згідно Додатку № 4 до ТД. Замовник акцентує увагу, що умовами Документації було встановлено конкретний спосіб, яким чином відбувається підтвердження відповідності тендерної пропозиції 10 технічним та якісним характеристикам предмету закупівлі, а саме шляхом надання гарантійного листа (довідки тощо), який містить відбиток печатки* учасника, складений в довільній формі.

Позиція органу оскарження: Документацією передбачено обов'язок надати у складі Пропозиції гарантійний лист (довідку тощо) для підтвердження відповідності Пропозиції технічним, якісним та кількісним характеристикам предмета закупівлі. Враховуючи наведене, зокрема, вищезазначений гарантійний лист у складі Пропозиції Переможця, відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині.

Описане рішення підтверджує важливість конкретизації вимог в частині підтвердження технічної специфікації замовника. Ще один цікавий випадок, якщо вже замовник вимагає надати технічну специфікацію у стверджувальній формі. Основна проблематика вимоги щодо надання Технічної специфікації у стверджувальній формі це неоднозначне трактування такої вимоги замовником та учасниками, що призводить до оскарження. Навіть, якщо замовник зможе відстояти свою позицію, внаслідок розгляду скарги процедура закупівлі затягується.

Замовник вимагає надати технічну специфікацію у стверджувальній формі

Приклад. Закупівля UA-2024-03-21-003567-a, рішення № 8512-р/пк-пз від 14.05.2024

Суть скарги: Скаржник зазначає, що учасником ТОВ "К" не виконані умови ТД, а саме – стосовно того, що умови даного додатку викладаються учасником у стверджувальній формі. Так, у складі ТП вказаного учасника міститься скопійований додаток 2 ТД (файл "4.6.7.8.9..Довідки, гарантійні листи.pdf") та деякі його положення не викладені в стверджувальній формі.

Позиція органу оскарження: Додатком 2 Документації передбачено технічні та якісні вимоги, зокрема: 

Учасник повинен забезпечити необхідну кількість штатного персоналу для приготування їжі, миття посуду, прибирання харчоблоку, видачі готових страв, повного сервірування столів та прибирання столів. 

Додаток 2 Документації містить примітку наступного змісту: "*Викладається Учасником у стверджувальній формі. 

У складі Пропозиції Переможця міститься, зокрема, довідка (файл "4.6.7.8.9..Довідки, гарантійні листи.pdf"), відповідно до якої Переможець погоджується та підтверджує відповідність пропозиції необхідним технічним, якісним та кількісним характеристикам предмета закупівлі, у тому числі відповідній технічній специфікації та іншим вимоги до предмету закупівлі відповідно до вимог Додатку № 2 до цієї тендерної документації, підтверджує згоду з усіма технічними вимогами зазначеними у даному додатку та беремо на себе зобов’язання щодо їх дотримання.

Зазначена довідка містить також технічні та якісні вимоги,  зокрема: Учасник буде забезпечувати необхідну кількість штатного персоналу для приготування їжі, миття посуду, прибирання харчоблоку, видачі готових страв, повного сервірування столів та прибирання столів. 

Враховуючи наведене, відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині.

Варто зважити ризики встановлення вимоги щодо надання технічної специфікації у стверджувальній формі. Чому? учасник і замовник можуть по-різному бачити виконання такої вимоги. До прикладу, якщо технічна специфікація складається із великої кількості окремих вимог, замовник скоріш за все “хоче побачити” стверджувальну форму щодо кожного такої вимоги, тоді як учасники переважно копіюють вимоги та додають підтвердження достовірності (ствердження) в загальному, не відмінюючи кожну окрему вимогу до стверджувальної форми. Така ситуація однозначно змусить замовника добре подумати на етапі розгляду, а конкурентів оскаржити рішення у разі визначення переможця.

Підсумки

Під час складання технічного завдання варто дотримуватися основних принципів:

  • врахувати специфіку предмета закупівлі;
  • включати опис усіх необхідних характеристик товарів, робіт або послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні, функціональні та якісні характеристики;
  • конкретизувати вимоги (яким способом / шляхом надання яких документів учасник повинен підтвердити технічну специфікацію);
  • не встановлювати вимоги, які суперечать чинному законодавству (вимоги щодо надання документів, які не стосуються предмета закупівлі, які не передбачені національними стандартами (за їх наявності), які не передбачені іншими спеціалізованими законодавством для конкретного предмета закупівлі, тобто які не мають нормативного підґрунтя);
  • не встановлювати вимоги, що можуть обмежувати конкуренцію;
  • не обтяжувати технічну специфікацію зайвими вимогами (до прикладу, листи-погодження, гарантійні листи від учасника), більш доцільно перенести такі умови в проект договору як зобов'язання переможця - сторони такого договору.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

#відкриті торги#моніторинг закупівель#практика оскарження#тендерна документація#технічні вимоги

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard