Статті

Подання аналогічного договору в складі ТП. Практика моніторингу від представника ДАСУ

0
563

Наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) є одним чи не найпопулярнішим кваліфікаційним критерієм при проведенні процедур закупівель.

При цьому, Закон України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) не встановлює до даного критерію будь-яких вимог, адже в Законі визначає: «замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв: ….

3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів)».

Тобто замовник встановлює вимоги до зазначеного кваліфікаційного критерію на власний розсуд. Водночас замовники на етапі розгляду тендерної пропозиції зобов’язані належно оцінити тендерну пропозицію учасника щодо підтвердження зазначеного кваліфікаційного критерію у відповідності до вимог, які були ним зазначені в тендерній документації.

Однак учасники досить часто не виконують, або не відповідально виконують вимоги тендерної документації в частині підтвердження даного кваліфікаційного критерію. При цьому, замовники таке «не виконання» досить часто «не помічають» і оголошують таких учасників переможцями закупівлі.

В той же час, такі помилки замовників помічає Державна аудиторська служба України (далі – ДАСУ), практику якої розглянемо далі.

Приклад 1. Учасником надано не аналогічний договір. Моніторинг № UA-M-2022-06-06-000037, оголошення № UA-2022-02-06-000033-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: відповідно до пункту 2 Переліку документів та інформації для підтвердження відповідності учасника кваліфікаційним критеріям, визначеним у статті 16 Закону Додатку 1 до тендерної документації для підтвердження досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) учасником надається довідка в довільній формі, з інформацією про виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі, код ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» 45233142-6 – «Ремонт доріг» договору (договорів) (не менше одного договору), з зазначенням найменування предмету договору, номеру договору, обсягу договору, терміну дії договору, назви контрагента за договором, працівника контрагента, який відповідав за виконання договору, його контактного телефону та електронної пошти. Також, на підтвердження досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) учасник має надати не менше 1 договору, зазначеного у довідці у повному обсязі (з усіма укладеними додатковими угодами, додатками та специфікаціями до договору).

Проте, моніторингом встановлено, що учасником ТОВ «М» в складі тендерної пропозиції надано довідку з досвідом виконання аналогічного договору, а також договір, зазначений в довідці за кодом ДК 021:2015-45112730-1 – «Благоустрій доріг і шосе - поточний ремонт вулично-шляхової мережі» машиною Мадпачер або еквівалент, що не є аналогічним договором за предметом закупівлі № UA-2022-02-06-000033-a відповідно до вимог пункту 2 Переліку документів та інформації для підтвердження відповідності учасника кваліфікаційним критеріям, визначеним у статті 16 Закону Додатку 1 до тендерної документації. Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 Закону замовник відхиляє тендерну пропозицію у разі, якщо учасник процедури закупівлі не відповідає кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, установленим статтею 16 цього Закону.

Приклад 2. Відсутній аналогічний договір. Моніторинг № UA-M-2022-06-01-000020, оголошення № UA-2022-01-18-002667-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: відповідно до частини 3 Додатку 1 до тендерної документації на підтвердження наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів учасник у складі тендерної пропозиції повинен надати «Довідку про досвід виконання учасником аналогічного договору (із зазначенням: реквізитів, контактного номеру телефону організацій (підприємств) з якими укладено договір, суми та року виконання договору)».

Для підтвердження виконання аналогічного договору учасник у складі тендерної пропозиції повинен надати копію аналогічного договору з додатками (специфікаціями), які зазначено у довідці про досвід виконання аналогічного договору та оригінали відгуку про виконання учасником аналогічного договору від замовника. Відгук повинен містити інформацію про реквізити договору (номер, дата), назву предмету закупівлі (договору), рік (роки) виконання договору та інформацію про виконання договору.

У складі тендерної пропозиції ТОВ «Г» надав:

  • довідку від 16.02.2022 № 03/02 про досвід виконання аналогічних договорів щодо надання послуг з прання білизни (файл «довідка про досвід виконання аналогічних договорів.pdf.p7s»);
  • довідку від 16.02.2022 № 18/02 про виконання зобов’язань за аналогічним договором (файл «довідка аналогічний договір.pdf.p7s»);
  • додаткову угоду від 11.08.2021 № 1 (файл «Додаткова угода - збільшення ціни.pdf.p7s»);
  • лист відгук від 14.02.2022 № 16-07 вих-767 (файл «Лист відгук.pdf.p7s»).

Разом з тим, у складі тендерної пропозиції цього учасника відсутній договір про надання послуг від 21.01.2021 № 20-00-21, зазначений в довідці від 16.02.2022 № 03/02 про досвід виконання аналогічних договорів щодо надання послуг з прання білизни. Враховуючи вищевикладене, тендерна пропозиція ТОВ «Г» підлягала відхиленню на підставі абзаців 1 та 2 пункту 1 частини 1 статті 31 Закону.

Приклад 3. Відсутня довідка в довільній формі про наявність аналогічних договорів. Моніторинг № UA-M-2022-05-30-000082, оголошення № UA-2022-02-03-005894-c

Витяг з висновку за результатами моніторингу: у пункті 5 розділу 3 тендерної документації визначено, що згідно з умовами цієї документації та Додатком 1 до тендерної документації, учасник подає у складі пропозиції документи та інформацію, що підтверджують його відповідність кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 Закону. Так, за вимогою пункту 1 розділу «Перелік документів, які вимагаються для підтвердження відповідності пропозиції учасника кваліфікаційним та іншим вимогам замовника» Додатку 1 до тендерної документації учасник на підтвердження відповідності кваліфікаційним критеріям замовника у складі тендерної документації повинен надати: довідку в довільній формі з інформацією про виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) із зазначенням замовника(ів), покупця(ів) їх контактної інформації (адреса, телефон) з якими укладались договори на поставку товарів, зазначених в технічному завданні, дати виконання договорів та предметів закупівлі, завірена підписом уповноваженої особи учасника.

На підтвердження досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) учасник має надати:

  • не менше одного оригіналу або копії виконаного договору, зазначених у довідці з усіма укладеними додатковими угодами, додатками та специфікаціями до договору (у разі наявності);
  • документи, що підтверджують факт виконання договорів, зазначених в наданій учасником довідці (накладні та / або документи, що свідчать про оплату товарів, тощо);
  • оригінал позитивного(х) листа(ів) – відгуку(ів) виконання договорів поданих в складі пропозиції.

Проведеним моніторингом встановлено, що учасником ФОП «Г» у складі тендерної пропозиції надано аналогічний договір на закупівлю кормів для тварин №38/20 від 10.08.2022 та документи (накладні), що підтверджують факт виконання вказаного договору. Однак, в недотримання вимог підпункту 1 таблиці 1 Додатку 1 тендерної документації, довідки в довільній формі з інформацією про виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) учасником ФОП «Г» не надано, чим недотримано вимог пункту.

Приклад 4. У ТД вимагалось надання 2 аналогічних договорів, однак учасником надано 1 аналогічний договір. Моніторинг № UA-M-2022-05-24-000019, оголошення № UA-2021-07-01-002407-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: за результатами моніторингу закупівлі установлено, що замовником у пункт 5 розділу ІІІ «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції» тендерної документації, встановлено вимогу щодо надання довідки про виконання аналогічного договору (не менше 2), в якій вказано предмет договору, назва організації, із якою укладено договір, сума договору, термін виконання договору. При цьому, учасником ТОВ «П», якого визначено переможцем торгів, у складі тендерної пропозиції, завантажено в електронну систему закупівель довідку про виконання аналогічного(их) договору(ів), у якій зазначений один аналогічний договір, чим порушено вимоги пункту 5 розділу ІІІ «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції» тендерної документації. Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 31 Закону відхиляє тендерну пропозицію в разі якщо учасник процедури закупівлі не відповідає кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, установленим статтею 16 Закону.

Коментар: у всіх вище наведених моніторингах учасники не виконували умови тендерної документації в частині наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів). Однак замовники оголошували таких учасників переможцями закупівлі.

При цьому, в таких випадках, як зазначало ДАСУ, замовники зобов’язані відхиляти тендерні пропозиції учасників у разі відсутності у їх складі документів передбачених умовами тендерної документації на підтвердження наявності досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) (у відповідності до частини першої статті 31 Закону) або ж, у разі виявлення невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником, відповідно до частини 16 статті 29 Закону розмістити повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей, та вжити подальші дії відповідно до законодавства.

Таким чином, належним підтвердженням наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) насамперед є виконання учасником умов тендерної документації, які були визначені замовником щодо предмету закупівлі, кількості аналогічних договорів, повноти та терміну їх виконання, тощо..

#аналогічні договори#моніторинг закупівель#тендерна пропозиція

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard