Статті

Оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі. Практика моніторингу

0
229

Пункт 4-1 Постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 № 710 «Про ефективне використання бюджетних коштів» (далі - Постанова № 710) зобов’язує головних розпорядників бюджетних коштів (розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня) та суб’єктів господарювання державного сектору економіки оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі шляхом розміщення на власному веб-сайті (або на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів, суб’єкта управління об’єктами державної власності, що здійснює функції з управління суб’єктом господарювання державного сектору економіки) протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівель або повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами переговорної процедури закупівель.

Однак не всі головні розпорядники бюджетних коштів (розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня) та суб’єкти господарювання державного сектору економіки дотримуються зазначених вимог. Практику моніторингу щодо таких порушень Державної аудиторської служби України (далі – ДАСУ) розглянемо далі.

Приклад 1. Моніторинг № UA-M-2022-08-16-000019, оголошення № UA-2022-01-14-000557-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: за результатами моніторингу процедури закупівлі установлено, що відповідно до Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, розміщеного на веб-порталі Open Budget - Державний веб-портал бюджету для громадян (https:// openbudget.gov.ua/spending-agencies/21724512/profle) замовник є головним розпорядником бюджетних коштів. На запит Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області від 24.08.2022 про надання пояснення, зокрема, щодо посилання на сторінку веб-сайту, на якому розміщено обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру витрат, очікуваної вартості предмета закупівлі замовник зазначив про нерозміщення вказаної інформації. Отже, замовник на порушення вимог пункту 4-1 Постанови № 710 не оприлюднив інформацію про обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру витрат, очікуваної вартості предмета закупівлі, яка розміщується на сторінці власного веб-сайту (або на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів).

Приклад 2. Моніторинг № UA-M-2022-08-30-000044, оголошення № UA-2022-08-22-004748-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: у межах проведення моніторингу Західним офісом Держаудитслужби надано замовнику запит про надання пояснень шляхом його опублікування в електронній системі закупівель 31.08.2022, зокрема щодо надання посилання на сторінку власного веб-сайту або офіційного веб-сайту головного розпорядника бюджетних коштів, на якому розміщено обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі (у разі такого розміщення).

Замовником на запит органу державного фінансового контролю в електронній системі закупівель надано пояснення від 02.09.2022, в якому зазначено, що: «у замовника власний веб-сайт відсутній, а тому інформація для опублікування на офіційному веб-сайті Міненерго (https://www.mev.gov.ua/) про обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі була скерована Заступнику директора департаменту-начальнику відділу комунікації та зв’язків зі ЗМІ Міненерго листом від 22.08.2022 № 548. На період воєнного стану доступ до розділів веб-сайту обмежено (копії додаються)». Аналізом інформації, наявної на офіційному сайті Міненерго (https://www.mev.gov.ua/) вказано, що сайт працює в тестовому режимі, а у розділі «Відкриті дані» зазначено, що доступ до інформації цього розділу тимчасово закритий на час дії воєнного стану. Таким чином перевірити під час моніторингу питання дотримання замовником вимог пункту 4-1 Постанови № 710 в частині оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі шляхом розміщення на власному веб-сайті або на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів не видалося за можливе.

Приклад 3. Моніторинг № UA-M-2022-07-11-000103, оголошення № UA-2022-02-04-014553-b

Витяг з висновку за результатами моніторингу: під час моніторингу на запит Західного офісу Держаудитслужби від 11.07.2022 замовником надано відповідь, у якій зазначено, що обґрунтування технічних та якісних характеристик товару опубліковано на власному веб-сайті замовника у вкладці «Інформаційна відкритість», далі у вкладці «Публічні закупівлі» за посиланням https://sl-osvita.lviv.ua/. Водночас, моніторингом встановлено, що при переході на сайті замовника (https://sl-osvita.lviv.ua/pro-nas/) у розділі «Інформаційна відкритість» здійснюється перехід на сторінку електронної системи публічних закупівель Prozorro (https://prozorro.gov.ua/ search/tender?buyer=41321310), яка не є власним веб-сайтом замовника (або офіційним веб-сайтом головного розпорядника бюджетних коштів) та не містить інформації щодо обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі відповідно до пункту 4-1 Постанови № 710.

Таким чином, замовником не забезпечено оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та очікуваної вартості предмета закупівлі шляхом розміщення на власному веб-сайті (або на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів, суб’єкта управління об’єктами державної власності, що здійснює функції з управління суб’єктом господарювання державного сектору економіки), чим порушено вимогу пункту 4-1 Постанови №710.

Приклад 4. Моніторинг № UA-M-2022-08-30-000030, оголошення № UA-2022-08-16-005598-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: під час моніторингу, на відповідний запит Західного офісу Держаудитслужби, замовником надано відповідь, у якій, зокрема, надано посилання на сайт (https://osvitazolochiv.gov.ua/news/1662118084/), на якому розміщено обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі № UA-2022-08-16-005598-a. Оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі № UA-2022-08-16-005598-a опубліковано в електронній системі закупівель 16.08.2022. Водночас, проведеним під час моніторингу аналізом інформації на сайті замовника за наданим посиланням (https://osvita-zolochiv.gov.ua/news/1662118084/) у розділі «Публічні закупівлі» встановлено, що відповідні обґрунтування щодо предмета закупівлі № UA-2022-08-16-005598-a опубліковано 02.09.2022, тобто з порушенням (перевищенням) строку, визначеного пунктом 4-1 Постанови № 710 (протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівель).

Приклад 5. Моніторинг № UA-M-2022-08-17-000081, оголошення № UA-2021-09-20-002774-b

Витяг з висновку за результатами моніторингу: з урахуванням пояснень, оприлюднених замовником в електронній системі закупівель 22.08.2022 моніторингом установлено, що внаслідок відсутності власного веб-сайту замовником на порушення вимог пункту 4-1 Постанови № 710 не оприлюднив інформацію про обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі шляхом розміщення на власному веб-сайті (або на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів) протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівель.

Коментар: як бачимо,при оприлюдненні обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі замовники здійснюють різноманітні порушення Постанови № 710. При цьому, в основному замовники не виконують прямі вимоги Постанови № 710 щодо оприлюднення зазначеної інформації.

Окрім цього, порушенням вимог пункту 4-1Постанови № 710 ДАСУ вважає у випадках оприлюднення такої інформації з порушенням строків, які передбачені Постановою № 710 та у випадку не оприлюднення такої інформації з причини відсутності веб-сайту замовника, який зобов’язаний публікувати таку інформацію. Варто відмітити, що у випадку ж відсутності власного веб-сайту замовники можуть опублікувати зазначену інформацію на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів, суб’єкта управління об’єктами державної власності, що здійснює функції з управління суб’єктом господарювання державного сектору економіки.

Тобто замовники, які передбачені умовами даної Постанови, в будь-якому випадку повинні виконувати її вимоги. Більш детально про замовників, які повинні виконувати вимоги даної Постанови читайте в статті «Оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі: для яких замовників ця вимога є обов’язковою?».

#моніторинг закупівель#оприлюднення інформації#планування закупівель#предмет закупівлі#технічні вимоги

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard