Статті

Розірвано договір: коли потрібно оприлюднювати звіт про виконання договору

2
548

Укладення договору/договору про закупівлю є завершальним етапом здійснення закупівлі. Однак після укладення договору/договору про закупівлю для замовника наступає інший важливий етап – виконання договору/договору про закупівлю.

При цьому, під час виконання договору/договору про закупівлю виникають ситуації, коли сторонам необхідно розірвати договір. Більше про розірвання договору, зокрема про одностороннє розірвання читайте в статті «Одностороннє розірвання договору про закупівлю в публічних закупівлях».

В той же час, законодавство з публічних закупівель містить певні вимоги щодо дій, які повинен здійснити замовник при розірванні договору.

Так, абзац 1 пункту 4 Особливостей передбачає, що у разі виконання сторонами договору про закупівлю, укладеного відповідно до пункту 10 цих особливостей, або закінчення строку дії такого договору про закупівлю за умови його виконання сторонами, або його розірвання замовник обов’язково оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю у строки, визначені пунктом 12 частини першої статті 10 Закону.

Згідно з вимогами зазначеної норми замовник повинен оприлюднити звіт про виконання договору в разі, розірвання такого договору сторонами.

При цьому, варто відмітити, що дана вимога поширюється виключно на договори про закупівлю, які укладаються на підставі пункту 10 Особливостей. Проте, не поширюються на договори, які укладаються на підставі пункту 13 Особливостей, або ж договори, які не є договорами про закупівлю. Тобто, укладаються, наприклад, у відповідності до пункту 11 Особливостей.

В свою чергу, у випадку, розірвання договору про закупівлю, який укладений на підставі пункту 10 Особливостей, замовник зобов’язаний опублікувати такий звіт у строк, який визначений пунктом 12 частини першої статті 10 Закону - протягом 20 робочих днів. 

Як визначити початок відліку строку для публікації звіту про виконання договору

При укладенні додаткової угоди про розірвання договору замовнику важливо визначити момент початку відліку 20 робочих днів для публікації звіту про виконання договору про закупівлю.

Так, вище наведені норми визначають, що замовник повинен опублікувати звіт про виконання договору про закупівлю протягом 20 робочих днів з дня розірвання договору.

Разом з тим, визначаючи початок перебігу строку потрібно звернутися до статті 253 Цивільного кодексу України, яка визначає, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Тому відраховувати початок такого строку замовник повинен з наступного дня після розірвання договору.

Також в даному випадку потрібно врахувати, що при укладенні додаткової угоди про розірвання договору сторони можуть передбачити, що договір буде розірваний з дати, яка визначена в самій додатковій угоді.

Наприклад, сторони уклали додаткову угоду про розірвання договору 27.06.2024 та визначили, що договір буде розірваним 1.07.2024.

Або ж при односторонньому розірванні договору про закупівлю в повідомленні про розірвання одна із сторін договору передбачила, що договір вважається розірваним з 1.07.2024.

Відповідно у вище зазначених випадках починати відлік для обчислення строку для звітування про виконання договору після його розірвання замовник повинен з наступного дня – з 02.07.2024.

При цьому, в додатковій угоді про розірвання договору сторони можуть не передбачити момент розірвання договору. І тому замовнику починати відлік для звітування про виконання договору про закупівлю в такому випадку потрібно з наступного дня за днем укладання додаткової угоди.

Також слід зазначити, що обов’язку завантажувати додаткову угоду про розірвання договору законодавство не містить, однак замовник може її завантажити під час звітування про договір про закупівлю.

Підсумки

Отож, підсумовуючи варто зазначити, що замовникам після розірвання договору про закупівлю, який укладений на підставі пункту 10 Особливостей потрібно публікувати звіт про виконання договору про закупівлю протягом 20 робочих днів, як визначає абзац 1 пункту 4 Особливостей.

Водночас під час публікації такого звіту важливим є визначення моменту початку перебігу строку для публікації звіту.

Також замовникам потрібно пам’ятати, що частина 1 статті 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність за неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі, тобто замовника можуть притягнути до адміністративної відповідальності за невчасну публікацію звіту про виконання договору про закупівлю.

#виконання договору#договір про закупівлю#звітування у закупівлях

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard