Статті

Практика АМКУ щодо основних порушень під час здійснення закупівлі ВМП 

0
158

Тематика здійснення закупівлі виробів медичного призначення доволі часто як різниться, так і перетинається із нюансами здійснення закупівель інших товарів. Тож у даному матеріалі пропонуємо розглянути основні проблемні аспекти, виявлені під час аналізу рішень Органу оскарження щодо закупівель медичних виробів.

І наразі більш детально зупинимось на двох протилежних типових порушеннях, таких як неправомірне відхилення тендерної пропозиції учасника і неправомірне визначення його переможцем закупівлі. 

Неправомірне відхилення тендерної пропозиції учасника 

Витяг з рішення Органу Оскарження 9863-р/пк-пз від 05.06.2024 по закупівлі UA-2024-05-06-006635-a

Відповідно до протокольного рішення (протоколу) уповноваженої особи, підставою відхилення тендерної пропозиції Скаржника було наступне: 

"… 

Для підтвердження відповідності пропозиції  учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником, учасник повинен надати наступні документи у складі своєї пропозиції: 

2.1. Гігієнічний сертифікат або висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, та/або паспорт на виріб, та/або сертифікат відповідності, та/або сертифікат якості та/або декларації відповідності, що підтверджує якість товару. 

Під час розгляду тендерної пропозиції Учасника встановлено відсутність вищевказаних документів. В складі пропозиції Учасника надано технічний паспорт на Товари, а він не вважається підтвердженням, так як технічний паспорт на продукцію - обов’язковий документ, який Виробник повинен розробити в рамках процесу виробництва." 

Скаржник надав у складі Пропозиції файл "Технічний паспорт.pdf", який містить паспорти на всю запропоновану продукцію, які витребував Замовник торгів згідно з пунктом 2.1 додатку 1. 

Враховуючи наведене, у тому числі, наявність наведених вище технічних паспортів, Пропозиція Скаржника була неправомірно відхилена Замовником з наведеної вище підстави. Неправомірно відхиливши Пропозицію Скаржника з підстав, наведених у протокольному рішенні (протоколі), Замовник порушив вимоги пункту 44 Особливостей. 

Витяг з рішення Органу Оскарження 7416 -р/пк-пз від 25.04.2024 по закупівлі UA-2024-03-28-009461-a щодо невірно обраної підстави для відхилення тендерної пропозиції учасника: 

Додаток 3 (зі змінами від 29.03.2024) містить МЕДИКО-ТЕХНІЧНЕ ЗАВДАННЯ 

Загальні вимоги, зокрема: 

5. Товар, запропонований учасником, повинен бути дозволений до застосування в медичній практиці на території України, відповідати вимогам щодо якості безпеки відповідно до законодавства України. 

На підтвердження Учасник повинен надати завірені належним чином копії Свідоцтв про державну реєстрацію (видане не раніше 2014 року відповідно до Постанови КМУ від 02.10.2013р № 753 "Про затвердження Технічного регламенту щодо медичних виробів") або Декларації (Сертифікат) про відповідність технічному регламенту на кожне найменування з переліку виробів медичного призначення, що підтверджують можливість застосування товару за результатами проходження процедури оцінки відповідності. 

У складі Пропозиції відсутня чинна завірена належним чином копія Свідоцтва про державну реєстрацію (видане не раніше 2014 року відповідно до Постанови КМУ від 02.10.2013 № 753 "Про затвердження Технічного регламенту щодо медичних виробів") або Декларація (Сертифікат) про відповідність технічному регламенту, зокрема, на декілька позицій, що підтверджують можливість застосування товару за результатами проходження процедури оцінки відповідності. 

Враховуючи викладене, у Замовника наявні підстави для відхилення Пропозиції Скаржника, визначені підпунктом 2 пункту 44 Особливостей, коли тендерна пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності у інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей. 

Разом з тим, відповідно до інформації, оприлюдненої на веб-порталі Уповноваженого органу у протоколі підставою відхилення було: "не відповідає вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу першого частини третьої статті 22 Закону". 

Замовником не приймалось рішення щодо відхилення Пропозиції Скаржника через невідповідність умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. 

Неправомірно відхиливши Пропозицію Скаржника з підстав, наведених у протоколі, Замовник порушив вимоги пункту 44 Особливостей. 

Як і в будь-якій закупівлі інших товарів, під час придбання медичних виробів замовники можуть припуститись помилок щодо розгляду тендерної пропозиції. Порада для замовників: при встановленні вимоги намагайтесь конкретизувати яким саме чином учасник зможе задовольнити таку вимогу і при проведенні розгляду тендерної пропозиції слідуйте не лише вимогам законодавства, але й умовам ТД до закупівлі.

Також на практиці бувають і такі випадки, коли у замовника є можливість відхилити тендерну пропозицію учасника, проте він вибирає невірну підставу для відхилення серед зазначених у пункті 44 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості), що вважається порушенням вимог даного пункту. Тому перш ніж приймати зважене рішення, замовнику варто чітко розмежувати інформацію у тендерній пропозиції, яка стосується технічних вимог, та яка не стосується їх. У випадку, якщо відсутній документ або інформація напряму підтверджують технічні або якісні характеристики, то в такому разі замовнику доцільно відхилити тендерну пропозицію учасника, як таку, що не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та / або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей, згідно абзацу другого підпункту 2 пункту 44 Особливостей. У інших випадках доцільно обрати інші підстави визначені у пункті 44 Особливостей. 

Неправомірне визначення переможця закупівлі виробів медичного призначення 

Витяг з рішення Органу Оскарження 9786-р/пк-пз від 04.06.2024 по закупівлі UA-2024-03-29-006849-a

1. Скаржник зазначає, що в супроводжувальній документації на предмети закупівлі не було зазначено кінцевий термін придатності на Товар. В розділі Інформація, яка надається виробником Технічного регламенту щодо медичних виробів, Виробник повинен надати інформацію споживачу щодо строку, до якого гарантовано безпечне застосування медичного виробу, із зазначенням року та місяця. 

Проте, з документів, наданих Переможцем, Скаржником встановлено, що на певні види Товарів, що пропонуються переможцем аукціону залишковий термін придатності, складає менше ніж 80 % від загального терміну придатності, що підтверджується наступним: 

- Паспорт якості №1 на серветку марлеву медичну стерильну чотирьохшарову, тип 17, ТМ "Білосніжка", дата виготовлення 01.2023р., термін зберігання 01.2028р., має залишковий термін придатності - 76%; 

… 

- Сертифікат якості на Повітровід "MEDICARE" (тип "Guedel" з кольоровим кодуванням розміру) Розмір: 60мм; 70мм; 80мм; 90мм; 100мм; 120мм , згідно якого Дата виготовлення: 2022.02, Термін придатності: 2027.01 має залишковий термін придатності - 57%. 

Замовник зазначає, що Переможець надав гарантійний лист, у якому учасник гарантує, що строк придатності предмета закупівлі на момент поставки складатиме не менше 80% від загального терміну придатності (відповідно до описів предмету закупівлі), але не менше 18 місяців. 

У документах Переможця відсутнє підтвердження відповідності строку придатності наведених вище товарів вимозі Замовника: "Строк придатності предмета закупівлі на момент поставки має складати не менше 80% від загального терміну придатності (відповідно до описів предмету закупівлі)". 

Враховуючи викладене, Пропозиція Переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.  

Відповідно до пункту 44 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли: 

2) тендерна пропозиція: 

- не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності у інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей. 

Враховуючи викладене, у Замовника наявні підстави для відхилення Пропозиції Переможця, визначені підпунктом 2 пункту 44 Особливостей. 

2. У складі Пропозиції Переможця відсутні декларація про відповідність технічному регламенту щодо медичних виробів, затверджена постановою КМУ від 02.10.2013 №753, та сертифікат відповідності з акредитованого органу на назофарингіальний повітровід саме з лубрикантом. 

Документацією передбачено, що Замовник має право перевіряти технічні та якісні характеристики запропонованого предмета закупівлі, або будь–якої інформації, що є суттєвою при визначенні результатів процедури закупівлі на офіційних сайтах виробника, або дилера, або дистриб’ютора, або власника торгової марки за допомогою відкритих джерел мережі Інтернет. 

Разом з тим, за посиланням, вказаним Скаржником, відсутня інформація саме про запропонований Переможцем товар, зокрема: "Назофарингіальний повітровід (з лубрикантом)". 

Враховуючи викладене, Пропозиція Переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. Враховуючи викладене, у Замовника наявні підстави для відхилення Пропозиції Переможця, визначені підпунктом 2 пункту 44 Особливостей. 

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Витяг з рішення Органу Оскарження 4101-р/пк-пз від 05.03.2024 по закупівлі UA-2024-02-07-012351-a

Відповідно до додатку 2 ТД учасник у складі Пропозиції на підтвердження характеристик товару, а також інших вимог Замовника повинен надати нижчезазначені документи: 

4. Копію висновку санітарно-епідеміологічної експертизи на запропонований товар. 

Додати гарантійний лист, що учасник зобов’язується надати копію висновку санітарно-епідеміологічної експертизи на запропонований товар при постачанні. 

У складі Пропозиції Переможця відсутні копії висновків санітарно-епідеміологічної експертизи на запропонований товар, у зв'язку з чим Пропозиція Переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. 

Відповідно до вимог абзацу другого підпункту 2 пункту 44 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли тендерна пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності у інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей. 

Враховуючи викладене, у Замовника наявні підстави для відхилення Пропозиції Переможця, визначені підпунктом 2 пункту 44 Особливостей. 

У відповідності до вимог абзацу другого пункту 43 Особливостей, під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.

Отже, замовник повинен надавати учаснику можливість виправити невідповідності в тендерній пропозиції у відповідності до вищезазначеної вимоги. У той же час, до терміну «невідповідність» не входить відсутність забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, відсутність інформації (та /або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції, а також помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.  

Як бачимо у вищезазначених рішеннях Органу оскарження, помилки, допущені учасниками під час оформлення тендерних пропозицій відносять до таких, що стосуються технічних вимог предмета закупівлі. А тому замовники не мають змоги надавати учаснику можливість виправити їх та зобов’язані відхиляти тендерні пропозиції у відповідності до абзацу другого підпункту 2 пункту 44 Особливостей, як такі що не відповідають умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей. 

#закупівля медичних виробів#медичний заклад#охорона здоров'я#практика оскарження#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard