Статті

Новий функціонал майданчиків: щодо зазначення підстави та обґрунтування у нововведених електронних полях при здійсненні закупівлі у відповідності до пункту 13 Особливостей та щодо появи нового розділу «Критерії по статті 16» при оголошенні процедури відкритих торгів 

5
510

Уповноважена особа – це фахівець, якому необхідно так би мовити «тримати руку на пульсі» всіх новинок та змін що стосуються здійснення публічних закупівель. І мова йде не лише про зміни на законодавчому рівні, але й оновлень на майданчиках. 

Останнім часом такого роду оновлення зачепили два аспекти діяльності замовників. Перший функціонал доступний для тих, хто оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи у відповідності до пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості), другий – при оголошенні процедури закупівлі відкритих торгів. Також зазначаємо, що зовнішній вигляд даних функціоналів може різнитися в залежності від обраного майданчика. 

Оновлення щодо появи нових електронних полів «підстава» та «обґрунтування» 

У відповідності до абзацу тридцять четвертого пункту 13 Особливостей, за результатами закупівлі, здійсненої відповідно до цього пункту, замовники оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 38 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону. 

Проте віднедавна при оприлюдненні такого звіту на замовників чекають певні зміни, а саме додання до функціоналу майданчиків двох електронних полів: «підстава» та «обґрунтування» закупівлі. Відповідно такий функціонал дещо перегукується із вимогою, відображеною у абзаці тридцять п’ятому пункту 13 Особливостей: у разі укладення договору про закупівлю відповідно до цього пункту замовник разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до цього пункту.  

Окремо нагадуємо, що у відповідності до даної норми таке обґрунтування у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника та погоджується (затверджується) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника. Тож наразі окрім вищезазначеного документа замовник має змогу зазначити таке обгрунтування ще й у текстовій формі відповідного електронного поля. 

Отже при оприлюдненні звіту про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель у відповідності до вимог пункту 13 Особливостей, замовнику доцільно заповнити ще два електронних поля: 

Перше поле передбачає конкретний список, сформований на основі виключень, передбачених у вищезазначеному пункті Особливостей.

Вибір потреби у деяких випадках дозволяє закупівельнику отримати відповідні підказки щодо заповнення поля «обґрунтування»: 

Також варто відмітити, що зазначати «підставу» та «обґрунтування» під час оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель, доцільно саме у випадках, якщо договір укладений у відповідності до вимог пункту 13 Особливостей. Якщо ж мова йде про прямий договір, укладений у відповідності до пункту 11 Особливостей, замовник має право проігнорувати вищезазначені електронні поля, при цьому електронна система все одно дозволить оприлюднити такий звіт. 

Оновлення щодо появи нового розділу «Критерії по статті 16» при оголошенні процедури відкритих торгів 

Наступним оновленням на електронних майданчиків стало додання нового розділу із назвою «Критерії по статті 16». Даний функціонал доступний замовникам, які бажають оголосити процедуру закупівлі відкриті торги (з особливостями або з публікацією англійською мовою). І на відміну від попереднього функціоналу, цього разу замовнику варто проставити галочки у відповідних місцях. Наступні дії напряму залежатимуть від особливостей конкретного майданчика: в одних – проставленої галочки цілком достатньо, у той час як для інших – необхідно додатково заповнити електронні поля, що відкриваються після обрання відповідного критерію. Даний розділ можна віднайти під час заповнення інформації про предмет закупівлі (або окремий лот) безпосередньо після електронних полів, призначених для інформації щодо умов оплати, і він може мати, для прикладу, такий вигляд: 

Відповідно після оприлюднення такого оголошення, обрані замовником критерії будуть відображені в електронній системі: 

І додатково нагадуємо, що зовнішній вигляд та реалізація такого роду функціоналу напряму залежить від особливостей конкретного майданчика. Тож при виникненні додаткових запитань чи уточнень рекомендуємо звернутися на гарячу лінію до операторів обраного електронного майданчика. 

#виключення у закупівлях#відкриті торги#кваліфікаційні критерії#майданчики#новини закупівель#обгрунтування у закупівлях#оголошення про закупівлю#основи закупівель#прямий договір

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard