Статті

Податкові зміни: розділяємо податкову пільгу, зміну ставки податку та зміну системи оподаткування

0
302

Питання пов’язані з податковими змінами та можливістю внесення змін до договорів про закупівлю не вщухають, тож розглянемо їх більш детально.

Можливість для внесення змін до договору про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та / або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування передбачені пунктом 6 частини 5 статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон). Дана норма передбачає, що істотні умови договору можна змінити у випадку зміни ціни в договорі про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та / або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування - пропорційно до зміни таких ставок та / або пільг з оподаткування.

Як бачимо, підстави для внесення змін згідно даного пункту наступні:

  • зміна ставок податків і зборів;
  • зміна умов щодо надання пільг з оподаткування.

Згідно норм Податкового кодексу України (далі - ПКУ) ставкою податку визнається розмір податкових нарахувань на (від) одиницю (одиниці) виміру бази оподаткування.

Зміна ставок податків і зборів може відбуватися як в бік збільшення, так в бік зменшення, відповідно зміни до договору про закупівлю на цій підставі також можна вносити як в бік збільшення суми договору про закупівлю, так в бік зменшення.

Відповідно до пункту 30.1 статті 30 ПКУ податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 статті 30 ПКУ.

Згідно пункту 30.2 статті 30 ПКУ підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об'єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

У пункті 30.9 статті 30 ПКУ зазначено, що податкова пільга надається шляхом:

а) податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;

б) зменшення податкового зобов'язання після нарахування податку та збору;

в) встановлення зниженої ставки податку та збору;

г) звільнення від сплати податку та збору.

Раніше ми говорили про те, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX (далі – Закон 2120-IX) було передбачено ряд змін до податкового законодавства, зокрема передбачено можливість переходу суб’єктів господарювання із загальної на спрощену систему оподаткування та зменшення свого податкового навантаження.

Перехід на іншу систему оподаткування не вважається зміною ставки податку або податковою пільгою, тому у даному випадку замовник не може внести зміни до договору про закупівлю на підставі пункту 6 частини 5 статті 41 Закону.

Разом з цим, Закон 2120-IX передбачає й ряд податкових новацій, коли замовник може скористатися пунктом 6 частини 5 статті 41 Закону для внесення змін до договору про закупівлю, наприклад:

  • фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок.

Дані зміни можна трактувати як податкову пільгу, адже їх цілком можна вважати звільненням від сплати єдиного податку для платників єдиного податку першої та другої групи.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу 20 ПКУ, встановлюється у розмірі 2 відсотки доходу, визначеного відповідно до статті 292 ПКУ.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу 20 ПКУ, звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Як зазначалося вище, можливість не сплачувати якийсь податок можна вважати податковою пільгою, тому звільнення від обов’язку нарахування та сплати податку на додану вартість для платників єдиного податку третьої групи – це податкова пільга. Раніше для платників єдиного податку третьої групи ставка податку складала 3 % з ПДВ або 5 % без ПДВ, зараз же відсоткова ставка єдиного податку становить 2%. Варто зазначити, якщо суб’єкт господарювання був платником єдиного податку третьої групи, то автоматично він не стане сплачувати менше податків. Для зміни ставки податку та отримання пільги, йому потрібно подати до Державної податкової служби України відповідну заяву і тільки тоді він стане, на період дії воєнного стану, платником єдиного податку третьої групи, який використовує особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу 20 ПКУ.

Отже, якщо постачальник не змінив систему оподаткування, а змінив ставку податку або скористався пільгою, то замовник має право внести зміни до договору про закупівлю на підставі пункту 6 частини 5 статті 41 Закону. Якщо ж постачальник перебував на загальній системі оподаткування та перейшов на спрощену на період дії воєнного стану і став платником єдиного податку третьої групи, то замовник не може внести зміни на підставі пункту 6 частини 5 статті 41 Закону, адже це вважатиметься зміною системи оподаткування постачальника.

Підсумки

  1. Перехід постачальника на іншу систему оподаткування не вважається зміною ставки податку / збору або податковою пільгою, тому сторони не можуть внести зміни до договору на підставі пункту 6 частини 5 статті 41 Закону.
  2. Зміна ставки податку / збору може відбуватися в бік зменшення та збільшення, відповідно замовник та учасник можуть пропорційно змінювати суму договору про закупівлю.
  3. Звільнення від сплати податку та збору – це податкова пільга, відповідно замовник та постачальник пропорційно мають право внести зміни до договору про закупівлю.
  4. Після подання заяви суб’єктом господарювання до Державної податкової служби України, він може скористатися податковою пільгою, зниженням ставки податку, перейти на іншу систему оподаткування та стати платником, який використовує особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу 20 ПКУ.
#договір про закупівлю#податкові питання

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard