Статті

Переможцем не надано документи протягом 4 днів: чи обов’язково відхиляти? 

1
313

Нині діяльність замовника та учасника насичена проблемами сьогодення такими як відключення світла, збій роботи електронних реєстрів та часті повітряні тривоги, які безпосередньо впливають на закупівельний процес. Тому коли  переможець процедури закупівлі сповіщає замовника, наприклад в телефонному режимі, що не встигає отримати певний документ, який необхідно надати замовнику в електронній системі закупівель протягом чотирьох днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, виникає запитання: чи замовник обов’язково повинен його відхиляти? Тому проаналізуємо законодавство та знайдемо відповідь.  

Абзац 15 пункту 47 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості)  передбачає, що переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5,6 і 12 цього пункту. Замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України “Про доступ до публічної інформації” та / або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів. 

Як бачимо у відповідності до зазначеної норми, у переможця процедури закупівлі виникає обов’язок виконати вимоги, які встановленні законодавцем щодо строків (чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю), способу подання документів (шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель) та вимог, які встановленні у тендерній документації замовником до документів, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей. 

Отже, переможець процедури закупівлі після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю на протязі чотирьох днів повинен завантажити в електронну систему закупівель документи, які визначені даною нормою та тендерною документцією, тобто законодавцем чітко визначені строки надання документів: протягом чотирьох днів

У нормі маємо формулювання “з дати”, а тому замовнику доцільно перевірити чи було передбачено тендерною документацією умови щодо початку відліку такого строку: “включаючи день оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю” або “з наступного дня”. Детальніше про це у статті “Як рахувати строки в публічних закупівлях”.

В свою чергу замовник зобов’язаний відхилити переможця процедури, який не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6  і 12 пункту 47 Особливостей (абзац 3 підпункту 3 пункту 44 Особливостей). 

Дана норма зобов’язує замовника відхилити переможця процедури закупівлі, якщо він не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей. А якщо замовником у тендерній документації визначено додаткові умови, зокрема щодо відхилення переможця процедури закупівлі у разі ненадання таких документів або у разі надання їх з порушення вимог, визначених у тендерній документації, то і за наявності таких підстав виникає обов'язок відхилення. 

Таким чином, коли строк надання документів перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю замовник повинен відхилити переможця процедури закупівлі. 

Пропонуємо переглянути  практику моніторингів ДАСУ щодо питання відхилення переможця, якщо ним не надано документи в строк. 

Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі UA-M-2023-10-23-000027: За результатами моніторингу процедури закупівлі установлено, що відповідно до пункту 3 розділу «Оцінка тендерної пропозиції» тендерної документації Замовник встановив вимогу щодо надання переможцем процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документів, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей (у редакції, що діяла на момент оголошення закупівлі). 

Згідно з абзацом 15 пункту 47 Особливостей (у редакції, що діяла на момент оголошення закупівлі) переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей. 

При цьому, переможцем торгів ТОВ «Н» надано у строк, що перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей. 

Відповідно до вимог абзацу 3 підпункту 3 пункту 44 Особливостей (у редакції, що діяла на момент оголошення закупівлі), замовник відхиляє тендерну пропозицію переможця процедури в разі якщо переможець процедури закупівлі не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей. 

Однак, на порушення вимог абзацу 3 підпункту 3 пункту 44 Особливостей Замовник не відхилив тендерну пропозицію переможця ТОВ «Н», у зв’язку із ненаданням у спосіб, зазначений в тендерній документації, документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей, та уклав з ним Договір. 

Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі UA-M-2024-01-15-000063: проведеним моніторингом установлено, що у підпункті 5.10 пункту 5 розділу 3. «Інструкція з підготовки тендерних пропозицій» тендерної документації Замовник встановив вимогу щодо надання у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документів, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей (у редакції, що діяла на момент оголошення закупівлі). 

Згідно з абзацом 15 пункту 47 Особливостей (у редакції, що діяла на момент оголошення закупівлі) переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей. 

При цьому, переможцем торгів ТОВ «Н» надано у строк, що перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Особливостей. 

Відповідно до вимог абзацу 3 підпункту 3 пункту 44 Особливостей (у редакції, що діяла на момент оголошення закупівлі), замовник відхиляє тендерну пропозицію переможця процедури в разі якщо переможець процедури закупівлі не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці 14 пункту 47 Постанови №1178. 

Однак, на порушення вимог абзацу 3 підпункту 3 пункту 44 Особливостей Замовник не відхилив тендерну пропозицію переможця ТОВ «Н», у зв’язку із ненаданням у спосіб, зазначений в тендерній документації, документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктом 47 Особливостей, та уклав з ним Договір. 

Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі UA-M-2024-06-10-000017: проведеним аналізом встановлено, що відповідно до підпункту 3 пункту 44 Особливостей тендерна пропозиція переможця процедури закупівлі ТОВ «Б» підлягала відхиленню, оскільки переможець не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 цих особливостей. 

Відповідно до пункту 5 розділу ІІІ «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції» тендерної документації переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує 4 (чотири) дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей. Проте, переможець процедури закупівлі ТОВ «Б надав документи, які підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей, 29.05.2024, тобто у строк, що перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (24.05.2024). 

Враховуючи зазначене вище та відповідно до підпунктів 2, 3 пункту 44 Особливостей, тендерна пропозиція ТОВ «Б» підлягала відхиленню. Натомість згідно з протоколом щодо прийняття рішення уповноваженою особою від 24.05.2024 № 94 Замовник визнав учасника ТОВ «Б» переможцем процедури закупівлі та уклав договір про закупівлю від 04.06.2024 № 270. 

Витяг із висновку  моніторингу ДАСУ по закупівлі UA-M-2023-04-25-000011: згідно пункту 44 Особливостей переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 та в абзаці чотирнадцятому цього пункту. Замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та/або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів. 

Дані вимоги передбачені Додатком 1 до Тендерної документації, зокрема Замовником встановлені вимоги щодо надання Переможцем процедури закупівлі документів, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 6 і 12 та в абзаці чотирнадцятому пункту 44 Особливостей (у редакції, що діяла на момент оголошення закупівлі), а саме: Інформаційна довідка з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, згідно з якою не буде знайдено інформації про корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення керівника учасника процедури закупівлі; Повний витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» сформований у паперовій або електронній формі, що містить інформацію про відсутність судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України щодо керівника учасника процедури закупівлі, який підписав тендерну пропозицію; Довідка в довільній формі, яка містить інформацію про те, що між переможцем та замовником раніше не було укладено договорів, або про те, що переможець процедури закупівлі виконав свої зобов’язання за раніше укладеним із замовником договором про закупівлю, відповідно, підстав, що призвели б до його дострокового розірвання і до застосування санкції у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків. 

Проведеним аналізом інформації, розміщеної на веб-порталі Уповноваженого органу встановлено, що повідомлення про намір укласти договір за результатами відкритих торгів оприлюднено Замовником в електронній системі закупівель 12.04.2023. 

Поряд з тим, переможецем Товариством з обмеженою відповідальністю «П» документи, що підтверджують відсутність підстав, установлених відповідно підпунктами 3, 6 і 12 та в абзаці чотирнадцятому пункту 44 Особливостей, а саме: Інформаційна довідка з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення; Повний витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»; Довідка в довільній формі, яка містить інформацію про те, що між переможцем та замовником раніше не було укладено договорів, або про те, що переможець процедури закупівлі виконав свої зобов’язання за раніше укладеним із замовником договором про закупівлю, надано 19.04.2023, тобто у строк, що перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Як наслідок, ТОВ «П» не дотримано вимоги Додатку 1 Тендерної документації та п. 44 Особливостей. 

Відповідно до підпункту 3 пункту 41 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли: не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктом 44 Особливостей. 

Водночас, Замовником не відхилено тендерну пропозицію учасника-переможця торгів ТОВ «П», та укладено з ним Договір № ПС-2304/1Н-1804 від 21.04.2023, чим не дотримано вимоги підпункту 3 пункту 41 Особливостей. 

Вище розглянута практика моніторингів ДАСУ підтверджує обов’язок замовника відхиляти переможця процедури закупівлі, якщо таким переможцем надано документи у строк, що перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Тому приймаючи таку пропозицію замовник порушує абзац 3 підпункту 3 пункту 44 Особливостей, відповідно до якого замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли переможець процедури закупівлі не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей. За дане порушення передбачена адміністративна відповідальність згідно частини 3 статті 164-14 КУпАП, яка визначає покарання  за невідхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону у вигляді штрафу у розмірі від 25500 - до 51000 грн на службових (посадових), уповноважених осіб замовника.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Підсумки 

Абзац 3 підпункту 3 пункту 44 Особливостей не містить винятків щодо можливості не відхиляти переможця процедури закупівлі та надання йому більшого строку для надання документів в ситуаціях коли, переможець не встигає в строк отримати документи (наприклад, збій в роботі електронних реєстрів та інші). Дана норма  зобов’язує замовника відхиляти переможця процедури закупівлі у разі, коли переможець процедури закупівлі не надав протягом чотирьох дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю документів, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей. Тому обов’язково відхиляємо переможця процедури закупівлі, якщо ним не надано документи у строк, тобто протягом чотирьох днів  з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю документів. 

Для того не допуститися помилки при розрахунку строку радимо ознайомитися з навчанням

#відхилення переможця#переможець закупівлі#спеціальні закупівлі#строки у закупівлях

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard