Статті

Рекомендації замовникам щодо формування вимог у тендерній документації по включенню інфляційних витрат при закупівлі робіт

3
1281

Будь-який замовник, хоч раз, але здійснював закупівлю робіт чи це капітальний ремонт приміщення, чи реконструкція дороги тощо. І як правило при формування тендерної документації для проведення відкритих торгів та встановленні вимог щодо визначення вартості договірної ціни робіт, які є предметом закупівлі замовники просто зазначають, що «договірна ціна визначається з урахуванням кошторисних норм України «Настанова з визначення вартості будівництва». Але як показує практика та численні моніторинги закупівель ДАСУ, насправді не все так просто при визначенні договірної ціни та включення до неї коштів на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами. Чому так? Є різні випадки на які не завжди звертають увагу замовники, але все залежить від вимог тендерної документації, які в подальшому будуть вказувати на дії замовника, отож розберемося у даному матеріали з такими випадками, наведемо приклади вимог у тендерної документації та надамо рекомендації, як діяти замовнику.

Для чого у вартість договірної ціни включаються кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами?

Звичайно, що положення які стосуються формування договірної ціни для визначення вартості будівництва містяться у Настанові з визначення вартості будівництва (зі змінами), затвердженої наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 01.11.2021 № 281 (далі - Настанова).

Дана Настанова є обов’язковою для визначення вартості будівництва об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії (далі – державні кошти). Застосування цієї Настанови при будівництві об’єктів із залученням інших джерел фінансування обумовлюється договором.

Кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, призначені на відшкодування збільшення вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, спричинене інфляцією, яка може відбутися з моменту складання інвесторської кошторисної документації. Кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, розраховуються виходячи зі строків будівництва, виду будівництва, структури робіт, вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, врахованих у локальних кошторисах (кошторисних розрахунках), та прогнозного зростання їх вартості, яке визначається на підставі прогнозних індексів цін виробників промислової продукції на наступні періоди, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Розрахований розмір цих коштів за узгодженням із замовником включається до зведеного кошторисного розрахунку вартості об’єкта будівництва (пункт 4.41 Настанови).

Вимоги настанови щодо формування договірної ціни та включення до неї коштів на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами

Пункт 5.1 Настанови передбачає, що ціна пропозиції учасника процедури закупівлі (договірна ціна) формується на підставі вартості будівельних робіт, до складу якої включаються:

  • прямі, загальновиробничі та інші витрати на будівництво об’єкта;
  • прибуток;
  • кошти на покриття адміністративних витрат будівельних організацій;
  • кошти на покриття ризиків у випадках, передбачених у пункті 4.40 цієї Настанови;
  • кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами;
  • кошти на сплату податків, зборів, обов’язкових платежів.

Тобто включення коштів на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами у ціну пропозиції учасника процедури закупівлі (договірну ціну) є не правом учасника, а його обов’язком. Проте їх розмір розраховується виходячи зі:

  • строків будівництва;
  • виду будівництва;
  • структури робіт;
  • вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, врахованих у локальних кошторисах (кошторисних розрахунках);
  • прогнозного зростання їх вартості, яке визначається на підставі прогнозних індексів цін виробників промислової продукції на наступні періоди, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Які ж ситуації трапляються на практиці?

Не залежно від виду будівельних робіт такі роботи закуповуються замовником та в подальшому виконуються підрядником на підставі проєктної документації. Непоодинокими є ситуації, коли кошторисна частина тендерної документації не включає кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами. Чи означає це, що й учасник процедури закупівлі не має їх включати у свою ціну пропозиції (договірну ціну)?

Однозначно ні. Кошторисна частина проєктної документації при закупівлі робіт є, зокрема, й документом, на підставі якого визначається очікувана вартість предмета закупівлі. Більше того, під час формування технічного завдання замовник у технічній специфікації зазначає перелік необхідних робіт та матеріалів, а учасник під час формування тендерної пропозиції та своєї ціни враховує й інші витрати, зокрема податки і збори, витрати на устаткування, машини та механізми необхідні для виконання робіт тощо.

Також варто звернути увагу на те, що пунктом 49 Особливостей визначено, що замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, … відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. Тож договірна ціна, надана учасником у складі тендерної пропозиції і буде додатком до договору підряду, згідно якого розраховуватиметься вартість робіт.

Практика ДАСУ та Органу оскарження

Моніторинг UA-M-2023-07-11-000117, оголошення  UA-2023-05-31-011132-a.

Витяг із висновку: відповідно до вимог пункту 6 розділу 3 та Додатку № 2 до тендерної документації встановлено імперативну умову, щодо надання у складі тендерних пропозицій учасників, зокрема, розрахунку договірної ціни з урахуванням Настанови.

Також, згідно пунктів 5.31 та 5.33 розділу V Настанови зазначено, у ціні пропозиції учасника процедури закупівлі (договірній ціні) враховуються кошти на покриття ризиків, пов’язаних з виконанням робіт, що пропонуються, розмір яких залежить від сукупності цілого ряду факторів, а також до складу ціни пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни незалежно від її виду) включаються кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, призначені на відшкодування збільшення вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, спричинене інфляцією, яка може відбутися протягом будівництва.
Однак, проведеним моніторингом установлено, що у ціні пропозиції (договірній ціні) учасником процедури закупівлі ПП «К» не враховано кошти на покриття ризиків та кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, що не відповідає вимогам пунктів 5.31 та 5.33 розділу V Настанови, а відтак не відповідає умовам пункту 6 розділу 3 та Додатку № 2 до тендерної документації.

Відповідно до підпункту 2 пункту 44 Особливостей визначено, що замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі невідповідності її вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 22 Закону та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.

Моніторинг UA-M-2023-07-18-000038, оголошення UA-2023-06-22-008671-a

Витяг із висновку: відповідно до вимог пункту 6 розділу 3 та розділу 3 Додатку № 1 до тендерної документації встановлено імперативну умову, що договірна ціна визначається з урахуванням Настанови, а також на підтвердження відповідності тендерної пропозиції технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам замовника, учасник у складі тендерної пропозиції повинен надати договірну ціну та розрахунки до неї, а саме: пояснювальну записку, зведений кошторисний розрахунок вартості об`єкта будівництва, підсумкову відомість ресурсів, локальний кошторис (мають бути складені відповідно до технічного завдання з обов`язковим урахуванням обсягів робіт, що закуповуються), розрахунок загальновиробничих витрат, розрахунок адміністративних витрат.

Згідно пунктів 5.31 та 5.33 розділу V Настанови зазначено, у ціні пропозиції учасника процедури закупівлі (договірній ціні) враховуються кошти на покриття ризиків, пов’язаних з виконанням робіт, що пропонуються, розмір яких залежить від сукупності цілого ряду факторів, а також до складу ціни пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни незалежно від її виду) включаються кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, призначені на відшкодування збільшення вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, спричинене інфляцією, яка може відбутися протягом будівництва.

Однак, проведеним моніторингом установлено, що у ціні пропозиції (договірній ціні) учасником процедури закупівлі ТОВ «О» не враховано кошти на покриття ризиків та кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, що не відповідає вимогам пунктів 5.31 та 5.33 розділу V Настанови, а відтак не відповідає умовам пункту 6 розділу 3 та розділу 3 Додатку № 1 до тендерної документації.

Відповідно до підпункту 2 пункту 44 Особливостей визначено, що замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі невідповідності її вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 22 Закону та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.

Рішення комісії від 28.06.2023 № 9489, оголошення № UA-2023-05-17-005310-a.

Вимога тендерної документації: при подачі тендерної пропозиції учасник має надати розрахунок вартості- договірну ціну та кошторисну документацію (згідно чинного законодавства) НАКАЗ Міністерства розвитку громад та територій України від 01.11.2021 № 281 «Про затвердження кошторисних норм України у будівництві».

Позиція скаржника: всупереч положенням пункту 4.40, абзацу 5 пункту 5.1, пункту 5.3.1 Настанови, переможцем у складі тендерної пропозиції надана Договірна ціна до складу якої не включено кошти на покриття ризиків та кошти на покриття додаткових витрат, пов'язаних з інфляційними процесами. У складі Пропозиції переможця міститься договірна ціна (файл – «25. Договірна ціна кошториси вул. Мазурівка Махнівка.rar»), де зазначено, зокрема: вид: тверда; кошти на покриття додаткових витрат, пов'язаних з інфляційними процесами: «-»; кошти на покриття ризиків «-». Таким чином, договірна ціна переможця закупівлі розрахована не у відповідності до Настанови, чим порушено вимоги тендерної документації та додатків до неї.

Позиція Органу оскарження: переможцем до складу договірної ціни не включено кошти на покриття ризиків та кошти на покриття додаткових витрат, пов'язаних з інфляційними процесами. Враховуючи наведене, тендерна пропозиція переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі Документації. Відповідно до вимог абзацу 2 підпункту 2 пункту 41 Особливостей (в редакції, яка діяла на момент початку проведення процедури закупівлі) замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли тендерна пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності у інформації та / або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 40 цих особливостей.

Коментар: зазначені висновки моніторингів та рішення Органу оскарження вказують на те, щоякщо замовником сформована вимога тендерної документації щодо визначення договірної ціни просто з посиланням на Настанову, то в такому випадку учасник який подає свою тендерну пропозицію повинен врахувати всі вимоги цієї Настанови, в тому числі і витрати на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами. У разі відсутності таких витрат тендерна пропозиція такого учасника підлягає відхиленню.

Підсумки

  1. Включення коштів на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами у ціну пропозиції учасника процедури закупівлі (договірну ціну) є не правом учасника, а його обов’язком.
  2. У разі якщо учасником не враховано кошти на покриття ризиків та кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами ціна пропозиції (договірній ціні), а умовами тендерної документації визначено, що договірна ціна визначається з урахуванням Настанови, то замовник має відхилити тендерну пропозицію такого учасника керуючись абзацом 5 підпункту 2 пункту 44 Особливостей, а саме: тендерна пропозиція не відповідає вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 22 Закону або абзацом 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей: тендерна пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та / або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситкації на Clarity App

пов'язані статті